Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Tizedszer BL-döntős a Győr! Drámai meccsen verték a dán Esbjerget

10perc.hu
2024. 06. 01.
Tizedszer BL-döntős a Győr! Drámai meccsen verték a dán Esbjerget

A Győri Audi ETO KC 24-23-ra legyőzte a dán Esbjerget a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének szombati első elődöntőjében.

Három magyar klub vágott neki a csoportkörnek ősszel, a záró szakaszra egyedüliként talpon maradt ETO azzal a tudattal várta a hétvégét, hogy 2004, vagyis húsz év után zár ismét trófea nélkül, amennyiben nem nyer. Akkor a bajnokságot és a Magyar Kupát is a Dunaferr SE nyerte, míg a győriek az EHF Kupában ezüstérmesek lettek. Idén a két hazai sorozatban a Ferencváros diadalmaskodott, így a kisalföldi alakulatnak ez az utolsó esélye a szezonban a trófeaszerzésre.

Ám nemcsak ebben ismételte önmagát a történelem, ugyanis a győriek zsinórban a harmadik Final Fourban akadtak össze a dán Esbjerggel. Tavaly előtt az elődöntőben még viszonylag „simán” nyert az ötszörös BL-győztes győri alakulat, ám 2023-ban a bronzmeccsen kis híján kevésnek bizonyult a hétgólos előny, de szerencsére egy megmaradt a végére, így ismét a zöld-fehérek diadalmaskodtak. A két csapat ezt megelőzően hatszor találkozott egymással, és minden alkalommal az ETO győzött.

Most a dánok nagyon fogadkoztak, hogy az előző két kiírásban szerzett 4. helynél mindenképpen előrébb végeznek, és ezt már a győriek legyőzésével akarták bebiztosítani. A kisalföldi gárda ennek megfelelően mindent meg is tett az első 10 percben azért, hogy az Esbjerg „végre” sikeres legyen ellenük: ugyanis Oftedalék mintha az öltözőben maradtak volna, és a dánok elhúztak 5-2-re.

Szerencsére a tomboló publikum felébresztette a győri lányokat, akik előbb 7-5-re fordítottak, majd az első 30 perc végén már négygólos előnnyel (13-9) mehettek az öltözőbe. Ehhez persze az is kellett, hogy Sandra Toft elkezdte kivédeni volt csapatának a szemét, és a meccs végéig 13 védés állt a neve mellett. A riválisnál viszont a 2023-as év legjobb női játékosa, Henny Reistad a befejezésekben nem villogott, fél perccel a szünet előtt talált be először.

A második félidőt is nagy tempóban kezdte az Esbjerg egy 3-1-es periódussal, ezúttal azonban időkérés nélkül megrázta magát az ETO és az addigi legnagyobb különbséget kialakítva hat találatra távolodott el (18-12). Ekkor azonban megint történt valami, akárcsak a tavalyi bronzmeccsen, amikor a győriek 20-13-ra vezettek: a dánok fokozatosan jöttek egyre feljebb, és a végén egy eladott labdát követően támadhattak az egyenlítésért. 2 másodperccel a vége előtt az ezer százalékos helyzetbe kerülő Sanna Solberg kísérletét földöntúli bravúrral védte Toft.

Az ötszörös BL-győztes győri együttes 16. alkalommal volt elődöntős, a négyes döntőben pedig - amelyet tizedszer rendeznek meg a magyar fővárosban - kilencedszer szerepel. Sikerének köszönhetően tizedszer jutott be a fináléba.

Eredmény, elődöntő:


Győri Audi ETO KC-Team Esbjerg (dán) 24-23 (13-9)

MVM Dome, 13.300 néző, jv.: Eskil Braseth, Leif André Sundet (norvégok)

GYŐR: SANDRA TOFT – S. Oftedal 3, V. Kristiansen 1 (1), BRATTSET 3, Haugsted, NZE MINKO 6, Fodor Cs. Csere: Duijndam, Solberg-Östhassel (kapusok), Gros 3 (1), Győri-Lukács 2, SZÖLLŐSI-SCHATZL 4, De Paula 1, Rju Un Hi 1, Blohm. Edző: Per Johansson

ESBJERG: A. Kristensen – Petersen 3, N. Mörk 6 (5), M. MÖLLER 4, Iversen, REISTAD 5, SOLBERG-ISAKSEN 4. Csere: Milling (kapus), Breistöl, Nielsen, Heindahl, Rushfeldt Deila 1. Edző: Jesper Jensen

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

Hirdetés

További cikkek