Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: A-csoport: Szoboszlaiék fogadkoznak, bizonyítani szeretnének a szurkolóknak

10perc.hu
2024. 06. 13.
Foci-Eb: A-csoport: Szoboszlaiék fogadkoznak, bizonyítani szeretnének a szurkolóknak

Június 14-én kezdődik a németországi labdarúgó Európa-bajnokság. Sorozatunkban bemutatjuk, mely hat csoportban küzdenek a tornára kijutó válogatottak. Jöjjön az A-csoport: Németország, Skócia, Svájc és MAGYARORSZÁG.

Ne legyünk álszerények, mondjuk ki bátran, a németországi Európa-bajnokságra csoportelsőként kijutott magyar válogatott immár olyan szintre lépett, hogy kimondva is esélyes az A-csoportból való továbbjutásra. Holott nem is olyan régen még úgy gondolkodtunk volna, hogy talán a harmadik helyről is továbbléphetnek a magyarok… Marco Rossi azonban remek gárdát faragott a válogatottból, kitartott az általa favorizált játékosok mellett, akik aztán meg is hálálták ezt a bizalmat. Nemrég Írországban egy 92. percben kapott góllal ugyan 14 veretlenül megvívott találkozó után elveszítettük a veretlenségünket, de a Szoboszlai vezette csapat rögtön visszatalált a helyes útra Izrael sima legyőzésével.

A válogatott alapja megvan, Rossi mester egyedül a kapusposzton gondolkodott, hiszen két olyan remek hálóőr közül kellett választani, mint a sérüléséből remek formában visszatérő Gulácsi Péter, illetve a Fradival majdnem tökéletes szezont teljesítő Dibusz Dénes. Előbbi nyert, így Gulácsi nevével kezdődik a csapat összeállítása szombaton a svájciak ellen. Szoboszlai Dominik – aki a kontinensviadal 20. legértékesebb labdarúgója – szerint döntő lesz, hogy szinte hazai pályán játszhatnak majd, ugyanis a hírek szerint 40-45 ezer fős magyar szurkolósereg indult el Németország felé.

„Két-három napja tudtam meg, hogy az Eb-történelem legfiatalabb csapatkapitánya lehetek, ez nagy megtiszteltetés és nagy köszönet Marco Rossinak, hogy megadta a lehetőséget. Ami a taktikát illeti, nekem nincs megmondva, hogy mennyit lépjek hátra, folyamatosan egymást segítjük és figyelünk arra, ha valaki elmozog a területéről, akkor be legyen töltve a helye a pályán. Azt nem tudom, végül hányan jutnak be a stadionokba, mert hallottuk, hogy sokan nem jutottak jegyhez, de vagyunk annyira rafkósak, hogy biztosan nagyon sokan be fognak jutni, és olyan hangulatot szeretnénk átélni, amit a franciaországi Eb-n láthattunk. A kapitány meg szokta kérdezni, mennyit fizetnénk azért, hogy felejthetetlen Európa-bajnokságunk legyen. Biztos, hogy mindenki nagyon sokat, de ez nem így működik, ezt nem lehet pénzzel megoldani, ehhez teljesítmény kell” – jelentette ki a csapatkapitány.

A magyar válogatott első ellenfele Svájc lesz, amely erejét tekintve bárkit megverhet – például a legutóbbi világbajnokságon és Európa-bajnokságon is messzebbre jutottak el, mint a németek –, de mivel az elmúlt időszakban igencsak kevés gólt rúgnak, így bárkivel szemben alul is maradhatnak. A 67-szeres svájci válogatott középpályás, Remo Freuler szerint nincs nagy esélyese a négyesnek, a napi forma dönt majd a mérkőzések kimeneteléről.

„Bízom abban, hogy sok gólt szerzünk. Ha a középpályáról tudunk segíteni, esetleg gólokkal is kivesszük a részünket a támadásokból, annál jobb. Az a legfőbb feladatunk, hogy őrizzük meg érintetlennek a kapunkat, aztán pedig a túloldalon találjunk be néhányszor. Van, aki minket tart a torna titkos esélyesének, ez szerintem vélemény kérdése. Tudjuk, mi tesz minket erőssé. Az a célunk, hogy az egyenes kieséses szakaszba jussunk, sikeréhesen várjuk az Eb-t” – fogalmazott Freuler.

Egy biztos, a csoportban akár három csapat is hazai pályán érezheti magát. A németek ugye a házigazdák, a magyar szurkolói „seregről” fentebb írtunk, míg brit sajtóértesülések szerint akár 200 ezer szurkoló is elkísérheti a skót labdarúgó-válogatottat. Az érdeklődés érthető, hiszen a nagyon fogadkozó skótok lesznek az Eb pénteki nyitómérkőzésén a németek ellenfelei, Magyarország pedig jövő vasárnap játszik a skótokkal.

„A drukkerek lelkesedése óriási. Néhány héttel ezelőtt azt mondtam, hogy nagyjából százezren jönnek majd az Eb-re. Most pedig azt hallom, hogy több mint kétszázezren érkeznek” – nyilatkozott John Carver, a válogatott másodedzője.

Skócia korábban háromszor volt Európa-bajnokságon, a csoportkörön egyszer sem jutott túl. Steve Clarke szövetségi kapitány szerint azonban 2024-ben erre is sor kerülhet. Clarke elmondta, hogy a nyitómeccs nem csak a házigazda németeknek jelent nyomást, hanem nekik is, hiszen minden szem rájuk szegeződik.

„Ha nem jön eredmény, akkor engem szidnak, amiért nem ezt vagy azt a játékost választottam. Ez a munkám része, mindenkinek megvan a véleménye a válogatottról. Ha nem nyerünk, akkor pálcát törnek a fejem felett” – vélekedett a skótok kapitánya.

A házigazda Németországnak van mit törlesztenie a szurkolók felé, ugyanis a 2020-as Eb-n a németek a 16 között búcsúztak, a legutóbbi két világbajnokságon pedig a csoportkörből sem jutottak tovább. Most sokan a hazai kontinensviadalt tartják a legjobbnak arra, hogy a 37 éves Julian Nagelsmann irányításával visszatérjen a legszűkebb elitbe. A kapitány nem titkolja, nagyon sokat vár a csapatától.

„Meg akarjuk nyerni. Ez minden más tornán is így van. Valószínűleg nem a legjobb, ha ilyen nagy elvárással lépünk fel, hogy Európa-bajnokok leszünk. Az elvárás már most is az, hogy jobban teljesítsünk, mint az elmúlt években, és a szurkolóink is izgatottak, hogy hazai pályán zajlik a torna. Ez csak a második alkalom, hogy Németország Európa-bajnokságnak ad otthont. A játékosoknak és nekem is, mint menedzser egyedülálló lehetőség, hogy hazai pályán vehetünk részt egy tornán. Van benne nyomás, de még inkább öröm” – idézi Nagelsmannt az uefa.com.

A német szövetségi kapitány végezetül rátért az Eb esélyeire. Úgy véli, szép és erős csoportot kaptak Skóciával, Magyarországgal és Svájccal, sok Bundesliga-játékossal és sok Premier League-játékossal.

„Ez a három csapat kiválóan szerepelt a selejtezőben, különösen Svájc. A Skócia elleni mérkőzés minden bizonnyal rendkívül érzelmes nyitó meccs lesz Münchenben” – fogalmazott Nagelsmann, aki emlékeztetett mindenkit, hogy a németek az utóbbi három mérkőzésen nyeretlenek a magyarok ellen.

„Reméljük, más teljesítményt nyújtunk majd, mint az elmúlt három mérkőzésen. Tudjuk, hogy a magyaroknak nagyon jó csapatuk van. Sok olyan játékosuk van, akik most a Bundesligában és a Premier League-ben játszanak. Vannak olyan játékosaik is, mint Willi Orbán és Gulácsi Péter, akiket én magam is edzettem. Tehát nem kis ellenfél. Más oldalunkat kell megmutatnunk, mint a legutóbbi három alkalomkor” – mondta a németek szövetségi kapitánya.

A MAGYAR LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE


Kapusok Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Paksi FC)


Védők Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország)


Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)


Támadók: Ádám Martin (Ulszan HD – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)


Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz)

SKÓCIA EURÓPA-BAJNOKI KERETE


Kapusok: Zander Clark (Hearts), Angus Gunn (Norwich City – Anglia), Liam Kelly (Motherwell)


Védők: Liam Cooper (Leeds United – Anglia), Grant Hanley (Norwich City – Anglia), Jack Hendry (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia), Ross McCrorie (Bristol City – Anglia), Scott McKenna (FC Köbenhavn – Dánia), Ryan Porteous (Watford – Anglia), Anthony Ralston (Celtic), Andrew Robertson (Liverpool – Anglia), Greg Taylor (Celtic), Kieran Tierney (Real Sociedad – Spanyolország)

Középpályások: Stuart Armstrong (Southampton – Anglia), Ryan Christie (AFC Bournemouth – Anglia), Billy Gilmour (Brighton – Anglia), Ryan Jack (Rangers), John McGinn (Aston Villa – Anglia), Callum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Norwich City – Anglia), Scott McTominay (Manchester United – Anglia),

Támadók: Ché Adams (Southampton – Anglia), Tommy Conway (Bristol City – Anglia), James Forrest (Celtic), Lewis Morgan (New York Red Bulls – Egyesült Államok), Lawrence Shankland (Hearts)


Szövetségi kapitány: Steve Clarke

A NÉMET LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE


Kapusok: Oliver Baumann (Hoffenheim), Manuel Neuer (Bayern München), Alexander Nübel (VfB Stuttgart), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), 

Védők: Waldemar Anton (VfB Stuttgart), Benjamin Henrichs (RB Leipzig), Joshua Kimmich (Bayern München), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)  

Középpályások: Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Chris Führich (VfB Stuttgart), Pascal Gross (Brighton – Anglia), Ilkay Gündogan (FC Barcelona – Spanyolország), Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), Jamal Musiala (Bayern München), Aleksandar Pavlovic (Bayern München), Leroy Sané (Bayern München), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)


Támadók: Maximilian Beier (Hoffenheim), Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Kai Havertz (Arsenal – Anglia), Thomas Müller (Bayern München), Deniz Undav (VfB Stuttgart)


Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

A SVÁJCI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE


Kapusok: Marvin Keller (Young Boys), Gregor Kobel (Borussia Dortmund – Németország), Pascal Loretz (Luzern), Yvon Mvogo (Lorient – Franciaország), Yann Sommer (Internazionale – Olaszország)


Védők: Manuel Akanji (Manchester City – Anglia), Aurele Amenda (Young Boys), Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), Ulisses Garcia (Marseille – Franciaország), Albian Hajdari (Lugano), Kevin Mbabu (Augsburg – Németország), Bryan Okoh (Red Bull Salzburg – Ausztria), Becir Omeragic (Montpellier – Franciaország), Ricardo Rodríguez (Torino – Olaszország), Fabian Schär (Newcastle – Anglia), Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart – Németország), Silvan Widmer (Mainz – Németország), Cedric Zesiger (Wolfsburg – Németország)


Középpályások: Michel Aebischer (Bologna – Olaszország), Zeki Amdouni (Burnley – Anglia), Uran Bislimi (Lugano), Remo Freuler (Bologna – Olaszország), Ardon Jashari (Luzern), Fabian Rieder (Rennes – Franciaország), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire – Egyesült Államok), Vincent Sierro (Toulouse – Franciaország), Renato Steffen (Lugano), Filip Ugrinic (Young Boys), Rubén Vargas (Augsburg – Németország), Granit Xhaka (Bayer Leverkusen – Németország), Denis Zakaria (Monaco – Franciaország)


Csatárok: Kwadwo Duah (Ludogorec – Bulgária), Breel Embolo (Monaco – Franciaország), Joel Monteiro (Young Boys), Dan Ndoye (Bologna – Olaszország), Noah Okafor (Milan – Olaszország), Andi Zeqiri (Genk – Belgium), Steven Zuber (AEK Athén – Görögország)


Szövetségi kapitány: Murat Yakin

A Foci Eb A-csoportjának mérkőzései:

JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia


JÚNIUS 15., SZOMBAT

15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc


JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc


JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek