Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: A spanyolok egy félidő alatt lerendezték a horvátokat

10perc.hu
2024. 06. 15.
Foci-Eb: A spanyolok egy félidő alatt lerendezték a horvátokat

A háromszoros kontinensbajnok Spanyolország és a legutóbbi vb-n bronzérmes Horvátország rangadójával kezdődtek meg a B-csoport küzdelmei.

A két válogatott abszolút nem ismeretlen egymás számára, ugyanis a három évvel ezelőtti Európa-bajnokságon a legjobb 16 között találkozott egymással a két csapat. A rendes játékidő 3–3-as eredménnyel zárult, miután a horvátok az utolsó percekben kétgólos hátrányból álltak fel. A hosszabbításban aztán újabb két gólt szereztek még a spanyolok, akik 5–3-as győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé.

A piros-kékben játszó spanyolok kezdték lendületesebben a mérkőzést, a szokásos piros-fehér mezben pályára lépő horvátok a labdát is alig-alig tudták megtartani. Az első komolyabb helyzetet is a hispánok hagyták ki, amikor a 7. percben Morata lövését hárította Livakovic.

Az első húsz perc után egyre jobban magához ragadta a kezdeményezést Horvátország – 54-46% volt a labdabirtoklás aránya a javukra ekkor –, sőt, Budimir révén egy helyzetig is eljutottak, de az Osasuna csatára fölé-mellé fejelte a labdát. Aztán a 29. percben egy pazar labdával kiugrott Morata, és nem is hibázta el a helyzetét. A spanyol csatár ezzel már a harmadik kontinensviadalán szerzett gólt.

Megrázták magukat a horvátok, és alig három percen belül kis híján kiegyenlítettek, miután Kovacic kilépett a spanyol védők között, ám lapos lövését védte Ulian Simón. Ami ott nem ment be, az a horvátok kapujába igen, hiszen némi túlzással az ellentámadás végén Fabián Ruiz kilőtte a bal alsót. Egy perc múlva ismét rezgett a háló, ám Majer lövése a spanyol oldalhálóban halt el. A 40. percben aztán megint ajtó-ablak lehetőség adódott a horvátok előtt, ám ezúttal Gvardiol tévedett vagy 3 centit.

De mielőtt az angol bíró lefújta volna az első félidőt, egy kis szöglet után Carvajal talált be Livakovic kapujába, így már ekkor kijelenthető volt, ezen a meccsen minden lényeges kérdés lerendeződött. A gólpasszt az a Lamine Yamal adta, aki 16 évesen és 338 naposan a legfiatalabb játékos, aki Európa-bajnoki mérkőzésen pályára lépett.

A második félidőben nekiestek a horvátok a spanyoloknak, ám egyszer Williams labdát szerzett, ám a gyors kontra végén Yamal lövését földöntúli bravúrral védte Livakovic, majd a szöglet után Morata combjáról pattant kapu mellé a labda. A horvátok sem akartak lemaradni a helyzetkihagyási versenyben, miután az 55. percben előbb Kovacic, majd Budimir, végül Kramaric hagyta ki a maga lehetőségét úgy 10 másodpercen belül.

A spanyolok annyira belehaltak a szépségbe, hogy a kapusuk fatális hibája után büntetőt rúghattak a horvátok, ám Ulian Simón kivédte Petkovic lövését, ám utána hiába rúgta a hálóba Perisic beadását a Dinamo centere, les miatt nem adták meg a találatot. Ha volt 3 milliméter, akkor sokat mondunk…

A végén már nem akadt gólszerzési lehetőség, így a Nemzetek Ligája finálé után ismét legyőzte a spanyol válogatott Horvátországot.

Spanyolország–Horvátország 3-0 (3-0)

Berlin, Olimpiai Stadion, 68.844 néző. Jv: Michael Oliver (angol)


Spanyolország: Simón − Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella – Pedri (Olmo, 59.), Rodri (Ferran Torres, 86.), Fabián Ruiz – Yamal (Zubimendi, 86.), Morata (Oyarzabal, 67.) , N. Williams (Merino, 67.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Horvátország: Livakovic − Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Modric (Pasalic, 65.), Brozovic, Kovacic (Sucic, 65.) – Majer, Budimir (Perisic, 56.), Kramaric (Petkovic, 72.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Gólszerző: Morata (29.), Fabián Ruiz (32.), Carvajal (45.)

Főkép forrása:
Joaquin Corchero / DPPI

Hirdetés

További cikkek