Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: jön az egyhónapos futballünnep

10perc.hu
2024. 06. 14.
Foci-Eb: jön az egyhónapos futballünnep

Ma este 21 órakor a skót és a házigazda német válogatott mérkőzésével megkezdődik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság.

Az egy hónapos futballünnep ma este indul, majd kereken egy hónap múlva, július 14-én a berlini Olimpiai Stadionban valamelyik válogatott csapatkapitánya a magasba emelheti Henri Delaunay Kupát. A szakemberek szerint erre az Eb két legnagyobb favoritjának, a legutóbb ezüstérmes Angliának és a világbajnokságon második Franciaországnak van a legnagyobb esélye. Ugyanakkor a házigazda németeknek, illetve a címvédő és a legutóbbi nagy németországi tornán, a 2006-os világbajnokságon is győztes olaszoknak nem adnak sok esélyt a végső sikerre.

A hat kvartettből az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik jut a legjobb 16 közé, onnantól pedig egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna egészen a július 14-i, berlini fináléig. De vajon mi alapján lehet erősorrendet felállítani a 24 résztvevő között? A Transfermarkt felállította a németországi Európa-bajnokság jelenlegi piaci értékekre alapozott erősorrendjét.

Az angol válogatott 1.52 milliárd eurót ér, ami azt jelenti, hogy a játékosok átlagértéke 58.27 millió euró – 11 olyan csapat van az Európa-bajnokságon, amelyiknek a legértékesebb játékosa nem éri el ezt a számot. Franciaország áll a képzeletbeli dobogó második fokán, összértéke 1.23 milliárd euró, a játékosokat átlagban 49.35 millió eurórataksálják. Portugália 180 millió euróval van lemaradva Franciaország mögött, játékosainak áltagértéke 40 millió euró felett marad (40.56).

Magyarország 165.45 millió euróval a 19. helyen áll, megelőzve Grúziát (161.05), Szlovákiát (156.4), Szlovéniát (141.55), Albániát (111.6) és Romániát (92.13). Azaz ha a piaci érték alapján néznénk az esélyeket, Szoboszlaiéknak esélye sem lenne a csoportból való továbbjutásra, mert mind a németek, svájciak és a skótok is „értékesebbek” nálunk.

Az Európa-bajnokságra összesen 218 klub ad labdarúgókat, a legtöbbet az előző idény két Bajnokok Ligája-döntőse: a Manchester City és az Inter is 13 játékossal képviselteti magát, a Real Madrid és a Paris Saint-Germain tucatnyi labdarúgója szerepel az Eb-n. Az RB Leipzig, a Bayern München és az FC Barcelona kezdőcsapatnyi játékost ad, s még a Leverkusen és az Arsenal képviselteti magát legalább 10 labdarúgóval. Érdekesség, hogy az idei BL-döntős Dortmund ugyanannyi játékost ad, mint a Brentford, a Fenerbahce és a Sahtar Doneck, hetet.

Nem meglepő, hogy a legtöbb labdarúgó az angol élvonalból érkezett, a 623 nevezett közül 96-an a Premier League-ben játszanak. Az olasz élvonalból 91 játékost válogattak be, míg 75 Bundesliga-labdarúgó ismerős környezetben játszhat Németországban. A topligák közül még a La Liga 56 labdarúgóval képviselteti magát, ám utána nagyobb az űr, az ötödik helyezett Ligue 1-ből 29-en lesznek ott az Eb-n, míg a magyar NB I a 16. a listán kilenc játékossal. Az OTP Bank Liga több játékost ad a kontinenstornára, mint például a skót, a lengyel, a görög vagy a horvát bajnokság (egyaránt 8).

Az olaszok képviseltetik viszont magukat a legtöbb szövetségi kapitánnyal, hiszen Luciano Spalletti (Olaszország), Marco Rossi (Magyarország), Francesco Calzona (Szlovákia), Vincenzo Montella (Törökország) és Domenico Tedesco (Belgium) is ott lesz az Eb-n. Az olaszokon kívül csak a spanyolok (Luis de la Fuente – Spanyolország és Roberto Martínez – Portugália), a franciák (Didier Deschamps – Franciaország és Willy Sagnol – Grúzia) és a németek (Julian Nagelsmann – Németország és Ralf Rangnick – Ausztria) adnak egynél több kapitányt az Eb-re.

Érdekesség, hogy a nyitómeccsen a két legidősebb válogatott játszik egymással. A legidősebb kerettel a magyarokkal azonos csoportban szereplő skót nemzeti csapat szerepel, Steve Clarke csapatának ugyanis 28.3 év az átlagéletkora, míg a második legidősebb kerete a házigazda német válogatottnak van 28.2 éves átlagéletkorral.

A sportfogadásokkal foglalkozó bettingodds.com megnézte, hogy a részt vevő országok mekkora eséllyel adják a torna gólkirályát. A lap szerint az Eb gólkirályi címének a franciák kiválósága, Kylian Mbappé a legnagyobb várományosa, ugyanis 16.7 százalék eséllyel övé lesz az egyéni elismerés, de nem sokkal előzi meg a Bayern München angol csatárát, Harry Kane-t, aki pedig 15.4 százalék eséllyel lehet a torna legtöbb gólt szerző játékosa.

Csak ők ketten érik el a 10 százalékot, a harmadik helyen az ötszörös aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo (6.7), a negyediken a belga Romelu Lukaku (4.3), az ötödiken a spanyol Álvaro Morata (2.9) áll, míg a lap a magyarok közül Szoboszlai Dominikot tartja a címre legesélyesebbnek, igaz csak 0,5 %-nyi eséllyel.

Főkép forrása:
Sebastian El-Saqqa / DPPI

Hirdetés

További cikkek