Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Ausztria–Franciaország: Megvan Deschamp századik győzelme, de ehhez egy öngól kellett

10perc.hu
2024. 06. 17.
Ausztria–Franciaország: Megvan Deschamp századik győzelme, de ehhez egy öngól kellett

Megkezdte Európa-bajnoki szereplését a D-csoportban az osztrák és a világbajnoki ezüstérmes francia labdarúgó-válogatott, és utóbbi egy öngóllal nyert 1-0-ra.

Egy biztos, ha az osztrákok – soraiban például a BL-döntőt elveszítő Dortmund alapemberével, Sabitzerrel – kihozzák magukból azt, ami a játékosok tudása alapján bennük van, akár meg is lephetik a legutóbbi két vb-n döntőző, abból 2018-ban aranyérmet nyerő franciákat. 26. alkalommal mérkőznek egymással a felek. 13 francia és 9 osztrák siker mellett 3 találkozó zárult döntetlen eredménnyel.

Azért sok edző cserélne Didier Deschamppal, akinek talán az a legnagyobb gondja, hogy Kylian Mbappé mellé a Bradley Barcola (PSG), Kingsley Coman (Bayern München), Ousmane Dembélé (PSG), Olivier Giroud (Milan), Randal Kolo Muani (PSG), Marcus Thuram (Internazionale) hatosból kell megtalálni a megfelelő társat. És ha minden kötél szakad, akkor ott van még a középpályára száműzött Antoine Griezmann (Atlético Madrid).

Az osztrákok helyzete viszont nem ilyen rőzsás, hiszen már az EB előtt elveszítettek egy létfontosságú csatát. A sérült csapatkapitány, David Alaba ugyanis nincs ott az osztrák labdarúgó-válogatott 26 fős Európa-bajnoki keretében. Ez pedig nem a legjobb előjel a számukra.

A találkozó a franciák fölényével indult, nyolc perc alatt akár három gólt is elérhettek volna, de Griezmann kétszer, majd Mbappélehetősége is kimaradt. Az osztrákoknak ennyi idő kellett, hogy rájöjjenek, ez egy Európa-bajnokság, egyre többet birtokolták a labdát, és a franciák kapujáig is eljutottak, igaz, komoly gólhelyzet nélkül.

A félidő közepén abszolút kiegyenlített volt a mérkőzés, és csak a vak nem vette észre, hogy a spanyol bíró igencsak tiszteli a francia sztárokat: ahogy valamelyik földre huppant, azonnal harsant a síp. Mindenesetre ébresztő jellegű osztrák támadás futott egy labdaszerzés után, aminek a végén Laimer lövését védte Maignan. Ralf Rangnick csapata elképesztő gyorsasággal játszotta át a középpályát, és a 36. percben egy ilyen gyors kontra végén Baumgartner kihagyta az EB eddigi legnagyobb helyzetét.

És ha a franciák kapujába nem tudtak betalálni az osztrákok, akkor bevették a sajátjukat. A 38. percben Mbappé kevergetett a szélen, beadta a labdát, amit Wöber hihetetlen „precizitással” csúsztatott a bal alsóba, Pentzreagálni sem tudott rá. A belső védő kis híján harakirit végzett önmagán szégyenében, a többiek azonban nem hibáztatták a hátvédet. Aztán Mbappé majdnem megduplázta az előnyt Griezmann csodapasszából, ám Pentz az utolsó pillanatban leszedte a csatár lábáról a labdát.

A második félidőben úgy tűnt, Wöber még mindig az öngólja hatása alatt állt, hiszen egy ártatlan szituációban úgy kilökte a pályáról Griezmannt, hogy a francia fejjel beleállt a reklámtáblába, és hosszú percekig tartott, mire elállították a gólerős középpályás vérzését. Ugyancsak a hátvéd aludt bele akkor, amikor Rabiotcsodapasszal indította Mbappét, aki simán lefutotta a belső védőt, majd ajtó-ablak helyzetben mellé lőtt. Nem csoda, Ralf Rangnick lekapta Wöbert a pályáról, nehogy megint összehozzon egy öngólt vagy egy büntetőt.

Változatos küzdelem zajlott a pályán, és az osztrákokon bizony lendített a hármas csere, igencsak veszélyesen támadták Maignan kapuját. Deschamp azonnal reagált, igaz neki az is megadatott, hogy világsztárt világsztárra cseréljen, ugyanis Dembelé és Rabiot helyére Kolo Muani és Camavinga érkezett. Egy perc megállás sem volt a találkozón, egyaránt a levegőben lógott egy osztrák egyenlítő gól, vagy a franciák második találata. Az utóbbihoz voltunk közelebb a 83. percben, amikor egy Mbappé-Camavinga-Thuram akció végén utóbbi centikkel lőtt kapu mellé. Aztán egy szögletet követően Mbappé fejelés közben a labda után az egyik védő vállába is belefejelt, és nem kizárt, hogy eltört az orra.

Hatalmas hajrába kezdtek az osztrákok az egyenlítés érdekében, ám az egyik kontra végén Giroud ordító helyzetben nem találta el a labdát. Gól már nem született, így meglett Deschamp 100. győzelme kapitányként.

Ausztria–Franciaország 0-1 (0-1)
Düsseldorf, Merkur Spiel Arena, 51.000 néző.
Jv: Jesús Gil Manzano (spanyol)

Ausztria: Pentz – Posch, Danso, Wöber (Trauner, 59.), Mwene (Prass, 88.) – Seiwald, Sabitzer – Laimer (Schmid, 92.), Baumgartner, Grillitsch (Wimmer, 59.) – Gregoritsch (Arnautovic, 59.).
Szövetségi kapitány: Ralf Rangnick

Franciaország: Maignan – J. Koundé, Koundé, Saliba, T. Hernández – Griezmann (Fofana, 90.), Kanté, Rabiot (Camavinga, 71.) – Dembélé (Kolo Muani, 71.), Mbappé (Giroud, 90.), M. Thuram.
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Gólszerző: Wöber (38. – öngól)

Főkép forrása:
Matthieu Mirville / DPPI

Hirdetés

További cikkek