Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Az ukránok lettek a nagy vesztesei a döntetleneknek

10perc.hu
2024. 06. 26.
Az ukránok lettek a nagy vesztesei a döntetleneknek

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában, míg a románok 1-1-et játszottak Szlovákiával, a csoportból egyedül Ukrajna esett ki.

Az E-csoportban meglehetősen egyértelmű volt a helyzet a záró forduló előtt: amelyik válogatott nyer, biztosan nyolcaddöntős, a vereséget szenvedők közül pedig az, amely a korábbi egymás elleni eredmény alapján előrébb sorolódik, mint a mai nap másik alulmaradója, a veresége mértékétől függően, a gólkülönbségében bízva reménykedhet a magyar válogatott kipöckölésében, és a négy legjobb csoportharmadik közé kerülésben.

Ugyanakkor ha a románok legyőzik a szlovákokat, miközben a belgák minimum kettővel verik az ukránokat, akkor csak az első két helyezett jut tovább, mert ez a két eredmény magyar továbbjutást eredményezne. Ha mindkét meccs döntetlenre zárul, vagyis mind a négy gárda négy ponttal végez, akkor gyakorlatilag minden marad a jelenlegi állás szerint, és bár a szerzett gólok száma még változtathat a továbbjutók pozícióján, két dolog biztos: Ukrajna kiesik és Szlovákia csoportharmadikként továbbjut.

Mindenesetre a belgák nem akarták a matematikusokra a pontok számítgatását, és azonnal nekiestek az ukránoknak. Abban bíztak, hogy Lukaku – akinek már három gólját érvénytelenítették az előző két meccsen – végre-valahára szabályos körülmények között is betalál a hálóba. Nos, a 7. percben lett meg az első lehetősége erre, ám a védők közül kilépve Trubinba lőtte a labdát. Lassan tényleg mindenki elhiszi, hogy Lukaku el van átkozva…

Bármilyen hihetetlen, 15 perc után az ukránok is rájöttek, itt nem babra megy a játék, hirtelen két gyors kontrát vezettek, amiket lövéssel fejeztek be, de amíg Jaremcsuk bombáját védte Casteels, addig Dovbik legalább 5 méterrel célt tévesztett. Mindenesetre úgy mentek át a belga védelmen, mint kés a vajon.

Újra átvette Belgium az irányítást, de hiába adogatták körbe az ukrán tizenhatost, lövésig vagy beadásig nem jutottak el a belgák. Aztán – mintegy az első félidő zárásaként – De Bruyne kígyózott át az ukránokon, majd a Trossardtól visszakapott labdát kapura bombázta, ám Trubin ezt is védte.

A második 45 perc ismét belga nyomással kezdődött, ám szinte semmi veszélyt nem jelentettek Trubin kapujára, míg az ukránok erejét egyelőre felemésztette a védekezés. Meg az a reménykedés, hogy amíg ők megtartják a döntetlent Belgium ellen, addig a másik meccsen csak lő egy győztes gólt Románia vagy Szlovákia. Mindeközben Lukaku megint kihagyott egy ziccert, igaz, most úgy, hogy lemaradt Trossard beadásáról.

A 70. perc után a belgák beszorították az ukránokat, de nem tudták kihasználni lehetőségeiket. A hajrához közeledve Koen Casteelsnak kellett a gólvonalról mentenie, miután Ruszlan Malinovszkij tekerte szögletről egyből a kapura a labdát. A hajrában a belgák próbálták húzni az időt, az ukránok pedig már nem tudtak megújulni, így a gól nélküli döntetlennel ők búcsúztak. Ezzel eldőlt, hogy a belgák jutottak tovább, és hétfőn a nyolcaddöntőben Franciaországgal játszanak Düsseldorfban.

Noha a döntetlen mindkét válogatottnak a továbbjutást jelentené, mind a szlovák, mind a román csapat tagjai mintha bizonyítani akarták volna, szó sincs itt a felek békés megegyezéséről. Ám hiába kerültek helyzetbe a támadók, mindkét kapus igazolta jó formáját. A legnagyobb helyzetet a „kis” Hagi hagyta ki, amikor az ötösről az egekbe lőtte a labdát.

