Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Döbbenetes csata után legyőztük a skótokat – él még a remény

10perc.hu
2024. 06. 23.
Döbbenetes csata után legyőztük a skótokat – él még a remény

Az Európa-bajnokság A csoportjában befejeződtek a küzdelmek, a magyar válogatott a 100. percbe rúgott góllal még nem búcsúzott el, míg a másik találkozón Németország-Svájc 1-1-re végződött.

Eljött a sorsdöntő nap, amikor kizárólag egy győzelem adhat reményt arra, hogy a magyar válogatott ne utazzon azonnal haza a csoportküzdelmek után, míg a skótok sporttörténelemre készülnek, hiszen sikerük esetén először lenne esélyük továbbjutni nagy tornán a csoportból.

Mindenesetre a magyar csapatba Botka Endre és Styles Callum személyében két olyan játékos is bekerült az utolsó, skótok elleni csoportmérkőzésre, aki eddig egyetlen percet sem játszott az Európa-bajnokságon. Marco Rossi szövetségi kapitány tehát ismét "hozzányúlt" a védő trióhoz, ezúttal Willi Orbán mellett immár másodjára Dárdai Márton kezd, Botka pedig először szerepel.

A középpályán szintén egy változtatást hajtott végre az 59 éves tréner, ugyanis az ellenfél akcióinak szűrése ezúttal Schäfer András mellett a sérüléséből felépült és a szigetországi futballt jól ismerő Styles feladata lesz. A keret legtapasztaltabb tagja, Nagy Ádám pedig csereként lehet bevethető. A bal oldalon ismét Kerkez Milos, a jobbon Bolla Bendegúz kapott bizalmat.

Hogy mindenki ideges volt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy túl korán végeztük el a kezdórúgást, nem volt még sípszó, így újra kellett kezdenünk. Most nem lehetett azzal vádolni a mieinket, mint a németek elleni első gól előtt, hogy a sípszóra vártak.

Mindenesetre hullámzó volt a játék, és a 7. percben kis híján megszerezték a magyarok a vezetést, ám Bolla bombáját nagy nehezen hárította Gunn. A labdabirtoklással nem volt gond, hiszen a meccs ezen szakaszában 70 százalékban magyar lábakon vándorolt a labda. Ez aztán hamar megfordult, miután a skótok ráébredtek arra, ilyen játékkal esélyük sincs nyerni. Hirtelen átvették a meccs irányítását, a magyarok csak másodpercekig tudták megtartani a labdát.

Rossi csapata is átvészelte a nyomást, sőt, ha a VAR szobában észrevették volna, hogy Botkát az ötösnél egy hatalmas könyökössel eltűntette Hanley. De ezúttal ez is belefért, még egy vizsgálatot sem ért az MMA-ban pontot jelentő ütés. Hogy a beadások miért voltak teljesen veszélytelenek a skót kapura? Az említett Hanley a legalacsonyabb skót középső védő, aki 188 centiméter magas, míg Varga Barnabás mindössze 181 centiméter magas.

Ennek ellenére kis híján egy fejesből szereztünk vezetést a 41. percben, amikor Szoboszlai nem a kapura lőtt egy szabadrúgást, hanem előre nyeste a labdát Orbán fejére, aki a felső lécre bólintotta a játékszert. Az ismétlésnél azonban látszott, hogy a magyar védő lesről indult.

A második félidő elején ismét a magyar válogatott lépett fel támadólag, de nem sikerült gól szerezni, miután Sallai lövését védte Gunn. Egyre veszélyesebben támadtunk – mi már 8, míg a skótok egyszer próbálkoztak kapura lövéssel, ám sem Dárdai fejesből, sem Szoboszlai lövésből nem talált kaput.

Aztán a 68. percben Varga ütközött a skót kapussal, ám nem kelt fel, és sokan azonnal a három évvel ezelőtti Eriksen féle szívmegállásra gondoltak, amikor a segítők takarókkal szaladtak a pályára. Szerencsére nem lett súlyos gond, a Fradi középcsatára nyakmerevítőt kapott, és bekísérték az öltözőbe.

