Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

A dán férfi válogatott a női csapatnak ajánlotta fel fizetésemelését a nemek közti egyenlőség jegyében

10perc.hu
2024. 07. 25.
A dán férfi válogatott a női csapatnak ajánlotta fel fizetésemelését a nemek közti egyenlőség jegyében

A dán férfi válogatott a fizetésemeléséről lemondva támogatja a női csapatot, ezzel elősegítve a nemek közötti egyenlőséget a sportban.



A Dán Labdarúgó-szövetség (DBU) és a játékosokat képviselő szakszervezet sikeres megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a férfi csapatnak járó plusz anyagi juttatások a női csapathoz kerülnek. A DBU ezt az intézkedést rendkívülinek nevezte, és közölte, hogy a nyári szünet után előnyösebb szerződést készül kötni a női válogatottal - írta meg a vg.hu.

Magnus Hviid, a szakszervezet szóvivője elmondta: "A férfi csapat úgy döntött, hogy nem kér fizetésemelést (...), hogy javítsa a női csapat körülményeit." Hozzátette, hogy még több akadályt kell leküzdeni, hogy egyenlő esélyeket és feltételeket biztosítsanak a válogatottakon belül.

A május végén aláírt megállapodás azonos meccsbónuszokat ír elő a nők és a férfiak számára az idegenbeli mérkőzéseken, valamint a női csapat jobb biztosítást is kap. A DBU és a szakszervezet megegyezett abban, hogy a nyári szünet után folytatják a tárgyalásokat a női válogatott új szerződéséről.

A dán férfi válogatott lépése nem egyedülálló. Hasonló gesztust tett korábban a svéd férfi válogatott is, amikor 2020 őszén lemondtak fizetésükről, hogy a női játékosok juttatásai növekedhessenek. A svéd ombudsman akkor úgy ítélte meg, hogy a női labdarúgók alacsonyabb fizetése nem diszkrimináció. Kosovare Asllani, a svéd női válogatott tagja szerint "ez inkább a tiszteletről és az egyenlőségről szól." Emil Forsberg, a svéd válogatott és a New York Red Bulls játékosa hozzátette: "Számomra természetes, hogy ugyanakkora jövedelem jár a nőknek, mint a férfiaknak."

Ezt követően az angliai és a brazil labdarúgó-szövetség is bejelentette az azonos bérezést a csapatoknál. A dán válogatott lépése remélhetőleg további országokat is hasonló intézkedésekre ösztönöz, elősegítve a nemek közötti egyenlőséget a sport világában.

A témában Mérő Vera is kifejtette véleményét egy általa írt Facebook bejegyzésben:


Főkép forrása:
Northfoto - illusztráció
Címkék:
#Labdarúgás

További cikkek