Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: A szuperfavorit angolok visszafogott teljesítménnyel is megverték a szerbeket

10perc.hu
2024. 06. 16.
Foci-Eb: A szuperfavorit angolok visszafogott teljesítménnyel is megverték a szerbeket

Az Európa-bajnokság C-csoport második mérkőzésén Anglia és Szerbia játszott egymással, és előbbi – feledhető teljesítménnyel ugyan, de – nyert 1-0-ra, így máris a csoport élére állt.

Vasárnap este a szerbek ellen kezdte meg Európa-bajnoki szereplését a torna egyik legnagyobb esélyese, Anglia, és azt mindenki tudta, a jó képességű ellenfelével szemben szükség lesz az egyéni villanásokra. A húsz évvel ezelőtti angol nagy generáció volt játéktudásban a mostanihoz hasonlítható, de amíg David Beckhamék képtelenek voltak világversenyen négy közé jutni, napjaink angol válogatottja harmadik alkalommal készül rá a 2024-es Európa-bajnokságon: a 2018-as világbajnokságon negyedik, a 2021-es Európa-bajnokságon a második helyen végzett Gareth Southgate szövetségi kapitány együttese.

Sokak szerint az angol sikerekért a legtöbbet a 24 éves Phil Foden tehet, aki fantasztikus évadon van túl. A Manchester City szélsője 35 bajnoki mérkőzésen 19 gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott, megkapta a Premier League legjobb játékosának járó elismerést, karrierje során hatodszor lett angol bajnok. Már csak a válogatott sikerek hiányoznak.

Mostani ellenfelük, a szerb válogatott az, aki akár a végküzdelmekig is eljuthat a kereterősségük alapján, de akár pont nélkül is távozhat Németországból. Mindenesetre, ha a legjobbjukat hozzák a játékosok, bármeddig eljuthat Dragan Sztojkovics csapata.

A két szurkolótábor nem várta meg az esti meccset, már délután egymásnak esett Gelsenkirchen belvárosában. Az első incidens 15.30-kor robbant ki egy helyi bár előtt. Egy férfit el is kaptak a rendőrök, akit később feji sérüléssel láttak el, viszont nem volt hajlandó igazolni magát a hatóságok előtt. A két szurkolótábor összecsapásáról videók is felkerültek az internetre, és albán források szerint a szerb elnök fia vezette a szerb huligánokat – mindez az X-en a ReelAlban oldalon található meg.

Mindenesetre a stadionba érve sem a béke küldötte volt a két tábor, az angolok például végigfütyülték a szerb himnuszt. Az hamar kiderült, hogy ugyan létszámban kevesebben vannak a szerbek, de hangerőben semmiképp nem maradtak alul a britekkel szemben. A szurkolókkal ellentétben viszont a két csapat nem ugrott egymásnak: az angolok keresték a rést, ahova beindulhatnak, a szerbek fegyelmezetten védekeztek és vártak arra, hogy egy-egy kontrát vezethessenek.

De hát nem véletlenül tartják az angolokat az egyik legnagyobb esélyesnek, a 13. percben máris megszerezték a vezetést: Saka adott be a szélről, Bellingham pedig Veljkovicsot megelőzve bólintott a kapuba. Az első szerb villanáshoz 20 percet kellett várni, amikor egy labdaszerzést követően Mitrovics kapta a labdát, nem sokat teketóriázott, kapura bombázott, ám a lövése néhány centivel elkerülte a kaput.

Felgyorsultak az események, a csapatok felpörögtek – idegileg is, lásd Bellingham kis híján lefejelte Koszticsot –, és a 25. percben Walker bebizonyította, miért tartják a világ egyik leggyorsabb hátvédjének. A 34 éves védő lefutotta a szerb védelmet, ám a beadásszerű lövése sem kapura nem volt jó, sem a bent érkező Kane-nek és Bellinghamnek sem.

Kiegyenlítetté vált a mérkőzés, a szerbek abszolút egyenrangú ellenféllé váltak az első félidő második felére, a védelmük összeállt, ennek következtében Kane szinte nem is találkozott a labdával. Sajnos az EB első, komolyabbnak látszó sérülése is megtörtént: a Juventus támadó középpályását, Koszticsot kellett még szünet előtt lecserélni. Az eredmény nem változott, az angolok kényelmes játékkal vezetnek a szerbek ellen.

A második félidőben az angolok kényelmesre vették a figurát, a szerbek ráéreztek a lehetőségre, és ennek megfelelően hatalmas támadásokba kezdtek. Ráadásul hármat is cserélt a szerb kapitány, Dragan Sztojkovics, amivel még gyorsabbá tette a támadásokért felelős csapatrészeket. Szinte felborult a pálya, de hiába nyomtak a szerbek, az egymás után érkező beadásokat a lecserélt Mitrovics hiányában könnyedén fejelték ki a labdákat az angol bekkek.Tadics végül a földön próbálkozott, ám a szinte tökéletes labdáját Jovics nem tudta átvenni.

Aztán a 76. percben hirtelen rájöhettek a szurkolók, hogy Kane a pályán van, ugyanis a frissen beállt Bowen beadását fejelte kapura, azonban Rajkovics hatalmas bravúrral a kapufára tolta a labdát. A nemrég véget ért szezonban 45 meccsen 44 gólt elérő csatár utána hosszú másodpercekig rázta a fejét, nem akarta elhinni, hogy volt valaki, aki kivédte a fejesét. Majd a másik kapuban Pickford is bizonyította, lehet rá számítani, miután kipiszkálta Vlahovics felső léc alá érkező lövését.

A szerbek nyomtak, rendületlenül támadtak, az angolok pedig körömszakadtáig védekeztek, húzták az időt, ami aztán szép csendesen letelt, így Anglia végül megszerezte a három pontot, és megtette az első lépést a brit álmok valóra váltása felé.

Európa-bajnokság, Németország


C-csoport, 1. forduló

Szerbia–Anglia 0–1 (0-1)

Gelsenkirchen, Veltins-Arena, 52.000 néző. Jv: Orsato (olasz)

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Alexander-Arnold (Callagher, 69.), Rice – Saka (Bowen, 76.), Bellingham (Mainoo, 86.), Foden – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate A kispadon: Ramsdale (k.), D. Henderson (k.), Shaw, Konsa, Dunk, C. Callagher, Toney, A. Gordon, Watkins, Bowen, Eze, Joe Gomez, C. Palmer, Wharton, Mainoo

Szerbia: Rajkovics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics (Birmancsevics, 74.), Sz. Milinkovics-Szavics, Gudelj (Ilics, 46.), Sz. Lukics (Jovics, 61.), Kosztics (Mladenovics, 43.) – Vlahovics, A. Mitrovics (Tadics, 61.).Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics

Gólszerző: Bellingham (13.)

Hirdetés

További cikkek