Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Arccal az EB felé, sima siker Izrael ellen

10perc.hu
2024. 06. 08.
Arccal az EB felé, sima siker Izrael ellen

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte szombaton az izraeli csapatot a debreceni Nagyerdei Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

Izrael ellen tartotta az Európa-bajnoki főpróbáját a válogatott, miután a nemzeti csapat kedden Dublinban elvesztette tizennégy meccset követően a veretlenségét. Merthogy a 2–1-re elveszített találkozón nem nézett jól ki a csapat. A vereség önmagában nem lenne eget rengető probléma – még akkor sem, ha ezzel megszakadt a csapat tizennégy meccses veretlenségi sorozata –, de az ötletesség, a vagányság és a válogatottra korábban jellemző elsöprő lendület is hiányzott a játékból.

„Minden mérkőzés eredménye számít. Valamilyen szinten a felkészülési találkozóké is. Írországban elmaradt az elvárt eredmény, rögtön jöttek is a károgó hangok” – mondta Marco Rossi. A magyar válogatott szövetségi kapitány szerint „pozitív és negatív értelemben is” tanulságos volt az írek elleni találkozó. Mint elárulta, több olyan hiba is előjött, amelyet szeretnének elkerülni az Eb-n.

Mindenesetre az izraeli válogatott ellen sokkal jobban pörgött a magyar csapat, a támadásaikban megvolt a veszély, ennek köszönhetően már a 22. percre eldőlt a meccs. Előbb Sallai talált be Varga Barnabás visszafejelt labdájából, majd a gólkirály köszönt be kétszer: előbb Bolla, majd a kölcsönt visszaadva, Sallai beadását követően a Fradi középcsatára. Ami viszont ijesztő egy kicsit, hogy Styles sérülés miatt le kellett cserélni, ám remélhetőleg nincs komoly baja az angol másodosztályban játszó középpályásnak.

A statisztikai adatok is egyértelmű magyar fölényt mutatott: 58 százalékban volt nálunk a labda eddig, 7-szer lőttünk kapura, 3-szor annak felületére, a másik oldalon ez az arány 3/1. Marco Rossi nem lehetett elégedetlen, ráadásul két cserével is jelezte, szeretne minél több játékost kipróbálni az EB előtt. Többek között pályára küldte azt a Gazdag Dánielt, akit a kora tavaszi edzőmeccseken mutatott teljesítménye miatt bírált a kapitány, aki erre úgy reagált, hogy amerikai klubjában gólrekorder lett.

És amikor az 55. percben Szoboszlai a combjához kapva leült a fűbe, egy kisebb infarktust hordott ki valamennyi magyar szurkoló. A válogatott kapitányát le is kellett cserélni – közben a duplázó Varga is elhagyta a pályát –, és csak abban reménykedhetünk, hogy egy hét alatt tökéletesen rendbe hozzák a válogatott orvosai. Mindenesetre Szoboszlai lecserélése okozott némi zűrzavart a magyar válogatottnál, hiszen hosszú percekig ki sem tudtunk jönni a saját 16-osunkról, ám az elvégzett 5 izraeli szöglet ellenére megúsztuk a nyomást gól nélkül.

Az viszont kijelenthető a látottak alapján, ha a védelemben kell cserélni, ott nincs gond, de ha egyszerre elhagyja a pályát a Szoboszlai, Sallai, Varga trió, az bizony komoly gondokat okoz a csapat játékában. Nincs szervezője a játéknak, elől pedig az Ádám Martin, Gazdag, Csoboth trió messze nem jelent akkora veszélyt. Ugyanakkor az is kiderült, hogy Izrael jóval gyengébb képességű a magyarnál.

Aztán majdnem négy lett közte, hiszen két cserejátékosunk kis híján a hét gólját hozta össze. Fiola kapott labdát a középpályán, felnézett, majd parádésan indította Nagy Zsoltot, aki kapásból ellőtte a kint álló kapus felett a labdát, ami végül a kapufán csattant. Ez aztán példát mutatott másik két cserénknek, ám Csoboth beadását most Ádám rúgta kapura kapásból, de ezúttal védett az izraeli hálóőr.

Az eredmény végül nem változott, és csak abban reménykedhetünk, hogy ez a siker egy újabb 14 meccses veretlenségi széria első fejezetét jelenti. A meccsen duplázó Varga Barnabás elmondta, jót tett az önbizalmának a most szerzett két gól.

„Éreztem, hogy előbb-utóbb betalálok majd, de egy pillanatig sem aggódtam amiatt, hogy egy darabig más szerezte a gólokat helyettem. Más így az EB-re kiutazni, a hangulat jó, és bízom abban, hogy Németországban sem okozunk majd csalódást” – jelentette ki az M4Sport kérdésére a magyar gólkirály.


EB-felkészülési mérkőzés

Magyarország–Izrael x-x (3–0)

Debrecen, Nagyerdei Stadion, 20 ezer néző. V: Cláudio Pereira (portugál)

Magyarország: Gulácsi – Lang (Fiola, 46.), Orbán, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 41.), Kerkez (Nagy Zsolt, 78.) – Sallai (Gazdag, 46.), Szoboszlai (Csoboth, 57.),  – Varga Barnabás (Ádám Martin, 57.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Izrael: O. Glazer – Dasza, Hofmajszter (Szafuri, 30.), Slomo, Arad (Nahmiasz, 30.), Gruper – Samir, Lavi, Kinda (E. Perec, 46.) – Biton (Altman, 91.), Baribo (Melamed, 69.). Szövetségi kapitány: Ran Ben Simon

Gólszerző: Sallai (11.), Varga Barnabás (19., 22.)

Főkép forrása:
MTI/Czeglédi Zsolt

Hirdetés

További cikkek