Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Spanyolország-Georgia: A spanyolok végül kiütötték az elfáradó grúzokat

10perc.hu
2024. 06. 30.
Spanyolország-Georgia: A spanyolok végül kiütötték az elfáradó grúzokat

A németországi Európa-bajnokság negyedik nyolcaddöntőjében, a Spanyolország-Georgia találkozón a hispánok 4-1-re nyertek, így készülhetnek a Németország elleni negyeddöntőre.

Az Európa-bajnokság egyetlen hibátlan csapatával, Spanyolországgal kell felvennie a versenyt a torna legnagyobb meglepetését kiváltó Grúziának. Szinte minden Spanyolország mellett szól, ám Luis de la Fuente sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy Zsorzs Mikautadze vezeti a torna góllövőlistáját, Hvicsa Kvarachelia pedig épp a legfontosabb pillanatban találta meg a Napoli 2022–2023-as olasz bajnoki címét eredményező formáját.

A két csapat a selejtezőben is egy csoportban szerepelt. Az oda-vissza párharcot a spanyolok kettős győzelemmel hozták viszonylag simán. Az első felvonás Tbilisziben 7–1-es, a második felvonás Valladolidban 3–1-es spanyol győzelemmel zárult.

A mostani meccs is úgy indult, hogy a spanyolok helyre teszik a grúz lelkeket, ám a torna legjobb kapusa címre nyugodtan pályázó Mamardasvili egyik bravúrt mutatta be a másik után. És ez így ment egészen a 18. percig, amikor egy villámgyors grúz kontra végén Mikautadze indította a jobb szélen Kakabdazét, aki remekül ívelt középre, a Kvaracheliát megelőzni igyekvő Le Normand combjáról, 5 méterről pattant a kapu bal alsó sarkába a labda. Ez volt az EB nyolcadik öngólja.

A spanyolok feljebb kapcsoltak, helyzeteik is megvoltak, de Mamardasvili valamennyit védte. Mindeközben amikor elindult rakétagyorsasággal az immár rettegett Kvarachelia, Mikautadze duó kontrája, a gólveszély mindig ott volt a támadásban. A lezúduló eső ezúttal még jót is tett a mérkőzésnek. A 39. percben aztán góllá érett a spanyol fölény: Rodri fantasztikus bombája utat talált a bal alsóba.

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: záporoztak a spanyol lövések és fejesek, ám Mamardasvili állta a sarat. Aztán nem kellett sok ahhoz, hogy egy egészen elképesztő találattal megint a grúzok vezessenek: labdát szereztek a saját térfelükön, Kvarachelia indult meg a labdával, majd észrevette, hogy Unai Simón kint áll a kapujából, a félpályáról kapura emelt a grúz, de a labda ha csak kicsivel is, de a kapu mellé szállt.

Aztán Lamine Yamal szabadrúgását védte megint nagy bravúrral a grúz hálóőr, azonban a labda visszakerült Yamalhoz, aki beívelte a labdát a 16-oson belülre jobbról, Fabián Ruiz jól lépett el a védőktől és 3 méterről a jobb alsó sarokba fejelt. Egyébként Mamardasvili még ebbe is bele tudott érni.

Grúzia megpróbált támadólag fellépni, ám csak akkor tudod veszélyt teremteni, ha a szokásos kontrát vezette: Citaisvili kapott labdát üresen a bal oldalon, betört a 16-oson belülre, majd az oldalhálóba lőtt. Középen ketten várták a labdát, de hiába. A spanyolok visszavettek a lendületükből, hiszen nekik már semmi sem volt sürgős.

Aztán a 75. percben eldőlt a csata, hiszen Nico Williams kilőtt egy előre vágott labdával, kicselezte a rátámadó védőt, majd hatalmas gólt ragasztott Mamardasvili kapujába. Nem telt el 2 perc, amikor sakk-matt helyzetig játszották a spanyolok, de Dani Olmo lövését védte a grúz kapus, akárcsak Yamal közeli emelését. A 83. percben aztán már kiütéssé dagadt a spanyolok sikere, ugyanis Dani Olmo egy remek egyéni teljesítmény után talált be a grúzok kapujába.

Kétségkívül a jobb csapat nyert, de Grúzia megmutatta a világnak, jogosan jutottak ki történetük során először az Európa-bajnokságra, ahol még a csoportból is továbbléptek. A spanyolokra pedig a házigazda Németország vár a negyeddöntőben.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő, Spanyolország–Grúzia 4-1 (1-1)

Köln, RheinEnergieStadion. Jv: Francois Letexier (francia)

Spanyolország: Unai Simón – Carvajal (Jesús Navas, 81.), Le Normand, Laporte, Cucurella (Grimaldo, 66.) – Pedri (Dani Olmo, 52.), Rodri, Fabián Ruiz (Merino, 81.) – Yamal, Morata (Oyarzabal, 67.), N. Williams. Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Grúzia: Mamardasvili – Kakabadze, Gvelesziani (Kvekveszkiri, 81.), Kasia, Dvali, Locsosvili (Citaisvili, 63.) – Kocsorasvili, Kiteisvili (Altunasvili, 41.), Csakvetadze (Davitasvili, 63.) – Kvarachelia, Mikautadze (Zivzivadze, 81.). Szövetségi kapitány: Willy Sagnol

Gólszerzők: Rodri (39.), Fabián Ruiz (51.), N. Williams (75.), Dani Olmo (83.) illetve Le Normand (18. – öngól)

Főkép forrása:
Marco Iacobucci / DPPI

Hirdetés

További cikkek