Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Itt az első meglepetés az Európa-bajnokságon, a szlovákok legyőzték Belgiumot

10perc.hu
2024. 06. 17.
Itt az első meglepetés az Európa-bajnokságon, a szlovákok legyőzték Belgiumot

Az E-csoport második mérkőzésén Belgium és Szlovákia játszott egymással, és utóbbiak 1-0-ra legyőzték a belgákat.

Belgiumban senki sem érti, hogy a világ legjobb kapusa, Thibaut Courtois miért nincs ott az Európa-bajnokságon, és a szurkolók nagy része különböző fórumokon már jelezte, ha a válogatott nem úgy szerepel, ahogy azt elvárják – minimális cél a negyeddöntő –, akkor bizony elvárják, hogy ennek a döntésnek következménye legyen.

„Sokan teljes joggal felháborítónak és érthetetlennek tartják, miért nem sikerült elsimítani az ellentétet, amely a világ legjobb kapusa és Domenico Tedesco szövetségi kapitány között feszül, ha nem sikerül a torna, Tedesco és a szövetség irányítói súlyos kritikára számíthatnak. Senki sem tudja, ki áll majd a kapuban, ráadásul a védelemből Jan Vertonghen és Thomas Meunier is sérült” – jelentette ki a Nemzeti Sport kérdésére a korábbi 37-szeres válogatott, jelenleg Belgiumban élő Balog Tibor.

A szlovák csapat sokszínűségét mutatja, hogy az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve, Olaszország, Németország, Anglia, Dánia, Lengyelország, Hollandia, Portugália, Svájc, Csehország és Norvégia bajnokságaiból is van játékos a keretben. Igazi nemzetközi vándorcirkusz a szlovák csapat, ugyanis 12 ország bajnokságában edződnek játékosai. Ez pedig előnyt jelenthet az EB-n.

A meccs pont úgy kezdődött, ahogy azt sokan várták – belga akciókkal. Ráadásul már a 3. percben gólt is szerezhettek volna, ám hiába cselezte ki esve-kelve Doku a fél szlovák csapatot, a középre tett labdáját Lukaku kapura küldte úgy 5 méterről, ám Dúbravka kivédte a lövést. Úgy tűnt, De Bruyne és társai hamar lerendezik a találkozót, ám a 7. percben jött számukra a hidegzuhany: Doku kapitális hibája után – a saját alapvonalánál eladta a labdát – Schranz kihasználta a lehetőséget, és kissé kisodródott helyzetből a hálóba talált.

A belgák elképesztő rohamokba kezdtek, de mintha el lettek volna átkozva, egyszerűen nem tudták bevenni a kiválóan védő Dúbravka kapuját. Ám a szlovákok sem adták fel a kontrák lehetőségét, és ha Casteels nem védi ki hatalmas bravúrral Haraslin bombáját a 38. percben, a szlovákok kétgólos előnnyel mehettek volna a szünetre.

A második félidőben még nagyobb iramot diktált a belga válogatott, ám vagy Dúbravka parádézott, vagy a védők vetődtek bele a labda útjába, vagy ha már semmi sem segített, akkor a végre a hálóba találó Lukakuról kiderült, hogy 2 centis lesen volt. Nagy kérdés csak az volt, vajon ekkora nyomást ki lehet-e bírni, vagy megbosszulja-e magát a rengeteg kihagyott belga helyzet.

Egy kis idő kivételével másodpercekig volt a labda a szlovákoknál, ám mintha el lettek volna átkozva a belga támadók. Aztán Lukaku végre megvillant a 86. percben, és a bal szélen elviharzó Openda beadását kapásból bevarrta a szlovák kapuba. Ám kiderült, Openda kezezett, így a lesgólja után ezt a találatot is elvették Lukakutól.

A hétperces hosszabbításban az utolsó erőtartalékait is mozgósították a belga játékosok, ám Dúbravka lehúzta a rolót: előbb Openda, majd utána De Bruyne próbálkozását is hárította. Maradt végül az egygólos szlovák győzelem, ezzel megszületett az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetése.

Európa-bajnokság, Németország
E-csoport, 1. forduló
Belgium–Szlovákia 0-1 (0-1)
Frankfurt, Deutsche Bank Park, 46.700 néző. Jv: Umut Meler (török)

Belgium:
Casteels – Castagne, Debast, Faes, Carrasco (Lukebakio, 84.) – Mangala (Bakayoko, 58.), Onana – Trossard (Tielemans, 75.), De Bruyne, Doku (Openda, 84.) – Lukaku.
Szövetségi kapitány: Domenico Tedesco

Szlovákia:
Dúbravka – Pekarík, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (Obert, 94.) – Schranz (Duris, 81.), Bozeník (Strelec, 70.), Haraslín (Suslov, 70.).
Szövetségi kapitány: Francesco Calzona

Gólszerző: Schranz (7.)

További cikkek