Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Egy lépéssel közelebb került a magyar válogatott a nyolcaddöntőhöz

10perc.hu
2024. 06. 25.
Egy lépéssel közelebb került a magyar válogatott a nyolcaddöntőhöz

A Horvátország–Olaszország találkozó az Eb B-csoportjának záró fordulójából 1-1-re végződött, míg a spanyolok 1-0-ra verték az albánokat.

Az olaszoknak adott esetben egy döntetlen is elég lehet a továbbjutás kiharcolásához, a horvátoknak viszont mindenképpen nyerniük kell. Utóbbiaknak a ki-ki meccsek az erősségük, ugyanis történetük során eddig 12 alkalommal vívtak ilyen találkozót, és ebből kilencszer győzni tudtak. Ráadásul az olaszok még 1940-ben tudták legyőzni a horvátokat, így a meccs előtt nagyon sok minden szólt déli szomszédunk esetleges sikere mellett. Halkan jegyezzük meg, ez a változat nem a legjobb a magyar esélyek szempontjából.

Ennek megfelelően kezdődött a találkozó, és Donnarummának már az 5. percben bizonyítani kellett, hogy továbbra is bombaformában véd. 25 méterről Sucic eresztett meg egy lövést az olasz kapura, Donnarumma nagy bravúrral szögletre tolta a léc alá tartó labdát. Vélhetően ébresztőleg hatott mindez az olaszokra, akik innentől igencsak aktivizálták magukat, és előbb Pellegrini, majd kétszer Retegui tévesztett kevéssel célt. Sőt, ha Livakovic nem mutatja be élete védését, Olaszország a 27. percben már vezethetett volna Bastoni fejesét követően.

Mindkét oldalon maradtak ki lehetőségek, a horvátok tán most játszottak a legjobban a kontinensviadalon, ám nem tudták feltörni az olaszok védelmét. Utóbbi csapat viszont a gyors kontrákkal próbált zavart okozni, ám nem jelentettek veszélyt Livakovic kapujára.

A második félidő első része abszolút horvát fölényt hozott, és Luka Modric hirtelen előlépett főszereplővé. Előbb kihagyta a Frattesi kezezése miatt megítélt büntetőt – vagy inkább Donnarumma védett hatalmasat –, majd rá másfél perccel bevarrta a felsőbe az olasz kapus által kiütött labdát.

Elképesztő olasz attak indult meg az egyenlítésért – minden magyar most az olaszoknak szurkolt –, ám vagy hibáztak a csatárok, vagy Livakovic avatkozott közbe bravúrral. Mindenesetre a horvátoknál másodpercekig volt a labda, az olasz csapat gőzerővel támadott, amikor a 80. percben egy gyors kontra végén Budimir elől az utolsó pillanatban tisztáztak. És amikor már mindenki azt hitte, hogy nyertek a horvátok, az utolsó percben az olaszok egy újabb rohamra indultak, aminek a végén Zaccagni egészen csodálatos gólt rúgott. Ezzel pedig eldőlt, hogy a B-csoport 3. helyezettje nem tud Magyarország elé kerülni.

A spanyolok biztos csoportelsőként várták az Albánia elleni mérkőzést, ennek megfelelően meglehetősen „tartalékos csapattal” álltak fel. Ott volt a kezdőben a világbajnok és Európa-bajnok Jesús Navas is, aki ezzel rekordot döntött: ő lett minden idők legidősebb spanyol futballistája, aki világversenyen szerepelt. A mérkőzés napján volt ugyanis 38 éves és 216 napos, amivel megelőzte Aritz Adurizt, aki a 2016-os Európa-bajnokságon 35 évesen és 137 naposan játszott Olaszország ellen.

Noha az albánok kizárólag győzelem esetén juthattak volna tovább, a meccset a felforgatott spanyol válogatott kezdte jobban, és a 13. percben Ferran Torres a vezetést is megszerezte a hispánoknak. A gól után sem változott a játék képe, a spanyolok szinte tetszés szerint alakították ki a helyzeteiket, de valamennyit elpuskázták. A 39. percben aztán teljesen váratlanul kis híján egyenlítettek az albánok: Asllani jobbal félmagasan lőtt a bal sarok felé, ám Raya hatalmasat védett.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: spanyol mezőnyfölénnyel. Ám a helyzetek ezúttal is kimaradtak, míg az albánok Raya kapujáig sem igen jutottak el. Úgy egy óra játék után az albánok hirtelen megjöttek a meccsbe, és 5 perc alatt két lövést is hárítania kellett Rayának. Ám már ekkor látszott, ha másnapig játszanak a csapatok, az albánok akkor sem tudnak betalálni a spanyolok kapujába – mondjuk Broja szabadrúgásból közel állt hozzá –, akik meg is nyerték 1-0-ra a meccset, ezzel 100 százalékosan meneteltek tovább a csoportjukból.

Európa-bajnokság, B-csoport, 3. forduló

Horvátország–Olaszország 1-1 (0-0)
Lipcse, Red Bull Aréna, 41.122 néző. Jv: Danny Makkelie (holland)

Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Modric (Majer, 80.), Brozovic, Kovacic (Ivanusec, 70.) – Sucic (Perisic, 70.), Kramaric (Juranovic, 89.), Pasalic (Budimir, 46.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.
Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (Zaccagni, 82.) – Barella, Jorginho (Fagioli, 82.) – Raspadori (Scamacca, 75.), Pellegrini (Frattesi, 46.), Dimarco (Chiesa, 57.) – Retegui. Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti.

Gólszerző: Modric (55.) illetve Zaccagni (98.)

Albánia–Spanyolország 0–1 (0-1)
Düsseldorf, Merkur-Spiel Arena 52.500 néző. Jv: Glenn Nyberg (svéd)

Albánia: Strakosha – Balliu, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj – Ramadani, Asllani – Asani (Muci, 81.), Laci (Berisha, 70.), Bajrami (Hoxha, 70.) – Manaj (Broja, 59.). Szövetségi kapitány: Sylvinho
Spanyolország: Raya – Jesús Navas, Vivian, Laporte (Le Normand, 46.), Grimaldo – Zubimendi, Merino – Ferran Torres (Yamal, 72.), Olmo (Baena, 84.), Oyarzabal (López, 62.) – Joselu (Morata, 72.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Gólszerző: Ferran Torres (13.)

A B-csoport végeredménye

1. Spanyolország: 3 mérkőzés, 3 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség, 5-0 gólkülönbség, 9 pont – továbbjutott
2. Olaszország: 3 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 3-3 gólkülönbség, 4 pont – továbbjutott
3. Horvátország: 3 mérkőzés, 0 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 3-6 gólkülönbség, 2 pont
4. Albánia: 3 mérkőzés, 0 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 3-5 gólkülönbség, 1 pont

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek