Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Csak olasz játékos tudta legyőzni Donnarummát, de ennek a spanyolok örülhettek

10perc.hu
2024. 06. 20.
Csak olasz játékos tudta legyőzni Donnarummát, de ennek a spanyolok örülhettek

A labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának rangadóján a címvédő olaszok és a spanyolok néztek farkasszemet egymással, és utóbbiak egy öngóllal végül 1-0-ra nyertek és csoportelsőként továbbléptek a nyolcaddöntőbe.

A németországi kontinensviadal egyik legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója volt a Spanyolország-Olaszország csoportrangadó. A két gigász, a címvédő és a korábbi háromszoros EB-győztes ráadásul jó és látványos focival megnyerte az első meccsét, így a tét nem volt kicsi: a győztes máris a nyolcaddöntőjében érezheti magát.

Az olaszokat mindig komolyan kell venni – mondta az As-nak adott interjúban még a csoportkör második fordulója előtt a 43 éves Iker Casillas, a korábbi kiváló spanyol kapus, aki 2008-ban és 2012-ben is Európa-bajnok lett. – Spanyolország tűnik erősebbnek, de mindkét csapat esélyes a négy közé jutásra. Jó mérkőzésre számítok, kíváncsi vagyok, meddig jut a kontinensviadalon ez a két válogatott.

A két csapat már nyolcadik alkalommal csapott össze az Európa-bajnokságokon, legutóbb éppen 3 éve, amikor az elődöntőben az olaszok büntetőkkel verték a hispánokat. Hatalmas hangzavarban kezdődött a meccs – a spanyolok piros-kékben, az olaszok tiszta fehérben léptek pályára –, ráadásul Pedri fejese után a spanyol tábor tombolásba kezdett, ám Donnarumma parádésan védett.

Továbbra is a spanyolok játszottak veszélyesebben, és a 10. percben újabb fejesből veszélyeztettek – ezúttal Williams révén –, ám ez pár centivel elkerülte az olasz kaput. A mezőnyben viszont abban kiegyenlített csata folyt, hogy ki tudja többször lerúgni a másikat.

A 20. perc tájékán a spanyolok úgy döntöttek, dűlőre viszik a dolgot, ám előbb Morata közeli, majd Fabián Ruiz távoli bombáját védte Donnarumma, végül következett Rodri, akinek lövését Bastoni blokkolta. Innentől kezdve a félidő végéig folytatódott a meddő spanyol fölény, azonban a 45. percben kis híján az olaszok szereztek vezetést, ám Chiesa egy gyors és formás kontra végén nagy helyzetben az égbe lőtte a labdát.

Spaletti mester cserékkel próbálta meg az eddig elég egysíkú meccset a második 45 percre megváltoztatni, ami annyira sikerült, hogy a frissen beállt Cristante kis híján agyonrúgta bemutatkozás jelleggel Rodrit, de megúszta sárgával. Aztán megint jött egy villámgyors olasz kontra, de Scamacca passza egy picit hosszú lett Chiesának, aki elől az utolsó pillanatban szedte fel a labdát a spanyol kapus, Simón. A válasz sem késett sokat, ám egy szép támadás végén Pedri centikkel lőtt kapu mellé.

És ha már a spanyolok nem tudták bevenni a pazarul védő Donnarumma hálóját, hát megtette helyettük egy olasz. Williams keverte meg a szélt, beadott, Morata rácsúsztatta a labdát, az olasz kapus hatalmasat védett, ám pechére a labdát pont Calafiori térdére ütötte, ahonnan a kapuba pattant. Mindenesetre nem ébresztette fel a gól az olaszokat, és rövid időn belül előbb Donnarumma védte Morata életerős lövését, majd Cambiaso vágta ki a gólvonalról Le Normand fejesét.

Amikor a 70. percben Williams majdnem kettétörte a felső lécet, tényleg úgy tűnt, az olasz kaput a spanyolok nem törik fel. Igencsak jellemző volt a meccs képére, hogy a címvédő a 75. percig kétszer lőtt kapura, és abból egyszer sem tudta eltalálni azt. Mindenesetre Luis de la Fuente megunta a csatárai eredménytelenségét, és mire az utolsó tíz perc elérkezett, egyik kezdő támadója a kispadon ücsörgött. Ám Pérez „méltó” utóda volt elődeinek, ugyanis 3 percen belül kétszer is egyedül tört az olasz kapura, ám a meccs hőse, Donnarumma mindkét lövését védte.

Az eredmény nem változott, így a spanyolok ezzel továbbjutottak, míg az olaszokra egy kemény csata vár a horvátok ellen.

B-csoport, 2. forduló

Spanyolország–Olaszország 1-0 (0-0)
Gelsenkirchen, Veltins Arena, 59.650 néző. Jv: Slavko Vincic (szlovén)

Spanyolország: Simón − Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Pedri (Baena, 71.), Rodri, Fabián Ruiz (Merino, 93.) – Yamal (Ferran Torres, 71.), Morata (Oyarzabal, 78.), N. Williams (Pérez, 78.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente.

Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco – Jorginho (Cristante, 46.), Barella – Frattesi (Cambiaso, 46.), Lo. Pellegrini (Raspadori, 82.), Chiesa (Zaccagni, 64.) – Scamacca (Retegui, 64.). Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti.

Góllövő: Calafiori (55., öngól)

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek