Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: Újabb magyar vereség, egyre messzebb a továbbjutás esélye

10perc.hu
2024. 06. 19.
Foci-Eb: Újabb magyar vereség, egyre messzebb a továbbjutás esélye

Második csoportmérkőzését játszotta Stuttgartban a házigazda Németország ellen a magyar labdarúgó válogatott, és a németek teljesen megérdemelten 2-0-ra nyertek.

A mai találkozónak nem volt kisebb tétje, minthogy Marco Rossi együttese olyan eredményt érjen el, amellyel megmarad az esélye az A-csoportból való továbbjutásra. A magyar szövetségi kapitány jelöltjei közül Balogh Botond és Nego Loic sérülés miatt biztosan nem lép pályára, és az is eldőlt, hogy a 70-szeres válogatott Lang Ádám nem lesz ott a kezdőben.

Egy biztos, a nagy meglepetésnek számító esetleges magyar siker egy hosszú nyeretlenségi sorozatra tehetett volna pontot. Ugyanis a svájciak elleni volt a magyar válogatott egymást követő hetedik nyeretlen Eb-mérkőzése – négy döntetlen mellett három vereség –, ez a leghosszabb ilyen negatív sorozat most az Eb mezőnyében. Legutóbb 2016. június 14-én Ausztriát sikerült legyőzni (2–0), és Szoboszlaiék abban bíztak, hogy minden sorozat előbb-utóbb véget ér.

A stuttgarti német-magyar találkozón döntő lehet, melyik csapat szerzi az első gólt: amikor ugyanis az Eb-ken a magyar válogatott szerezte meg a vezetést, még egyszer sem vesztett – két győzelem és három döntetlen –, ha viszont hátrányba került, sohasem sikerült megfordítania a meccset, sőt, az esetek többségében vesztesen hagyta el a pályát(1 döntetlen, 6 vereség).

Ahogyan az várható volt, Rossi két helyen változtatott a Svájc elleni meccshez képest: a svájciak ellen gyengébben teljesítő Lang Ádám és Szalai Attila helyett Bolla Bendegúz és Dárdai Márton került be a csapatba. Nagelsmann a skótok elleni kezdő tizenegyre szavazott. Mindenesetre amikor félórával a kezdés előtt felhangzott a stuttgarti arénában a Nélküled és lobogott több ezer büszke magyar zászló, hirtelen nem sok olyan szurkoló volt, aki a magyar válogatott vereségére tippelt volna.

És kis híján azonnal tehettünk volna efelé egy lépést már az első percben, amikor Szoboszlai szerzett labdát, indította Sallait, akinek kapura lövését bravúrral hárította Neuer. Aztán Kroosról derült ki, hogy nemcsak belsővel három méterre tud passzolni: tértölelő átadását Hawertz levette, kapura fordult, ám Gulácsi is jelezte, a helyén van, és védte a lövést. A 7. percben már a második gólunkat szerezhettük volna meg, ám Bolla bombájába Andrich lépett bele.

Marco Rossi csapata sokkal jobban kezdett, mint Svájc ellen, ennek megfelelően kiegyenlített, magas színvonalú, nagy iramú meccset láthattak a nézők. Mindenesetre Orbán is belefeledkezett a meccsbe, addig totojázott az ötösnél, míg Hawertz belépett elé, ám a lövését ismét kifogta Gulácsi, majd a szöglet után Andrich lövését fejelte ki Bolla a kapuból. Nőtt a német nyomás, ám a magyarok hősiesen védekeztek.

Egészen a 22. percig, amikor Gündogan tört kapura, ám úgy tűnt, Orbán simán leszereli, amikor a két játékos ütközött, a magyar válogatott belső védője lepattant a német középpályásról, aki középre tette, és Musiala lövése Fiola lábáról sajnos a kapunkba került. Felpörgött a magyar válogatott, és 5 percen belül Szoboszlai kétszer is egyenlíthetett volna: előbb a szabadrúgását védte hatalmas bravúrral Neuer, majd egy pazar támadás végén az utolsó pillanatban vetődött bele a gólba tartó lövésébe egy német védő, Tah.

Mindenesetre az első 40 perc alatt tökéletesen látszott, hogy Marco Rossi egyik húzása, miszerint Lang helyett Bolla kapott lehetőséget, bevált, hiszen a Rapid Wien játékosa az egyik, ha nem a legjobb játékosa volt a csapatnak. Mindenesetre kicsit bántó volt látni, amikor a félidő vége felé majd 4 és fél percig nem értünk labdába, és ennek a német csikicsukinak a végén Wirtz az oldalhálót bombázta szét. Válaszként végre Neuer hálójába került a labda, ám nagy szépséghibája volt Sallai találatának, hogy lesről született.

A második félidőben folytatódott a kiegyenlített játék, az első igazi gólhelyzet a németek előtt alakult ki, de Kroos lövését szépen védte Gulácsi. A 60. percben végre megvillant Varga Barnabás, miután Dárdai tértölelő átadásával megkavarta a bal szélen a német védelmet Sallai, beadta, ám a Fradi gólkirálya túlugorva Rüdigert pár centit tévedett a fejesével.

Aztán a 67. percben a svájciak után a német válogatott ellen is kétgólos hátrányba kerültek a mieink. Kroos adta ki a labdát a szélre, Mittelstädt tanári módon adott középre, és Gündogan 11 méterről nem hibázott. Két perc múlva Kimmich kis híján háromra növelte a németek előnyét, azonban szerencsénkre elbombázta a kapu előtt a labdát, amiből majdnem magyar bedobás lett.

A németek kedvet kaptak arra, hogy a skótok után minket is kitömjenek, ám Gulácsi állta a sarat: előbb Kroos, majd Sané lövését védte bravúrral. Sajnos ekkor már úgy tűnt, hogy a magyarok kissé hitehagyottá váltak, és semmi veszélyt nem jelentettek Neuer kapujára. Sőt, Julian Nagelsmann már arra is odafigyelhetett a cseréknél, hogy amennyiben lehetett, stuttgarti játékost küldött a pályára, amiért roppant hálás is volt a hazai közönség.

A 90. percben akár szépíthetett volna a magyar válogatott, ám Orbán emelését Kimmich a gólvonalról vágta ki a labdát. És hiába játszott jobban a magyar válogatott, mint Svájc ellen, az eredmény ugyanaz lett: egy nagy nulla. Így a vasárnapi, skótok elleni meccset mindenképpen meg kell nyerni ahhoz, hogy esetleg becsússzunk a négy legjobb harmadik közé. Mert ha az sem jön össze, akkor lehet, hogy az éjjel nem érhet véget, de a magyarok EB-szereplése mindenképpen.

Európa-bajnokság A-csoport, 2. forduló

Németország–Magyarország 2-0 (1-0) Stuttgart, MHP Arena, 57.500 néző.
Jv: Danny Makkelie (holland)

Németország:
Neuer − Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich (Can, 71.), Kroos – Musiala (Führich, 71.), Gündogan (Undav, 84.), Wirtz (Füllkrug, 58.) – Havertz (Sané, 58.).
Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

Magyarország:
Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai M. – Bolla (Nagy Zsolt, 76.), Nagy Á. (Kleinheisler, 64.), Schäfer, Kerkez (Ádám Martin, 76.) – Sallai (Csoboth, 87.), Szoboszlai – Varga B. (Gazdag, 87.).
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző:
Musiala (22.), Gündogan (67.)

Főkép forrása:
MTI/Illyés Tibor

További cikkek