Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb B-csoport: Három nagyágyú és egy sötét ló

10perc.hu
2024. 06. 08.
Foci-Eb B-csoport: Három nagyágyú és egy sötét ló

Június 14-én kezdődik a németországi labdarúgó Európa-bajnokság. Sorozatunkban bemutatjuk, mely hat csoportban küzdenek a tornára kijutó válogatottak. Jöjjön a B-csoport: Olaszország, Spanyolország, Horvátország, Albánia.

Azt, hogy az Olaszország, Spanyolország, Horvátország, Albánia négyesből vajon kik juthatnak tovább, ma még nagyon nehéz megjósolni. Nagy kérdés, hogy a legjobbak mennyire érkeznek fáradtan a kontinensviadalra, hiszen az olasz, a spanyol és a horvát válogatott tagjai közül többen is a hazai porondon, illetve a nemzetközi kupákban is érdekeltek voltak a végjátékban.

Mindenesetre a címvédő olaszok jelentős veszteségeket szenvedtek a védelmükben. Ugyanis térdszalagszakadást szenvedett Giorgio Scalvini, az Európa-liga-győztes Atalanta védője. Ráadásul ő a második nagy hiányzó lesz az olasz védelemben, miután a múlt héten kiderült, hogy a bajnok Internazionalét erősítő Francesco Acerbi sem lehet ott a kontinenstornán.

Óriási ambícióval vágnak neki a tornának a spanyolok, akik hosszú idő után újra nyertek egy trófeát: a Nemzetek Ligáját, ami a csapaton belüli hangulatnak is jót tett. Nem titkolják, hogy meg szeretnék nyerni az Eb-t, ám pontosan tudják, a kontinenstorna egyik, ha nem a legerősebb csoportjából még a továbbjutás is nagy eredmény.

A spanyol válogatottnak van egy kialakult magja, ugyanakkor érkeznek a fiatalok, akik a koruk ellenére tapasztalt veteránként játszanak. Már hozzászoktak ahhoz, hogy a legmagasabb szintű mérkőzéseken kell helytállniuk. Lamine Yamalnak és Pau Cubarsínak ugyan ez csak az első éve a válogatottban, de a BL-ben többek között a PSG és a Napoli ellen már megmutatták, mire képesek ezen a szinten.

Albánia – amely eddig mindössze a 2016-os Eb-n vett részt – ezúttal a torna egyik „sötét lovának” számít a selejtezős szereplésük után, és a kapitány is hisz benne, hogy meglepetést tudnak majd okozni Németországban.

„A játékosok kiválasztása nagy felelősség, sajnos nem tudok mindenkit magammal vinni. A legjobbat akartam kihozni a csapatból, és minden erőmmel azon vagyok, hogy a maximumot nyújtsuk. Németországban a hárommillió albánért fogunk küzdeni” – mondta az albán válogatott vezetőedzője, Sylvinho.

„Minden mérkőzésen küzdeni fogunk, ez a mi mentalitásunk. A futball gyönyörű, és bármi megtörténhet, nézzük Portugáliát 2016-ban. Nagyon erős csapat, rendkívüli edzővel, de csak három döntetlent ért el a csoportban, majd mégis megnyerte a trófeát. Megfelelő hozzáállással kell pályára lépnünk, de élveznünk is kell a lehetőséget, hogy a kontinens legjobb csapatai ellen mérettethetjük meg magunkat. A cél az, hogy menjünk, küzdjünk minden pontért, növekedjünk és fejlődjünk” – fejtette ki a brazil mester.

Bár a legutóbbi két világbajnokságon ezüst- és bronzérmet szereztek a horvátok, most nagyon erős csoportba kerültek, és igencsak meg kell megküzdeniük a továbbjutásért.

„Miénk az Európa-bajnokság legkeményebb csoportja, a jelenlegi Európa-bajnok Olaszország és a Nemzetek Ligája-győztes Spanyolország mellett Albánia. Tudjuk, hogy szurkolóink nagy dolgokat várnak tőlünk, de nincs rajtunk nyomás. Csak azt akarom, hogy élvezzük a futballt, hogy Horvátország újra jó legyen, a szurkolók pedig boldogok és büszkék legyenek miattunk” – mondta Zlatko Dalic.

A horvát kapitány szerint amikor hosszabb idejük volt felkészülni, jobbak voltak. Sokat elérhetnek, de sok olyan válogatott van, amelynek hasonló a célja. 

„Öt év alatt három érmet nyertünk, ez nem normális. Angliában van a leggazdagabb liga, a legdrágább játékosok és csak egyetlen érmet nyertek a közelmúltban” – tette hozzá Dalic, aki a minden bizonnyal utolsó világversenyére készülő Luka Modric mellett meghívta a keretbe például Ivan Perisicet, aki a Hajduk Splitben ingyen játszik, de a 35 éves szélső rutinjával sokat segíthet a csapatnak.

AZ OLASZ VÁLOGATOTT 29 FŐS, BŐ EURÓPA-BAJNOKI KERETE

Kapusok: Gianluigi Donnarumma (Paris Saint Germain – Franciaország), Alex Meret (Napoli), Ivan Provedel (Lazio), Guglielmo Vicario (Tottenham – Anglia)

Védők: Alessandro Bastoni (Internazionale), Raoul Bellanova (Torino), Alessandro Buongiorno (Torino), Riccardo Calafiori (Bologna), Andrea Cambiaso (Juventus), Matteo Darmian (Internazionale), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Internazionale), Gianluca Mancini (Roma), Federico Gatti (Juventus)

Középpályások: Nicolo Barella (Internazionale), Bryan Cristante (Roma), Nicolo Fagioli (Juventus), Michael Folorunsho (Hellas Verona), Davide Frattesi (Internazionale), Jorginho (Arsenal – Anglia), Lorenzo Pellegrini (Roma), Samuele Ricci (Torino)

Támadók: Federico Chiesa (Juventus), Stephan El Shaarawy (Roma), Riccardo Orsolini (Bologna), Giacomo Raspadori (Napoli), Mateo Retegui (Genoa), Gianluca Scamacca (Atalanta), Mattia Zaccagni (Lazio)

Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti

A SPANYOL LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT 29 FŐS, BŐ EURÓPA-BAJNOKI KERETE

Kapusok: David Raya (Arsenal – Anglia), Álex Remiro (Real Sociedad), Unai Simón (Athletic Bilbao)

Védők: Dani Carvajal (Real Madrid), Pau Cubarsí (FC Barcelona), Marc Cucurella (Chelsea – Anglia), Alejandro Grimaldo (Bayer Leverkusen – Németország), Aymeric Laporte (Al-Naszr – Szaúd-Arábia), Robin Le Normand (Real Sociedad), Nacho (Real Madrid), Jesús Navas (Sevilla), Dani Vivian (Athletic Bilbao)

Középpályások: Rodri (Manchester City – Anglia), Martín Zubimendi (Real Sociedad), Mikel Merino (Real Sociedad), Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain – Franciaország), Pedri (FC Barcelona), Fermín López (FC Barcelona), Aleix García (Girona), Álex Baena (Villarreal), Marcos Llorente (Atlético Madrid)

Támadók: Joselu (Real Madrid), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Dani Olmo (RB Leipzig – Németország), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Ayoze Pérez (Real Betis), Ferran Torres (FC Barcelona), Nico Williams (Athletic Bilbao), Lamine Yamal (FC Barcelona)

Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

A HORVÁT LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE

Kapusok: Dominik Livakovic (Fenerbahce – Törökország), Ivica Ivusic (Pafosz – Ciprus), Nediljko Labrovic (Rijeka)

Védők: Domagoj Vida (AEK Athén – Görögország), Josip Juranovic (Union Berlin – Németország), Josko Gvardiol (Manchester City – Anglia), Borna Sosa (Ajax – Hollandia), Josip Stanisic (Bayer Leverkusen – Németország), Josip Sutalo (Ajax – Hollandia), Martin Erlic (Sassuolo – Olaszország), Marin Pongracic (Lecce – Olaszország)

Középpályások: Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Mateo Kovacic (Manchester City – Anglia), Marcelo Brozovic (Al-Naszr – Szaúd-Arábia), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Nikola Vlasic (Torino – Olaszország), Lovro Majer (Wolfsburg – Németország), Luka Ivanusec (Feyenoord – Hollandia), Luka Sucic (RB Salzburg – Ausztria), Martin Baturina (Dinamo Zagreb)

Támadók: Ivan Perisic (Hajduk Split), Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna – Spanyolország), Marco Pasalic (Rijeka)

Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

AZ ALBÁN LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT 27 FŐS, BŐ EURÓPA-BAJNOKI KERETE

Kapusok: Elhan Kastrati (Cittadella – Olaszország), Thomas Strakosha (Brentford – Anglia), Etrit Berisha (Empoli – Olaszország), Simon Simoni (Eintracht Frankfurt – Németország)

Védők: Iván Balliu (Rayo Vallecano – Spanyolország), Mario Mitaj (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Elseid Hysaj (Lazio – Olaszország), Berat Gjimshiti (Atalanta – Olaszország), Enea Mihaj (Famalicao – Portugália), Marash Kumbulla (Sassuolo – Olaszország), Naser Aliji (Voluntari – Románia), Ardian Ismajli (Empoli – Olaszország), Arlind Ajeti (CFR Cluj – Románia)

Középpályások: Nedim Bajrami (Sassuolo – Olaszország), Qazim Laci (Sparta Praha – Csehország), Ylber Ramadani (Lecce – Olaszország), Kristjan Asllani (Internazionale – Olaszország), Ernest Muci (Besiktas – Törökország), Amir Abrashi (Grasshoppers – Svájc), Medon Berisha (Lecce – Olaszország), Klaus Gjasula (Darmstadt – Németország)

Támadók: Jasir Asani (Kvangdzsu – Dél-Korea), Armando Broja (Fulham – Anglia), Arbër Hoxha (Dinamo Zagreb – Horvátország), Mirlind Daku (Rubin Kazany – Oroszország), Rey Manaj (Sivasspor – Törökország), Taulant Seferi (Bani Jasz – Egyesült Arab Emírségek)

Szövetségi kapitány: Sylvinho (brazil)

A Foci Eb B-csoportjának mérkőzései:

JÚNIUS 15., SZOMBAT 18.00, Berlin: Spanyolország–Horvátország 21.00, Dortmund: Olaszország–Albánia

JÚNIUS 19., SZERDA 15.00, Hamburg: Horvátország–Albánia

JÚNIUS 20., CSÜTÖRTÖK 21.00, Gelsenkirchen: Spanyolország–Olaszország

JÚNIUS 24., HÉTFŐ 21.00, Düsseldorf: Albánia–Spanyolország 21.00, Lipcse: Horvátország–Olaszország

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek