Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Európa-bajnok a 15 éves Jackl Vivien

10perc.hu
2024. 06. 24.
Európa-bajnok a 15 éves Jackl Vivien

Európa-bajnoki címet nyert Jackl Vivien 1500 méteres gyorsúszásban.

Jackl Vivien, a mindössze 15 éves magyar úszó, aranyérmet nyert 1500 méteres gyorsúszásban a belgrádi Európa-bajnokságon. Vivien olimpiai szintes idővel érte el ezt a sikert, ezzel a magyar úszósport történetének legfiatalabb Európa-bajnoka lett. A magyar csapat további sikereket is ünnepelhetett: a Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna és Pádár Nikolett összeállítású 4x100 méteres vegyes gyorsváltó szintén aranyérmet szerzett - közölte a Telex.

A 1500 méteres verseny előtt Mihályvári-Farkas Viktória tűnt favoritnak, mivel nagy előnnyel nyerte az előfutamot. Azonban a döntőben Jackl Vivien magabiztosan versenyzett, és 1000 méter után már hét másodperccel vezetett. Végül 16:06,37 perces idővel ért célba, jelentősen javítva egyéni legjobbján, és megugorva a párizsi olimpiai szintet.

„Szerettem volna megúszni a szintet, az elején mentem a mezőnnyel, de éreztem, hogy megy ez jobban is, ezért próbáltam leszakadni és figyelni az edzőm utasításait. Az aranyéremre egyáltalán nem gondoltam, örülök, hogy így jött össze” – nyilatkozta Jackl.

A 4x100 méteres vegyes gyorsváltó 3:25,69 perces idővel nyert, megszerezve a magyar csapat ötödik aranyérmét. „Itt mindenkinek megvolt a maga szerepe, az enyém az, hogy a fiúk után egyfajta hullámtörő legyek, hogy Nikinek a végén sima vize legyen és egy jót tudjon hozni. Szerintem ez összejött, megérdemeltük az aranyérmet” – mondta Ugrai Panna.

„Nagyon durva volt, de láttam, hogy a fiúk tartották a lépést. Egyéniben harmadik voltam, így tudtam, hogy be tudom hozni aranyra a váltót és így is lett” – értékelt Pádár Nikolett.

A férfi 50 méter háton Kós Hubert az ötödik, Jászó Ádám a hetedik helyen végzett, mindketten egyéni legjobb idővel. A számot a görög Aposztolosz Hrisztu nyerte. „Az idővel nagyon elégedett vagyok, de sok minden van még, amit ki kell javítani, hogy ez rendben legyen. A kidelfinezésem sajnos katasztrofális, jövők fel a víz alól és már az ellenfelek lábát látom. A következő egy hónapban ez a legfontosabb, hogy kijavítsuk” – mondta Jászó Ádám.

Békési Eszter az ötödik helyen végzett 200 méter mellen. „Életemben először szerepeltem Eb-döntőben, így először volt, hogy egymás után háromszor kellett leúsznom a számot, hol nagyobbat, hol kisebbet javultam. Az idővel nem, de az ötödik hellyel boldog vagyok, most pedig a vegyesváltóra készülök” – nyilatkozta Békési, aki a 4x100 méteres vegyes vegyesváltóval bronzérmes volt.


Főkép forrása:
Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott (Facebook)

Hirdetés

További cikkek