Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: A címvédő olaszok legyűrték Albániát

10perc.hu
2024. 06. 15.
Foci-Eb: A címvédő olaszok legyűrték Albániát

A B-csoport második mérkőzésén Olaszország a meccset megfordítva nyert 2-1-re az albánok ellen.

A labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának első fordulójában az olaszok az albánokkal találkoztak. A két válogatott ötödször találkozik egymással: eddig mind a négy mérkőzést az olaszok nyerték, a gólkülönbség 7–1 a javukra. Hogy most mi lesz, azt nem tudhatjuk, ugyanis a címvédő olaszok jelentős veszteségeket szenvedtek a védelmükben. Térdszalagszakadást szenvedett Giorgio Scalvini, az Európa-liga-győztes Atalanta védője, illetve a bajnok Internazionalét erősítő Francesco Acerbi sem lehet ott a kontinenstornán.

Albánia – amely eddig mindössze a 2016-os Eb-n vett részt – ezúttal a torna egyik „sötét lovának” számít a selejtezős szereplésük után, és a kapitány, a brazil Sylvinho is hisz benne, hogy meglepetést tudnak majd okozni Németországban. A mester bejelentette, Németországban a hárommillió albánért fognak küzdeni.

Mindenesetre a dortmundi aréna mintha hazai pálya lett volna Albánia számára, hiszen nem kevesebb, mint 50 ezer honfitársuk tombolt a lelátón. Nem is kellett szinte leülniük sem, hiszen nem telt el 30 másodperc, egy bedobást követően Bajrami egy cselt követően úgy beverte a rövid felsőbe a labdát, hogy Donnarumma a kezét sem tudta felemelni. Azt a hangrobbanást, ami a gólt követte, vélhetően az Antarktiszon is hallották a pingvinek

Persze az olaszokat sem kellett félteni, hiszen a középkezdést követően fél perc sem telt el, amikor Pellegrini talán a meccs helyzetét hagyta ki. Őrült iramban zajlott a mérkőzés, az albánok átengedték a területet, majd villámgyors támadásokkal indultak meg Donnarumma kapuja felé. Ám hátul nem bírták a nyomást, és egy begyakoroltnak tűnő szögletvariáció végén Bastoni fejjel kiegyenlített. Majd hogy senki se vádolhassa eseménytelenséggel a játékosokat, az olaszok az első negyedóra végén egy hatalmas bombagóllal átvették a vezetést.

Elképesztő tempóban játszottak a csapatok, és ha a 33. percben Strakosha nem véd hatalmasat – lehet, hogy az egész EB legnagyobb védése lesz ez –, akkor Frattesi már a harmadik olasz gólt szerezte volna egy kiugrást követően. De úgy érezte az albán kapus, nem tett még eleget a csapatáért, és a 39. percben Scamacca közeli bombáját lábbal hatástalanította. Egy biztos, félóra elteltével már teljesen helyre állt a világ rendje, ugyanis a labdabirtoklás esetében 70 százalék állt a nevük mellett, míg a lövések számában 10-2 volt a javukra.

A második 45 perc is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint az első nagy része: az olaszok birtokolták jóval többet a labdát, de sorra kihagyták a helyzeteiket. Az albánok a gyors kontrákban bíztak, ám semmi veszélyt nem jelentettek Donnarumma kapujára. Hogy ez mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban, mint az, miszerint az olasz kapus 14 alkalommal ért labdához, de ezek közül egy sem volt védés.

A kapitányok cserékkel próbálták meg frissíteni csapataikat, az iram ugyan igencsak magas szintű volt, ám egyik válogatott sem volt képes arra, hogy komoly gólhelyzetet kialakítson. Mondjuk, úgy nem is lehet, ha nincs nálad a labda – márpedig az albánoknál a lehető legkevesebbszer volt, míg az olaszok igencsak meg-, néha túlbecsülték a labdát. Aztán a 90. percben majdnem meghűlt a vér a tízezernyi olasz szurkolóban, ugyanis Manaj kilépett a védők közül, ám kicsit kisodródva nem tudta gólra váltani az ordító helyzetét.

Maradt tehát a 2-1 az olaszoknak, akik ezzel megtették az első lépést a címvédésük felé. Az albánok pedig bebizonyították, helyük van az Európa-bajnokságon.

Európa-bajnokság, Németország
: B-csoport, 1. forduló



Olaszország–Albánia 2-1 (2-1) 

Dortmund, Signal Iduna Park, 81.365 néző. Jv: Felix Zwayer (német)

Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (Retegui, 83.) – Jorginho, Barella (Folorunsho, 91.) – Frattesi, Lo. Pellegrini (Cambiaso, 79.), Chiesa (Cristante, 79.) – Scamacca (Darmian, 83.). Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti

Albánia: Strakosha – Hysaj, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani, Bajrami (Muci, 87.) – Asani (Hoxha, 69.), Broja (Manaj, 76.), Seferi (Laci, 69.). Szövetségi kapitány: Sylvinho

Gólszerző: Bastoni (11.), Barella (15.) illetve Bajrami (1.)

Főkép forrása:
Alessio Marini / DPPI

Hirdetés

További cikkek