Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: Hozták ugyan a papírformát, és nyögvenyelősen nyertek a hollandok

10perc.hu
2024. 06. 16.
Foci-Eb: Hozták ugyan a papírformát, és nyögvenyelősen nyertek a hollandok

A labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának első találkozóján Hollandia megfordítva a mérkőzést, végül 2-1-re legyőzte a legjobbját, Robert Lewandowskit nélkülöző lengyeleket.

Negyvenöt éve fordult elő legutóbb, hogy a lengyel válogatott le tudta győzni a hollandot. Az 1980-as Európa-bajnokság selejtezőjében, 1979 májusában 2–0-ra nyert Lengyelország, igaz, a csoport élén ennek ellenére Hollandia végzett, és jutott ki a tornára. Sok sikerélménye azóta nem volt a lengyeleknek az oranje ellen, talán most, a 2024-es Eb első csoportmérkőzésén.

A lengyelek dolgát ugyanakkor nagyban nehezíti, hogy leggólerősebb játékosuk és vezéregyéniségük, a Barcelonában futballozó Robert Lewandowski sérülés miatt biztosan nem léphet pályára Hollandia ellen, és azért is csak fohászkodnak a szurkolók, hogy a második csoportmérkőzésre, az Ausztria ellenire felépüljön.

A lengyelek fehér mezben és piros nadrágban, a hollandok tiszta sötétkékben léptek pályára, és igencsak egymásnak esett a két csapat. Gakpo például az első 5 percben akár két gólt is lőhetett volna, majd a másik oldalon Urbanski hibázott nagy helyzetben. Amikor mindenki azt hitte, hogy az enyhe fölényben játszó hollandok előbb-utóbb begyötrik a labdát Szczesny kapujába, a 16. percben a lengyelek szereztek vezetést a Lewandowskit helyettesítő Buksa révén.

Egycsapásra felébredtek a hollandok, futószalagon gyártották a helyzeteket, ám három percen belül sem Depay – ő kétszer –, sem Van Dijk lövése nem talált be a lengyelek hálójába. A lengyelek hősiesen védekeztek, másodpercekig tudták csak a labdát megtartani, a hollandok a 28. percben már a 8. lövésnél jártak, amikor végre a 30. percben Gakpo a kilencedik kísérletből betalált, igaz, a lövés megpattant egy védő lábán, becsapva ezzel Szczesnyt.

A lengyelek is magasabb sebességre kapcsoltak, és a 32. percben csak Verbruggenen múlt, hogy nem vezettek immár másodszor: a holland kapus hatalmas bravúrral védte Kiwior bombáját. Az iram továbbra is nagyon intenzív volt, de a holland egyenlítés felhozta a lengyeleket, ám így is a tulipánosok birtokolták 64 százalékban a labdát. Sőt, ha Gakpo nem hagyja ki a kihagyhatatlant – gyönyörű támadás végén 6 méterről fölé pörgetett –, majd Depay tévedett vagy fél centit, bizony a vezetést is megszerezték volna.

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, és mire az óra az 50 percet mutatta, már minimum három lehetőséget hagytak ki a hollandok. A lengyel kapitány, Michal Probierz cserékkel próbálta meg frissíteni csapatát, akik alig-alig tudták megtartani a labdát. Nem tudni, hogy a cseréknek köszönhetően-e, de hirtelen két lengyel helyzet is kialakult, de előbb Kiwior, majd Zalewski lövését védte Verbruggen.

Előbb lengyel, majd utána holland fölény alakult ki, egy percig sem unatkozhattak a nézők. Mindenesetre az azonnal kiderült, hogy a kapitányok cseréi ültek, hiszen a hollandoknál Malen, míg a lengyeleknél Swiderski komoly erősítést jelentett. Előbbi például egy pazar cselsorozat után hozta helyzetbe Dumfriest, akinek közeli lövését védte Szczesny.

Kiegyenlítetté vált a játék, mindkét kapu előtt alakult ki veszélyes helyzet, de mindkét kapus a helyén volt. Ám Ronald Koeman mindent egy lapra feltéve cserélt, a remekül játszó, de kissé elfáradó Gakpo helyére beküldte Weghorstot, és a Hoffenheim csatára az első labdaérintéséből azonnal be is vette Szczesny kapuját. A 89. percben Swiderski kis híján kiegyenlített egy gyönyörű támadás végén, ám Verbruggen az év védését bemutatva hárított, majd a hosszabbításban Morder, majd Zalewski távoli bombáját is hatástalanította.

Lewandowski nem tudta kiszurkolni a kispadon a lengyel pontszerzést, de az EB eddigi egyik legjobb meccsén végül nyertek a hollandok, akik ezzel nagy lépést tettek a nyolcaddöntő felé.

Európa-bajnokság, Németország


D-csoport, 1. forduló



Lengyelország–Hollandia 1-2 (1-1)

Hamburg, Volksparkstadion 48.117 néző. Jv: Artur Soares Dias (portugál)

Lengyelország: Szczesny – Bednarek, Salamon (Bereszynski, 86.), Kiwior – Frankowski, Zielinski (Piotrowski, 78.), Romanczuk (Slisz, 55.), Zalewski – Urbanski (Swiderski, 55.), Buksa, Szymanski (Moder, 46.). Szövetségi kapitány: Michal Probierz

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (van de Ven, 87.) – Schouten, Reijnders, Veerman (Wijnaldum, 62.) – Simons (Malen, 62.), Depay (Frimpong, 81.), Gakpo (Weghorst, 81.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

Gólszerző: Buksa (16.) illetve Gakpo (30.), Weghorst (83.)

Főkép forrása:
Andre Weening / DPPI

Hirdetés

További cikkek