Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Lefocizták a románok Ukrajnát, miután egy Hagi és egy Puskás is őket erősítette

10perc.hu
2024. 06. 17.
Lefocizták a románok Ukrajnát, miután egy Hagi és egy Puskás is őket erősítette

Megkezdte Európa-bajnoki szereplését az E-csoportban a román és az ukrán labdarúgó-válogatott is, kettejük összecsapását előbbi simán 3-0-ra nyerte.

Keleti szomszédunk keretében sem játszanak sokan a hazai pontvadászatban, egész pontosan 21-en keresik kenyerüket Románián kívül. Edward Iordanescu két újoncot is behívott a válogatottba: Razvan Sava a román bajnoki ezüstérmes CFR kapusa, míg Constantin Grameni a Farul játékosaként kapta meg a behívót. A közvélemény egyértelműen a csoportból való továbbjutást várja a csapattól, és ehhez a mai meccsen mindenképpen három pontot kellett szereznie a román válogatottnak.

A nagy kérdés inkább az, hogy a háború sújtotta Ukrajna mennyire lesz képes a hazai fronthelyzetet kizárni. A korábban a Ferencvárost is irányító kapitány, Szerhij Rebrov vélhetően igencsak eredménycentrikus futballt játszat majd a válogatottal, amihez minden sorban megvan a megfelelő embere. Sokan a csoport titkos favoritját látják az ukrán csapatban.

A meccs előtti balhé sajnos itt sem maradt el: a román labdarúgó-válogatott mérkőzéseire járó ultrákat tartóztatott le és toloncolt a németországi rendőrség, együttműködve a román hatóságokkal. Az említett csoportok állítása szerint a müncheni reptér mellett a vasútállomásokon, valamint Németország szárazföldi határain is feltartóztatták a meccsre igyekvő keménymag tagjait, majd őriztbe vételük után kitoloncolták őket az országból. Az ultrák szerint a rendőrök kifejezetten a válogatott meccseire járó csoportokra (Uniti Sub Tricolor, Honor Et Patria, Ultras Craiova) „utaztak”.

Azon senki sem lepődött meg, hogy a honvédő háborút vívó Ukrajnát mindössze egy-két ezer honfitársuk bíztatta, el is nyomta őket a meglehetősen hangos, több tízezres román tábor. A pályán viszont nem mutatkozott különbség a két csapat között, mindkét oldalon akadt helyzet az első húsz percben, ám mindkét kapus a helyén volt. Aztán az ukrán védelem hatalmasat hibázott a saját 16-osán belül, a labda Stanciu elé került, aki állítgatás nélkül hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba.

Az ukránok nem estek össze, nekilódultak, sorra dolgozták ki a helyzeteket, ám egyelőre a spanyol liga gólkirálya, Dovbik képtelen volt bevenni Nita kapuját. A ritka román kontrák szintén veszélyesek voltak, Stanciu például kis híján szögletből is betalált, ám Lunyin ujjheggyel kitolta a léc alá vágódó labdát. Nagy volt a harc a pályán, de a félidő végére kevés maradt az izgalom, ezért a közönség mexikói hullámmal szórakoztatta önmagát.

A románok 75, az ukránok 89 százalékos pontossággal passzoltak az első félidőben, holott 34 százalékban volt a románoknál a labda, viszont 5-ször lőttek kapura, 3-szor annak felületére, a másik oldalon ez az arány 5/0. Ez egészen az 53. percig volt igaz, amikor egy lepattant labdát Marin kapásból kapura küldte, a labda az elvetődő Lunyin hasa alatt az alsó sarokba vágódott. De ha már egy üzlet beindult… Dragus bebizonyította, tudnak a románok közelről is gólt szerezni, így nem telt el egy óra, a meccs eldőlt.

Rebrov egy hármas cserével próbálta meg a csodát, de a játékosai helyett az ukrán kapitány nem lőhet gólt, főleg úgy, hogy a 75. percig a kaput sem voltak képesek eltalálni az ukránok. A románok visszahúzódtak, és leginkább a kontrákra rendezkedtek be, és Iordanescu mesternek már arra is volt lehetősége, hogy pihentesse kulcsjátékosait. Úgy 10 perccel a vége előtt aztán megtalálták az ukránok a román kaput, de Szudakov bombáját és Jaremcsuk fejesét is nagy bravúrral védte Nita.

Az eredmény már nem változott – noha Malinovszkij szögletét kis híján a saját kapujukba fejelték a román védők –, így Románia 24 év után újra EB-meccset nyert, és hatalmas lépést tett a csoportból való továbbjutás felé.

Európa-bajnokság, Németország
E-csoport, 1. forduló
Románia–Ukrajna 3-0 (1-0)
München, Allianz Aréna, 53.500 néző.
Jv: Glenn Nyberg (svéd)

Románia:
Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin (Rus, 75.) – Man (Hagi, 62.), R. Marin, Stanciu (Racovitan, 86.), Coman (Mihaila, 62.) – Dragus (Puscas, 75.).
Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu

Ukrajna:
Lunyin – Konoplja (Timcsuk, 72.), Zabarnij, Matvijenko, Zincsenko – Sztepanenko (Brazsko, 63.), Saparenko (Jaremcsuk, 63.) – Cihankov (Jarmolenko, 63.), Szudakov (Malinovszkij, 83.), Mudrik – Dovbik.
Szövetségi kapitány: Szerhij Rebrov

Gólszerző: Stanciu (29.), R. Marin (53.), Dragus (57.)

Hirdetés

További cikkek