A románok továbbra is támadásban maradtak, ám Dragus fejese, valamint Stanciu lövése sem találta a hálót. Mindenesetre sikerült felébreszteniük az alvó szlovák oroszlánt: a 25. percben Kucka jobb oldali beadását kissé balról, hat méterről a bal alsóba fejelte Duda, három román védő mellől.

Erre inni kell! – mondhatta a bíró, aki ivószünetet rendelt el, és a góltól kissé „megrészegedett” szlovákok 3 perccel később majdnem megduplázták az előnyüket. Hancko emelése pontatlan volt ugyan az ötös jobb sarka elé érkező Schranznak, ám megharcolt a labdáért, jobbról jobbal középre adott, de hét méterről a léc fölé fejelte a labdát Strelec.

Sokáig viszont nem örülhettek a szlovák szurkolók, ugyanis a 35. percben egy VAR által is jóváhagyott büntetőt R. Marin bevágta a bal felsőbe, így ismét az a döntetlen állt az eredményjelzőn, ami mindkét gárda továbbjutását jelentette. És ezen az sem változtatott, hogy az első félidő hosszabbításában kissé összerugdosták egymást a játékosok, és két sárga lap színesítette az utolsó 2-3 percet.

A második félidőben úgy tűnt, mintha mindkét csapat szeretné bevinni a másiknak a döntő találatot, itt is, ott is kialakult helyzet a kapu előtt, de sem Hagi, sem Strelec nem tudta átiratni az eredményjelzőt. Viszont frissítésként hatalmas eső zúdult a pályára, ami nem segített abban, hogy a játék esetleg élvezetesebb, eredményesebb legyen.

A Frankfurtra lecsapó ítéletidőben - ömlő eső, óriási szél - mindkét csapatnak volt több veszélyes távoli lövése is, de az utolsó negyedórában már elégedettek voltak a döntetlennel és az ezzel járó továbbjutással.

Európa-bajnokság, csoportkör, 3. forduló, E-csoport

Ukrajna–Belgium 0-0 (0-0)
Stuttgart, Stuttgart Aréna. Jv: Anthony Taylor (angol)
Ukrajna: Trubin - Timcsik, Zabarnyij, Szvatok (Jarmolenko, 81.), Matvijenko, Mikolenko (Zincsenko, 58.) - Saparenko (Vanat, 70.), Brazsko (Sztyepanenko, 70.), Szudakov - Jaremcsuk (Malinovszkij, 70.), Dovbik. Szövetségi kapitány:Szerhij Rebrov
Belgium: Casteels - Castagne, Theate, Faes, Vertonghen - Tielemans (Mangala, 62.), Onana, De Bruyne - Trossard (Carrasco, 62.), Lukaku (Openda, 90.), Doku (Bakayoko, 77.). Szövetségi kapitány: Domenico Tedesco

Szlovákia–Románia 1-1 (1-1)
Frankfurt. Frankfurt Aréna. Jv: Daniel Siebert (német)
Szlovákia: Dubravka - Pekarik (Gyömbér, 92.), Vavro, Skriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (Bero, 92.) - Schranz (Duris, 78.), Strelec (Bozenik, 69.), Haraslín (Suslov, 69.). Szövetségi kapitány: Francesco Calzona
Románia: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu - M. Marin - Hagi (Man, 66.), R. Marin (Rus, 86.), Stanciu, Coman (Sorescu, 58.) - Dragus (Puscas, 67.). Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu
Góllövő: Duda (25.) illetve R. Marin (35., büntető)

Az E csoport végeredménye

1. Románia: 3 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 4-3 gólarány, 4 pont - továbbjutott
2. Belgium: 3 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 2-1 gólarány, 4 pont - továbbjutott
3. Szlovákia: 3 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 3-3 gólarány, 4 pont - továbbjutott
4. Ukrajna: 3 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 2-4 gólarány, 4 pont - kiesett

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek