Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: A házigazda németek nem szűkmarkúskodtak a skótokkal, kiütötték őket

10perc.hu
2024. 06. 14.
Foci-Eb: A házigazda németek nem szűkmarkúskodtak a skótokkal, kiütötték őket

Péntek este a házigazda Németország és Skócia müncheni mérkőzésével megkezdődött a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, melyet a németek végül 5-1-re megnyertek úgy, hogy valamennyi gólt ők rúgták.

Németország eddig egyszer, 1988-ban volt az Eb házigazdája és akkor a megnyitón nem sikerült győzelemmel rajtolnia, hiszen Düsseldorfban 62 552 néző előtt 1–1-re végzett Olaszországgal. Ezzel el is érkeztünk egy, a szurkolók szempontjából jó hírhez, ugyanis az elmúlt közel négy és fél évtizedben mindig született gól a megnyitókon, de a leggyakoribb eredmény pont az 1–1 volt, amely 1988 és 1996 között sorozatban háromszor, majd legutóbb 2012-ben fordult elő. Ezen kívül háromszor volt 1–0, illetve 2–1 az eredmény. 2021-ben a későbbi aranyérmes olaszok 3–0-ra verték a törököket.

Noha a találkozó esélyese a német válogatott, ám mind a szakemberek, mind a szurkolók igencsak megosztottak abban, vajon meddig juthat Julian Nagelsmann csapata. Van, aki szerint a csoportból továbbjut, de kiesik a nyolcaddöntőben, míg mások szerint a döntőig menetelnek. Érdekesség, hogy a fogadóirodáknál inkább az utóbbiak véleményére adnak, mert ott vannak a harmadik helyen.

„Nehéz mérkőzésre számítok, mert a skótok mentalitása kivételes, mindent beleadnak. Agresszív a csapatuk, nagyszerű képességű játékosaik a kapu előtt is veszélyesek. A keresztlabdákra nagyon kell figyelnünk, illetve nem hagyhatjuk, hogy elnyomjanak minket a brusztolós skót támadók” – jelentette ki Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya.

A skót válogatott negyedszer szerepel Európa-bajnokságon, az előző három alkalomból egyszer sem jutott tovább csoportjából. Egy esetleges továbbjutással örökre beírnák a nevüket a skót labdarúgás történelemkönyvébe. „Régóta készülünk erre a meccsre, tudjuk, micsoda kihívás ez – fogalmazott Robertson, a Liverpool harmincéves balhátvédje, aki bevallotta, leginkább az motiválja őket, hogy nemzeti hősök akarnak lenni.

A skótok szövetségi kapitány, Steve Clarke szerint óriási lesz a felhajtás a nyitó mérkőzésen, és csak akkor van esélyük meglepetést szerezni, ha koncentráltak maradnak, nem ragadtatják el magukat.

„Nehéz mérkőzésre számítok, nagyszerű csapat a német, de azt magyaráztam a játékosaimnak, hogy bár tiszteljenek mindenkit, ne féljenek senkitől! Jól felkészültünk, készen állunk, minden játékosom egészséges és bevetésre kész” – mondta a hatvanéves szakvezető.

A találkozó elképesztő hangulatban kezdődött, a két szurkolótábor olyan erővel és hittel énekelte saját himnuszát, hogy ez a lelkesedés azonnal átragadt a játékosokra is. A találkozó német fölénnyel indult, a skótoknál maximum másodpercekig volt a labda, és ezt a nyomást egészen a 10. percig bírták a skótok, amikor a Leverkusen támadója, Wirtz lövése utat talált az addig pazarul védő Gunn kapujába.

A gól egyáltalán nem hozott változást a játék képén, hiszen továbbra is a németek birtokolták a labdát, a skótok pedig semmi veszélyt nem jelentettek Neuer kapujára. A 19. percben aztán egy remek német akció végén Musiala elemi erővel lőtt a skótok hálójába. Ha valaki azt gondolta, hogy a skótok gyenge pontja a védelem lesz ezen az EB-n, az nem tévedett.

A skótok teljesen megzavarodtak, és a 25. percben Musiala tört kapura, a védők felöklelték. A francia bíró előbb büntetőt ítélt, ám a VAR szerint centikkel a 16-os vonala előtt történt a szabálytalanság. A szabadrúgást Havertz lőtte rá, Gunn védett – így nem lett a meccs 25. percére tökéletes kiütés. Jellemző adat a meccsről, hogy Neuer először a 32. percben ért a labdához, amikor Kimmich hazafejelte a labdát.

Aztán mielőtt Clément Turpin lefújhatta volna az első félidőt, azért csak rúghatott egy büntetőt a német válogatott. A francia bíró előbb továbbot intett, amikor az ötös előtt Porteous páros lábbal beleszállt Gündoganba, majd amikor a VAR észrevette a szabálytalanságot, kihívták videózni a játékvezetőt, aki majd 5 másodpercig nézte a visszajátszást, majd előbb büntetőt adott, majd kiállította a skótok belső védőjét. Havertz állt oda elvégezni a 11-est, és némi toporgás után magabiztosan lőtt a kapuba. Ezzel el is dőlt minden, ráadásul ennyi gólt még sosem szereztek egy EB-n az első félidőben.

A második félidőben szemernyit sem változott a játék képe, a skótoktól akár le is vihették volna a német kaput Neuerrel együtt, ugyanis az első órában lövésük sem volt, nemhogy helyzetük. Ugyanakkor a németek tovább támadtak, ám az utolsó pillanatban vagy Gunn hárított, vagy a támadók – elsősorban Wirtz – szórakozták el a lehetőségeiket. Nagelsmann kettős cserével frissítette a támadósorát, ami kis híján majdnem azonnal bevált, ugyanis a beálló Sané ajtó-ablak helyzetben rúgta Gunn kezébe a labdát.

Viszont a másik csere már nem cifrázta, ugyanis a Dortmund középcsatára, a 4 perce beállt Füllkrug hatalmas gólt ragasztott a jobb felsőbe, újabb tőrt szúrva a skótok és szurkolóik szívébe. Majd a 76. percben újra betalált, ám a center ezúttal ha centikkel is, de lesen kapta a labdát. Abszolút nem volt egy súlycsoportban a két válogatott, nagy kérdés, hogy ilyen játékkal vajon hogyan akarnak pontot szerezni a csoportban.

Nagelsmann sorra hozta le meghatározó játékosait, hogy pihenjenek a magyarok elleni találkozóra, köztük az aktív játéktól a kontinensviadalon búcsúzó Kroost, aki, amíg a pályán volt 103 passzából csak egyet (!!) rontott el.

És amikor már mindenki az egyre lassabban csordogáló meccs végét várta, az első kaput eltaláló labdából szépítettek a skótok. Igaz, egy „tiszteletbeli skót” segítségével, ugyanis Rüdeger sietett a segítségükre, amikor egy beívelés követően elegánsan fejelt a saját kapujába. Ha volt a futball történetében semmiből szerzett találat, nos, ez annak az iskolapéldája volt.

De ez sem maradt válasz nélkül, ugyanis egy harmadik csere, Can az utolsó pillanatokban egy szép gólt lőtt Gunn kapujába, amivel beállította a végeredményt. A németek ezzel jelezték, bizony kár leírni őket a végső győzelemre esélyek közül.

Európa-bajnokság, Németország


A-csoport, 1. forduló



Németország–Skócia 5-1 (3-0)

München, Allianz Arena, 75.000 néző. Jv: Clément Turpin (francia)

Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich (Gross, 46.), Kroos (Can, 80.) – Musiala (Thomas Müller, 74.), Gündogan, Wirtz (Sané, 63.) – Havertz (Füllkrug, 63). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

Skócia: Gunn – Hendry, Porteous, Tierney (McKenna, 77.) – Raltson, McGregor (Gilmour, 67.), McTominay, Robertson – McGinn (McLean, 67.), Adams (Hanley, 46.), Christie (Shankland, 82.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke

Gólszerző: Wirtz (10.), Musiala (19.), Havertz (46., büntető) Füllkrug (70.), Can (89.) illetve Rüdiger (87., öngól)

Kiállítva: Porteous (45.)


Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

Hirdetés

További cikkek