Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Pokoli kínok után, hosszabbításban jutott a nyolc közé Anglia

10perc.hu
2024. 06. 30.
Pokoli kínok után, hosszabbításban jutott a nyolc közé Anglia

A németországi Európa-bajnokság harmadik nyolcaddöntőjében a torna nagy esélyese, Anglia a szlovák válogatottal csapott össze, és hosszabbítást követően 2-1-re nyert, így készülhetnek a Svájc elleni negyeddöntőre.

Anglia – az előzetes esélyeknek megfelelően – megnyerte a csoportját, így jutott 5 ponttal a legjobb 16 közé, Szlovákia 4 ponttal harmadik lett, ezért játszhat az angolokkal. Gareth Southgate együttesét tartják a szakemberek az EB legnagyobb esélyesének, éppen ezért elképesztően sokan csalódtak Bellinghamék eddigi meglehetősen halvány teljesítményében.

A csapat sosem annyira rossz, de soha nem is olyan jó, mint azt az emberek gondolják. Ezért nagyon óvatosnak kell lenned, hogy ne dobj ki mindent az ablakon, ne add fel azokat a dolgokat, amelyeket eddig jól csináltál, valamint ne veszítsd el a folytonosságot és az ezzel járó önbizalmat. Figyelmen kívül kell hagynod a külső véleményeket és biztosnak kell lenned abban, amit csinálsz”– mondta a sajtótájékoztatón Gareth Southgate.

Szlovákia egy nyolc esztendővel ezelőtti bravúr megismétlésére törekszik, amikor a 2016-os Eb után másodszor jutott tovább a csoportból, akkor éppen egy angolok elleni 0–0 után dőlt el, hogy harmadik helyezettként 4 ponttal ott lehetnek a legjobb tizenhat között. Most ugye egy körrel később szívesen megismételnék ezt az eredményt, hogy aztán a büntetőpárbajban a kontinensviadal legnagyobb meglepetését okozzák.

Az angolok elsősorban a játékosok egyéni képességeire építenek, tudják, hogy megvannak azok a focistáik, akik el tudnak dönteni egy mérkőzést. Az ilyen nagy csapatok egyre jobban játszanak a tornákon, minél tovább vannak együtt, annál jobbak lesznek ők is. De tudják, hogy ők az angol válogatott és ezt az eredményekben is meg kell mutatniuk. Hatalmas nyomás alatt lesznek. A média és a szurkolók is piszkálták őket a csoportmeccsek után, így jóval nagyobb teher lesz rajtuk, mint rajtunk. Ez lehet az egyik előnyünk”– mondta Milan Skriniar, a szlovákok legjobb játékosa.

Mindenesetre az első 15 percben két dolog azonnal látszódott: a szlovákok egyáltalán nem voltak megilletődve, hogy az EB-n nyolcaddöntőt játszanak az angolokkal, illetve utóbbiak már ennyi idő alatt többet tettek a győzelemért, mint a 3 csoportmeccsen összesen. Harry Kane-ék fölényben játszottak, alakítottak ki helyzeteket, míg a szlovákok villámgyors kontrákkal kétszer is végveszélybe hozták Pickfordot, de az utolsó pillanatban mindkétszer hibáztak.

Aztán a 25. percben már nem tették meg ugyanezt a szívességet a szlovákok. Maga az akciójuk egy angol szöglet után indult, amikor Trippier kicsiben Sakához játszott, a beadását kifejelték, lecsapott a labdára Mainoo, és 19 méterről nem sokkal lőtt a jobb fölső mellé. Az ellentámadás során egy távoli ívelés után Kucka megcsúsztatta a labdát, Strelec szerezte meg, majd adott kitűnő passzt Schranznak, aki 6 méterről, jobbal a kimozduló kapus mellett a kapu közepébe lőtt. A csatárnak ez volt az EB-n a harmadik találata.

Az angolok nekidurálták magukat, de teljesen hiábavalóan, nemigen tudták átjátszani a szlovák középpályát, a felívelések pedig nem találták meg a társakat. Fütyült is a közönség angol része, mert nem nagyon tetszett az, amit láttak, hiszen igen gyatrán játszott szünetig Anglia, lényegében helyzetet sem tudott kialakítani. Holott az utolsó 5 percet a szlovák 16-oson belül töltötték némi túlzással.

Elképesztő tempóval kezdtek az angolok, és az 50. percben már tombolt is a többtízezres tábor: előbb örömében, hiszen Foden a hálóba talált, majd dühében, mert a friss háromgyermekes apuka lesről tette mindezt. Mindenesetre nyomtak az angolok, és az 52. percben Kane a nehezét megcsinálta, majd amikor lőtt, tőle szokatlan módon eltörte a labdát.

Mindenesetre a nagy rohamokban kissé elterelődött a figyelem a védekezésről, és a középpályán hanyagul elvégzett szabadrúgást csípett el Strelec, aki meglátta, hogy Pickford messze kószál a kapujából, azonnal rárúgta, de kicsivel elment a labda a bal kapufa mellett. Bármilyen furcsa, de pont ennyi időt birtokolta már a szünet óta a szlovák válogatott, mint amennyit Strelecnél volt, mégis ha a szlovák támadó betalál, már két góllal vezethettek volna.

Mindenesetre az angolok hiába nyomtak – a szlovák védők hátát feltörte a háló –, sok mindent elmond azok veszélyességéről, hogy a 70. percig egyetlenegy kaput eltaláló lövésük sem volt, azaz Dúbravkának védenie sem kellett. És ami még ennél is meglepőbb, Gareth Southgate nem cserélt, holott azt lett volna nehezebb megmondani, ki érdemelné meg az angolok közül, hogy pályán maradjon. A legtöbb angol szurkoló csak legyintett már, amikor Kane 7 méterről teljesen üresen fejelhetett a kapura, ám el sem találta azt.

Aztán a 81. percben Rice megunta a csatárok pepecselését, úgy 20 méterről rászúrta, majdnem el is törte a kapufát, ám a kipattanót Kane az egekbe pattintotta. Tényleg, még szerencséjük sem volt az angoloknak, és nagyon úgy tűnt 5 perccel a lefújás előtt, hogy 28 százalékos labdabirtoklással is lehet EB-nyolcaddöntőt nyerni…

De nem lehetett, ugyanis a kontinensviadal talán legszebb találatával a 95. percben kiegyenlített Anglia. Walker hatalmas bedobását Guéhi megcsúsztatta, és a labdát Bellingham káprázatos ollózással lőtt a bal alsó sarokba. Jöhetett a hosszabbítás, és ha egy üzlet beindul: a 91. percben egy szabadrúgást követően Bellingham átfejelte a védőkön a labdát, érkezett Harry Kane és máris vezettek az angolok. Hát hiába, ha egyszer a legnagyobb sztárok beindultak…

Visszahúzódtak az angolok, annyira már nem erőltették a támadásokat, most ők rendezkedtek be a kontrákra. Ímmel-ámmal támadtak a rendkívül csalódott szlovákok, és a 105. percben kis híján ki is egyenlítettek, ám Bénes éles beadását Pekarik 3 méterről bevetődve fölé pattintotta a labdát. Az eredmény nem változott, Anglia jutott tovább.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Anglia–Szlovákia 2-1 (0-1, 1-1, 2-1)
Gelsenkirchen, Arena AufSchalke. Vezeti: Umut Meler (török)

Anglia:
Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (Palmer, 66.) – Mainoo (Eze, 84.), Rice – Saka, Bellingham (Konsa, 106.), Foden (Toney, 94.) – Kane (Gallagher, 106.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Szlovákia:
Dúbravka – Pekarík (Tupta, 108.), Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka (Bero, 81.), Lobotka, Duda (Bénes, 81.) – Schranz (Gyömbér, 93.), Strelec (Bozeník, 61.), Haraslín (Suslov, 61.). Szövetségi kapitány: Francesco Calzona (olasz)

Góllövők:
Bellingham (95.), Kane (90+1.) illetve Schranz (25.)

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek