Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Európa-liga: olasz mámor Dublinban, az Atalanta elsöpörte a Leverkusent

10perc.hu
2024. 05. 22.
Európa-liga: olasz mámor Dublinban, az Atalanta elsöpörte a Leverkusent

A bergamói gárda Lookman mesterhármasával simán, 3-0-ra verte a második számú európai kupa fináléját a Bundesliga veretlen bajnoka ellen.

Szerda este játszották le a labdarúgó Európa-liga idei döntőjét: az olasz Atalanta és az idényben eddig veretlen Leverkusen csapott össze Dublinban. A két csapat két éve az Európa-liga nyolcaddöntőjében találkozott egymással, akkor kettős győzelemmel az Atalanta jutott tovább. Sokak szerint, ha valaki le tudja győzni a mostani, a Bundesligán átszáguldó Leverkusent, az az Atalanta, és ezt a megállapítást maga a német csapat mestere, Xabi Alonso is elismerte.

„Az Atalanta az egyik legkeményebb ellenfél Európában. Nagyszerű mentalitású játékosai vannak, és olyan edző irányítja, aki világosan tudja, mit akar. Szuper döntő várható, nagyon szoros lesz. A Liverpool ellen az Anfieldben aratott három nullás győzelme lenyűgöző volt, rendkívül hatékony együttes benyomását keltette”

– jelentette ki még a meccs előtt a Leverkusen történelmet író vezetőedzője.

Egy biztos, mindkét gárda egészen pazar szezont tudhat maga mögött

A Leverkusen 51 (!!) meccs óta veretlen, megnyerte a bajnokságot és szombaton a Német kupadöntőben is érdekelt. Az Atalanta harcban áll a Bajnokok Ligájában való indulás jogáért, illetve szintén bejutott hazája kupadöntőjébe, amit a bergamóiak azonban már elveszítettek, miután 1-0-ra kikaptak a Juventustól.

Mindenesetre a kék-feketék egyáltalán nem ijedtek meg a Bayer eredménylistájától, és hatalmas lendülettel kezdtek. Hamar meg is lett ennek az eredménye, hiszen az olasz szurkolók nagy örömére a kezdőbe állított Lookman egy pazar támadás végén a 12. percben megszerezte a vezetést. Az Atalanta nem állt le, és a 26. percben Lookman újabb góljával – egy csel után kilőtte úgy 18 méterről a bal alsót – már kettővel mentek a bergamóiak.

Vélhetően sok olasz drukkerben ebben a pillanatban merült fel az AS Roma elleni elődöntő, amikor Xabi Alonso csapata szintén kétgólos hátrányban fordult rá a találkozó hajrájára, majd a végén nemcsak kiegyenlített a Leverkusen, de a döntőbe is a német klub jutott be. A Leverkusen ugyanis idénybeli 31 El-góljából hatot a 90. percben vagy később lőtt – ez rekord az európai kupákban.

Fel is villant a remény a 34. percben a gyors szépítésre, ugyanis Wirtz egészen elképesztő passzával Grimaldo száz százalékos helyzetben lépett ki, de nagyon gyengén Musso kezébe emelte a labdát. Két perc múlva már nem bízta másra a Bundesliga legjobbjának választott Wirtz, ám az Atalanta kapusa rajta is kifogott. A félidő végén kiszabadult az olasz gárda a nyomásból, és ha Kovar nem véd hatalmas bravúrral, akkor De Ketelaere már háromgólosra növelhette volt a bergamóiak előnyét.

34 százalékban volt az olaszoknál a labda az első félidőben, 8-szor lőttek kapura, 4-szer annak felületére, a másik oldalon ez az arány 4/2. Azaz az Atalanta teljesen megérdemelten vezetett két góllal. A szünetben mindkét mester cserélt – Gian Piero Gasperini mondjuk kényszerből –, és a csapatok ott folytatták, ahol az első félidőben abbahagyták: a magyar szurkolói szem számára valami elképzelhetetlen iramban.

És amikor már-már úgy tűnt, hogy feltöri a bergamóiak hátát a háló, egyszer csak meglódult az Atalanta, és Scamacca passzát ki más, mint az este nagy sztárja, Lookman egy gyönyörű cselt követően védhetetlenül bombázta a jobb felsőbe. Innen már nem volt visszaút Xabi Alonso csapatának, és tavaly május óta, az 52. meccsen a Leverkusen elveszítette az addig őrzött veretlenségét.

Az Atalanta pedig egy olasz kiscsapatból egy európai nagycsapattá vált a dublini éjszakában.

Európa-liga döntő:
Atalanta (olasz)–Bayer Leverkusen (német) 3–0 (2–0)
Dublin, Dublina Arena, 47 135 néző. V: Kovács István (romániai)

Atalanta: Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac (Scalvini, 46.) – Zappacosta (Hateboer, 84.), Éderson, Koopmeiners, Ruggeri (Tolói, 91.) – De Ketelaere (Pasalic, 58.), Scamacca (El Bilal Touré, 84.), Lookman. Vezetőedző: Gian Piero Gasperini

Bayer Leverkusen: Kovar – Stanisic (Boniface, 46.), Tah, Tapsoba – J. Frimpong (Tella, 81.), G. Xhaka, E. Palacios (Andrich, 69.), Hincapie – Wirtz (Schick, 81.), Grimaldo (Hlozek, 69.) Adli. Vezetőedző: Xabi Alonso

Gólszerző: Lookman (12., 26., 75.)

Főkép forrása:
Ian Stephen / DPPI
Címkék:
#Labdarúgás

Hirdetés

További cikkek