Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Elégedetlenek a nézők az RTL Bajnokok Ligája közvetítésével kapcsolatban

10perc.hu
2024. 10. 01.
Elégedetlenek a nézők az RTL Bajnokok Ligája közvetítésével kapcsolatban

Az RTL csatorna váratlan bejelentése, miszerint a Bajnokok Ligája következő fordulóit már nem közvetíti televízióban, súlyosan felbosszantotta a futballrajongókat, akik az új streamingszolgáltatás bevezetése óta egyre elégedetlenebbek, hiszen a korábban ingyenes közvetítések most plusz költséget jelentettek számukra.

A nézők a vesztesei az RTL ámokfutásának, hiszen elérhetetlen közvetítések, megszegett ígéretek és egyre kevesebb előfizető jellemzi az új Bajnokok Ligája első fordulóját követő helyzetet. A hazai futballkedvelők tapasztalatai azt mutatják, hogy a közelmúltban túl sok és drasztikus változás zajlott le az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábban határtalan népszerűségű versenysorozatában és annak magyar közvetítésében - írta meg a Nemzeti Sport.

A legfrissebb, a szurkolók körében hatalmas felháborodást keltő hír, hogy az RTL, mint az első számú hazai jogtulajdonos, múlt pénteken váratlanul bejelentette: a második fordulótól kezdve egyáltalán nem közvetít mérkőzést a televízióban, kizárólag a fizetős streamingszolgáltatás felületén, az RTL+-on.

Mindez pánikot és kapkodást jelez, hiszen a csatorna júliusi sajtótájékoztatóján nagy magabiztossággal ígérte, hogy a keddi mérkőzések közül az egyiket mindig adják az RTL Hármon, az elődöntőket és a döntőt pedig az RTL Klubon. Első ígéretüket máris megszegték, és könnyen lehet, hogy az elődöntők is áldozatul esnek, míg az M4 Sport továbbra is mindenki számára ingyenesen közvetíti az El és a Konferencialiga mérkőzéseit. A szeptember 17. és 19. között lezajlott első BL-forduló során sokan csak kapkodták a fejüket, hogy hol is találják kedvenc csapatuk mérkőzését, és sokan csak akkor döbbentek rá, hogy a meccsekért pluszban kell fizetniük. Korábban az M4 Sport közszolgálati csatornán előfizetési díj és extra technikai felszereltség nélkül láthatták az összecsapásokat.

A nézők közül sokan ekkor kezdtek el ismerkedni a streamingszolgáltatás jelenségével, hiszen televízió-előfizetésük mellett nem használtak ilyesmit. Problémát jelentett, hogy az internetes közvetítést bizonyos televíziómárkák készülékeire nem lehetett megosztani, például Samsungra, így ha előfizetnek is, nem tudják nagy képernyőn élvezni a meccseket. Ráadásul hiába szerepel végre magyar világsztár is a sorozatban, Szoboszlai Dominik, a Liverpool támadója, aki számos magyar gyerek példaképe, ha az ő meccseit is fizetős internetes oldalra száműzik ebben a koncepcióban.

A nézettségi adatok alapján a teljes lakosság körében csak a 28. legnézettebb televíziós műsor volt azon a héten a BL-közvetítés az RTL Három csatornán, 180 599 nézővel. Ezzel szemben a sportvonatkozású adások közül az M4 Sporton közvetített Formula–1-es futam, sőt a Formula–1-es időmérő is megelőzte az RTL adását, de még az RTL saját, Kabát FC című műsora is. Valószínű, hogy a vártnál jóval kevesebben fizettek elő a BL miatt az RTL+-ra, pedig akciót is hirdettek, a havi díj 2990 forint, de ennek nyolcszorosáért, 8 hónap áráért (23 920 forint) lehet egészéves, 12 hónapos hozzáférést kapni. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a nyolc hónapos kedvezmény kicsit becsapós, hiszen a BL-főtábla idénye amúgy is körülbelül nyolc és fél hónap. Beszédes, hogy az RTL nem közölt adatot arról, mennyi új előfizetője lett, csupán annyit árult el, hogy plusz 66 ezer streamelt órát teljesített az RTL+. Ez, ha a három játéknapon egy-egy kétórás meccs végignézésével számoljuk, körülbelül 11 ezer új előfizetőt jelent.

Az RTL bukott az üzleten, és felvetődik a kérdés, miért történik mindez. Egyes vélemények szerint a csatorna látványosan hátrányba került a vetélytárs TV2 csoporttal szemben. Az, hogy nem közölnek előfizetői számot, azt sugallja, hogy a csatorna vezetői elszámolták magukat. Igaz, látva a kiszivárgott, 12-13 milliárd forint körüli összegre taksált hároméves jogdíjat, a befektetés üzletileg racionális döntésnek nem tűnt, sokkal inkább presztízs- vagy politikai szempontok állhatnak a háttérben, bár hogy miért kell ezzel együtt felbőszíteni a futballkedvelőket, az rejtély. Az egyelőre talán tízezerre tehető új előfizető által befizetett összeg, még ha mondjuk az ötven százalékuk egész évre fizetett is elő, alig éri el a százötvenmillió forintot, vagyis a jogdíjra elköltött összeg töredékét, mindössze három százalékát.

A változások ráadásul minőségbeli visszaeséssel is járnak. Amikor az RTL-csoport 2023-ban bejelentette, hogy övék lesz a jog, teljesen új stúdiót ígértek és a legmodernebb stúdiótechnikát, ezzel szemben az RTL-híradó régi stúdiójában készül a műsor.

További cikkek