Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia: menetrend, helyszínek, legfontosabb időpontok

10perc.hu
2024. 07. 21.
Olimpia: menetrend, helyszínek, legfontosabb időpontok

Összeszedtük a legfontosabb időpontokat és helyszíneket a párizsi Olimpiával kapcsolatban.

A párizsi olimpiai játékok előkészületei már zajlanak, és a francia főváros a világ legnagyobb sportünnepét tervezi megrendezni. Párizs 1900 és 1924 után harmadszor ad otthont az olimpiának, csatlakozva ezzel a szintén háromszoros házigazda, Londonhoz - közölte az Eurosport.

A XXXIII. újkori nyári olimpia 2024. július 26. és augusztus 11. között zajlik, de már július 24-én elkezdődnek a labdarúgás és rögbi mérkőzései.

A nyitóünnepséget 2024. július 26-án tartják, de nem a hagyományos módon: a sportolók a Szajna 6 kilométeres szakaszán hajókkal haladnak végig, nem egy stadionban. Az eseményre 600 ezer embert várnak. Négy új sportág debütál az olimpián: a breaktánc, a sportmászás, a gördeszka és a szörf, bár az utóbbi három már a 2020-as tokiói játékokon is szerepelt.

A versenyek szinte kizárólag meglévő vagy ideiglenes létesítményekben zajlanak, mindössze három állandó helyszín épül: az Alice Milliat Aréna, a Saint-Denis víziközpont és a Le Bourget mászócsarnok. A versenyek helyszínei közé tartozik többek között az Arena Porte de la Chapelle, a Champ de Mars, a Grand Palais és a Stade Roland Garros.

Az olimpia sportágai közé tartozik az atlétika, birkózás, BMX freestyle, BMX racing, breaktánc, evezés, golf, gördeszka, gyeplabda, íjászat, judo, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovaglás, mountain bike, műugrás, nyílt vízi úszás, országúti kerékpár, ökölvívás, öttusa, pályakerékpár, ritmikus gimnasztika, rögbi, röplabda, sportlövészet, sportmászás, strandröplabda, súlyemelés, szinkronúszás, szörf, taekwondo, tenisz, tollaslabda, torna, triatlon, úszás, vitorlázás, vívás és vízilabda.

Az olimpia összes versenyét és pillanatát élőben és visszanézhetően lehet követni az Eurosport új streaming otthonán, a Maxon.


További cikkek