Az utolsó 10 percben óriási rohamokat indított a magyar válogatott, de mintha el lettek volna átkozva a játékosaink: előbb Schäfer kétszer, majd Szoboszlai és Nagy Zsolt nem tudott túljárni Gunn eszén, ám ezt megtette Csoboth, ám lövését a kapufa mentette. Noha a skótoknak is győzni kéne a továbblépéshez, ám ez a 98. percig esélyük sem volt, amikor Gulácsinak kétszer is hatalmas bravúrral kellett közbeavatkoznia.

Aztán a 100. percben az utolsó esély csak összejött: Szoboszlai indította Sallait, aki centerezett, Szoboszlai lemaradt róla, ám érkezett Csoboth, aki nem hibázott, és ezzel kiharcolta a csoport harmadik helyét. Azaz számolhatunk még, minden esélyünk megvan arra, hogy a négy legjobb harmadik egyikeként mégis ott legyünk a nyolcaddöntőben.

Nemcsak az éjjel, hanem még pár napig az Eb sem érhet véget

A németek mindenképpen győzni akartak a svájciak ellen, a helvétek hasonló tervekkel léptek pályára, hiszen csoportelsőként akarták a nyolcaddöntőt kezdeni mindketten. Óvatosan kezdett mindkét válogatott, és kicsit a semmiből jött a németek vezetése a 17. percben – Sommer bevédte Andrics 25 méteres lövését –, ám a semmibe is ment, ugyanis a VAR jelezte, a találat előtt szabálytalankodott Musiala, így maradt a gól nélküli állás.

A svájciak megnyugodtak, egyre többet veszélyeztettek, sőt a 28. percben a vezetést is megszerezték: Rieder ugratta ki Freulert, aki középre passzolt, és a leshatáron kilépő Ndoye a léc alá bombázott 6 méterről. A helvét csatár 3 perc múlva kis híján duplázott, de miután lefutotta Rüdigert, 16 méterről centikkel tévesztette el a kaput. A németek kissé összekapták magukat, de a félidő végéig már nem tudtak kiegyenlíteni.

Szünet után nagyobb sebességen játszottak a németek, ám előbb Gündogan, majd Tony Kroos tévesztett célt. Ráadásul nem centikkel, hanem méterekkel. Mindkét kapitány cserékkel próbálta meg frissíteni a csapatát, ám továbbra is csak kihagyott német helyzeteket láthattunk. Egészen a 92. percig, amikor Füllkrug a németek sokadik helyzetét értékesítette. Ezzel Németország csoportelsőként, míg Svájc biztos másodikként jutott a legjobb 16 közé.

Európa-Bajnokság, Németország
A-csoport, 3. forduló

Skócia–Magyarország 0-1 (0-0)
Stuttgart, Stuttgart Aréna, 53.532 néző. Jv: Facundo Tello (argentin)

Skócia:
Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.).
Szövetségi kapitány: Steve Clarke

Magyarország:
Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai, 74.) – Bolla (Csoboth, 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zsolt, 86.) – Sallai R., Varga B. (Ádám Martin, 74.), Szoboszlai D.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző:
Csoboth (100.)

Svájc–Németország 1-1 (1-0)
Frankfurt, Frankfurt Aréna, 54.000 néző. Jv: Daniele Orsato (olasz)

Svájc:
Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Widmer, Freuler, Xhaka, Aebischer – Ndoye (Amdouni, 65.), Embolo (Duah, 65.), Rieder (Vargas, 65.).
Szövetségi kapitány: Murat Yakin

Németország:
Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (Schlotterbeck, 61.), Mittelstädt (Raum, 61.) – Andrich (Beier, 65.), Kroos – Musiala (Füllkrug, 76.), Gündogan, Wirtz (Sané, 76.) – Havertz.
Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

Gólszerzők:
Ndoye (28.) illetve Füllkrug (92.)

A csoport végeredmény

1. Németország 3 2 1 – 8-2 7 – továbbjutott
2. Svájc 3 1 2 – 5-3 5 – továbbjutott
3. Magyarország 3 1 – 2 2-5 3
4. Skócia 3 – 1 2 2-7 1

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek