Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

A FIFA átigazolási szabályai: Ütközés az uniós joggal

10perc.hu/MTI
2024. 10. 04.
A FIFA átigazolási szabályai: Ütközés az uniós joggal

A FIFA átigazolási szabályai ellentétesek az uniós joggal, mivel korlátozzák a játékosok szabad mozgását és a klubok közötti versenyt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nemzetközi átigazolásokra vonatkozó egyes szabályai ellentétesek az uniós joggal, mivel akadályozzák a játékosok szabad mozgását, és korlátozzák a klubok közötti versenyt - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága pénteken.

Az ügy előzménye, hogy a korábbi francia válogatott, Lassana Diarra, a FIFA által elfogadott bizonyos szabályokat vitatott, arra hivatkozva, hogy ezek megakadályozták őt abban, hogy a belga Charleroi-hoz igazoljon. A bíróság emlékeztetett arra, hogy a vitatott szabályokat többek között abban az esetben kell alkalmazni, ha egy klub úgy ítéli meg, hogy játékosa a munkaszerződését annak rendes lejárta előtt "alapos ok" nélkül szüntette meg.

Ilyen esetben a játékos és az őt szerződtető új klub felelős a korábbi klubnak járó kártérítés megfizetéséért, és az új klubot bizonyos helyzetekben büntetéssel sújthatják, például megtilthatják számára új játékosok igazolását. Ezenkívül a nemzeti szövetség, amelyhez a játékos korábbi klubja tartozik, mindaddig megtagadhatja a nemzetközi átigazolásról szóló tanúsítvány kiállítását, amíg a jogvita fennáll.

Az uniós bíróság pénteki ítéletében kijelentette: a szóban forgó szabályok ellentétesek az uniós joggal. Az indoklás szerint a szabályok akadályozzák a szabad mozgást azon hivatásos labdarúgók esetében, akik új, az unió valamely másik tagállamában letelepedett klubnál kívánják folytatni munkájukat.

A bíróság a versenyjog szempontjából is megállapította, hogy a vitatott szabályok célja a klubok közötti verseny korlátozása, sőt megakadályozása. Az uniós bíróság hangsúlyozta, hogy a hivatásos labdarúgás ágazatában alapvető szerepet játszik a már képzett játékosok leigazolásáért folyó verseny, és hogy az általános jellegű korlátozások hasonlítanak a munkaerő elcsábítását megakadályozó megállapodásokra.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Labdarúgás

További cikkek