Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Véget ért a matekóra, kiestünk az Európa-bajnokságon

10perc.hu
2024. 06. 26.
Véget ért a matekóra, kiestünk az Európa-bajnokságon

Az F-csoport utolsó csoportmérkőzései közül az egyiken bombameglepetés született, hisz Grúzia 2-0-ra verte a meccset teljesen komolytalanul vevő portugálokat, míg a török-cseh találkozón előbbi válogatott 2-1-re győzött.

Az F-csoportban viszont már ismertük a kezdősípszók előtt a csoportelsőt, mégpedig Portugália személyében. Sokakban felmerült, hogy Ronaldóék nem törik össze magukat az újabb győzelemért, és inkább a grúzokat viszik magukkal a csoportból, akik győzelem esetén biztosan nyolcaddöntősök. Ráadásul a portugálok azt is eldönthetik, vajon a szlovénekkel, vagy inkább a magyarokkal játszanának-e szívesebben a legjobb 16 között. Ha nem ránk esik a választásuk, akkor simán kikapnak Grúziától.

„A munkánk része, hogy figyelmet fordítunk a következő etapra. A lényeg, hogy lendületben és emelkedő pályán maradjunk, egyébként pedig nem számít, ki lesz az ellenfelünk, mindenképpen nyernünk kell. Természetesen, egyelőre Grúziára összpontosítunk, mert kiváló erőkből álló, veszélyes csapat, amely számára még nagyon is komoly tétje lesz a mérkőzésnek” – fogalmazott Roberto Martínez, a portugálok szövetségi kapitánya.

A cseh–török meccsen a győztes biztosan továbblép. Ha a csehek legfeljebb két góllal nyernek, akkor portugál pontszerzés mellett a törökök is továbbmennek harmadikként – kétgólos vereség esetén (csupán) több lőtt góljukkal éppen a mieinket elütve a továbbjutástól. Amíg azonban a törököknek a döntetlen is továbbjutást ér, addig a cseheknek mindenképpen 3 pontot kell ehhez szerezniük.

„Ennek a projektnek van jövője, a fiúk eltökéltek, s hiszem, hogy ez meglátszik a pályán, nem akarunk hazamenni. Kapitányságom legfontosabb mérkőzése következik, rengeteg szurkoló áll mögöttünk, miattuk is szeretnénk továbbjutni” – jelentette ki elszántan a csehek szövetségi kapitánya, Ivan Hasek.

A grúzok természetesen a legerősebb kezdőcsapatukkal próbálják kiharcolni a továbbjutást, míg a portugálok összesen kilenc helyen változtattak az előző mérkőzésükhöz képest. Igaz, a legnagyobb sztárjuk, Christiano Ronaldo ott volt a kezdőben. Ehhez képest a grúzok már a 2. percben megszerezték a vezetést: Kvarachelia a bal alsóba talált, miután remek labdát adott Mikautadze a Napoli sztárjának.

A portugálokat nem nagyon izgatta, hogy hátrányba kerültek, egyedül a 39 éves Ronaldo nem akart szégyenbe maradni. a 15. percben például egy remek, harmincról megküldött szabadrúgással tesztelte Mamardasvilit, ám a grúz kapus hárította a léc alá tartó bombát. Igencsak nekidurálták magukat a portugálok, egymás után maradtak ki a lehetőségeik. Ám egy remek kontra végén majdnem újabb grúz találatnak örülhetett volna a nem magyar érzelmű néző: előbb felrúgták a kilépő Kvaracheliát, majd a sértett szabadrúgását Gvelesiani fejelte mellé.

Igencsak nagy rohamokkal kezdte Portugália a második félidőt, előbb Ronaldo fejesét védte Mamardasvili, majd Danilo lövése kerülte el a kaput. Az ellentámadásból aztán majdnem megint betaláltak a grúzok, ám Kvarachelia ezúttal „eltörte” a labdát 10 méterre a kaputól. Aztán az 58. percben megint távolodott a magyar válogatottól a továbbjutás, ugyanis a grúzok büntetőből, amit Mikautadze – az EB-n már harmadszor talált be – értékesített, kétgólosra növelve Grúzia előnyét.

Sőt, ha Csakvetadze a 71. percben egy remek, gyors kontra végén egy picivel jobban céloz, már hárommal vezettek volna a grúzok. Hogy ne is reménykedjünk a portugál csodában, az már ekkor világos volt, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy az előzetesen lesajnált Grúzia kiüsse Portugáliát: újabb gyors kontra után Davitasvili alig hibázta el a portugál kaput.

Maradt a hihetetlen grúz győzelem, ami számukra a mennyországot – nyolcaddöntőt -, míg a magyar válogatottnak a poklot, azaz a kiesést jelentette. Egy biztos, most Grúziában nem ér majd az éjjel véget, míg nekünk ismételten a magyarázkodások, az elemzések maradnak, meg az önmagunk hitegetése, hogy vagyunk már olyan jók, hogy egy német, svájci, skót és magyar négyesből simán továbblépjünk.

Hol van az az izzadtságos továbbjutás

Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai ezúttal a svájciaktól és a házigazda németektől elszenvedett kétgólos vereség után Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljával 1-0-ra legyőzték Skóciát, így három ponttal és mínusz hármas (2-5) gólkülönbséggel fejezték be a tornát. Három éve az előző kontinensviadalon is a csoportkörben búcsúztak, akkor két ponttal negyedikek lettek Franciaország, Németország és Portugália mögött.

Mindeközben az eredetileg a magyarok szempontjából fontosabbnak ítélt török-cseh összecsapáson utóbbi válogatott kezdett jobban, és a 2. percben Provod 17 méteres kellemetlenül megpattanó lövését tornázta szögletre Günok kapus. Mindenesetre a törököknek kellett, vagy 10 perc, mire megjöttek a meccsbe, de legalább ők tartják a magyarok számára reményt hozó eredményt.

A cseh „vitézek” egyre nagyobb nyomást raktak a török „harcosokra”, ám próbálkozásaikat nem kísérte szerencse. Aztán a 20. perc elhozta a találkozó igazi fordulatának lehetőségét, ugyanis a játékvezető már a második sárgát mutatta fel a cseh Baráknak, aki kénytelen volt elhagyni a pályát. Azonnal offenzívába kezdtek a törökök, de sem Güler, sem pedig Akaydin próbálkozása nem jutott a csehek kapujába.

Igencsak idegesen futballozott mindkét válogatott, és ennek köszönhetően a játékvezető a 35. és a 38. perc között el sem tudta tenni a sárga lapot, még a csehek kispadján ülő Schick is kapott belőle. Viszont amikor Yildiz csúnyán lekönyökölte Coufalt, Kovács István a zsebében „felejtette” a piros lapot, holott 2 perce egy hasonlóan durva szabálytalanságért sárgával büntette a fiatal törököt.

Hiába játszottak egyre nagyobb fölényben a törökök, azért a meccsben benne volt a cseh gól. Kontráztak is a csehek a 45. percben, Provod vezette középen a labdát, majd Jurásekhez passzolt, aki 14 méterről kapura lőtt, Günok nagyot védett.

A törökök is nagy lendülettel estek neki a cseheknek, aminek aránylag hamar meglett az eredménye, ugyanis az 51. percben Calhanoglu lövése utat talált Stanek hálójába. Úgy tűnik, csak ez a találat hiányzott ahhoz, hogy kinyíljon a gólzsák, igaz, arra kevesen számítottak, hogy a csehek egyenlítenek a 68. percben. Jobbról érkezett az ívelés a török kapu elé, Chory beállt Günok elé, aki nem tudta megszerezni a labdát – nem volt szabálytalanság, a VAR ellenőrizte –, majd Soucek lőtt 7 méterről a bal alsó sarokba.

Innentől kezdve már nem esett több találat, ami azt jelentette, hogy Csehország utazik haza ebből a négyesből. És amikor már mindenki azt gondolta, nem esik több találat, a törökök betaláltak a csehek kapujába. A 94. percben egy török kontra végén Kökcü passzolt Tosunnak, aki betört a 16-oson belülre, majd 12 méterről a bal alsó sarokba lőtt. Ezzel végleg eldőlt, hogy Csehország esett ki ebből a négyesből.

Az Európa-bajnokság F-csoportjának 3. fordulójában lejátszott mérkőzések eredményei és részletei:

Csehország – Törökország 1-2 (0-0)

Gólszerzők: Soucek (Csehország, 68. perc), Calhanoglu (Törökország, 51. perc), Tosun (Törökország, 94. perc)
Kiállítva: Barák (Csehország, 20. perc)
Csehország kezdő csapata: Stanek (Kovár, 55.) – Holes, Hranac, Krejci – Coufal, Provod (Lingr, 75.), Soucek, D. Jurásek (Matej Jurásek, 81.) – Chytil (Kuchta, 55.), Barák, Hlozek (Chory, 55.). Szövetségi kapitány: Ivan Hasek
Törökország kezdő csapata: Günok – Müldür, Akaydin, Merih Demiral, Kadioglu – Yüksek (Yokuslu, 63.), Özcan (Ayhan, 46.) – Güler (Tosun, 75.), Calhanoglu (Kökcü, 87.), Yildiz (Aktürkoglu, 75.) – B. A. Yilmaz. Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella

Grúzia – Portugália 2-0 (1-0)

Gólszerzők: Kvarachelia (Grúzia, 2. perc), Mikautadze (Grúzia, 57. perc - büntető)
Grúzia kezdő csapata: Mamardasvili – Gvelesiani (Kvirkvelia, 76.), Kasia, Locsosvili – Csakvetadze (Mekvabisvili, 81.), Kitesvili, Dvali, Kocsorasvili (Citaisvili, 63.), Kakabadze – Mikautadze, Kvarachelia (Davitasvili, 81.). Szövetségi kapitány: Willy Sagnol
Portugália kezdő csapata: D. Costa – Inacio, A. Silva (Semedo, 66.), Danilo, Dalot – Neves (Matheus Nunes, 75.), Palhinha (Rúben Neves, 46.), Neto (Diogo Jota, 75.) – Félix, C. Ronaldo (Goncalo Ramos, 66.), Conceicao. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

Az F-csoport végeredménye:

1. Portugália – 6 pont (2 győzelem, 1 vereség, 5-3-as gólkülönbség) - továbbjutott
2. Törökország – 6 pont (2 győzelem, 1 vereség, 5-5-ös gólkülönbség) - továbbjutott
3. Grúzia – 4 pont (1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 4-4-es gólkülönbség) - továbbjutott
4. Csehország – 1 pont (3 vereség, 3-5-ös gólkülönbség) - kiesett

Főkép forrása:
MTI/Illyés Tibor

Hirdetés

További cikkek