Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Budapesti olimpia: Támogatás és népszavazás iránti vágy

10perc.hu
2024. 09. 16.
Budapesti olimpia: Támogatás és népszavazás iránti vágy

A Medián felmérése szerint a budapesti olimpia pályázatának támogatottsága 47%, a népszavazást viszont 68% támogatja.

Kezdődnek az olimpiai tervek: A Medián felmérése és a népszavazás kérdése

A Medián legfrissebb felmérése szerint 70% körüli támogatottságot élvez az esetleges budapesti olimpia a felnőtt lakosság körében, de a fővárosiak és politikai szimpátiák szerint is eltérő a vélemény. A kutatás Hadházy Ákos megbízásából készült, és meglepő eredményekkel szolgált a 2036-os olimpiai pályázat kapcsán.

A budapesti olimpia rendezéséről szóló közvéleménykutatás során kiderült, hogy a budapestiek 62%-a ellenzi a város pályázatát, míg az országos átlag 47%-a támogatja, és 49%-a ellenzi azt. A Fidesz és az ellenzék is a népszavazást szorgalmazza, hogy a polgárok maguk döntsenek a kérdésben.

A kutatás rávilágít arra is, hogy a 65 év felettiek és a kisebb településeken élők körében a pályázat támogatottsága magasabb. Politikai szempontból a Fidesz szimpatizánsai körében 82% a pályázat támogatói aránya, míg a kormányváltást akarók körében 72% az ellenzők aránya.

A Medián felmérése azt is megállapította, hogy 68% a népszavazást támogatná az olimpiáról, és 59% biztosan részt venne rajta. A népszavazás ügyét a Fidesz szavazói is támogatják, hiszen 58%-uk a referendumot szeretné, és a Tisza Párt híveinek 78%-a is hasonlóan vélekedik.

A felmérés rávilágít arra, hogy nemcsak az olimpia rendezésének képessége, hanem Orbán Viktor személyes ambíciói is befolyásolják a közvéleményt. Ahogy Hadházy Ákos fogalmazott, „a kormányváltást akarók körében is hasonló a helyzet”, és a népszavazás kérdése még mindig középpontban van, mivel a lakosság többsége szeretne dönteni a kérdésben.

A teljes cikket és a szavazás eredményeit itt olvashatják.

Címkék:
#Olimpia

További cikkek