Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Profiboksz: Fury mégsem verhetetlen, Uszik egyesítette a királykategória vb-öveit

10perc.hu
2024. 05. 19.
Profiboksz: Fury mégsem verhetetlen, Uszik egyesítette a királykategória vb-öveit

Az ukrán bunyós a cirkálósúly után a nehézsúlyban is vitathatatlan bajnok lett.

Az év egyik leginkább várt mérkőzésére került sor Rijádban, ahol a WBC nehézsúlyú világbajnoka, a 35 éves brit Tyson Fury (34-1-1, 24 KO) és a WBO, IBF, WBA, IBO öveket őrző 37 éves ukrán Olekszandr Uszik (22-0-0, 14 KO) csapott össze egymással, hogy egyesítse a kategória legfontosabb címeit.

A két öklöző péntek mérlegre állt, és míg a brit Fury alatt 262 fontot (kb. 118.84 kg, legutóbb 125.96) mutatott a műszer – nagyon régen mért be ilyen „karcsún” a brit –, addig ukrán riválisa 233.5 fonttal (kb. 101.38 kg, legutóbb 100.2 kg) zárta a procedúrát.

Első ízben lehettünk tanúi olyan nehézsúlyú csatának, amelynek 4 komoly szervezet öve is a tétje volt

Több mint 24 éve nem volt a királykategóriának vitathatatlan bajnoka, és utólag már elmondható, joggal hozta össze a sors a brit Furyt és az ukrán Uszikot – számolt be a profiboksz.hu.

A két klasszis feledhetetlen csatát vívott egymással, olyat, amit az ökölvívást kedvelők vélhetően nem felejtenek el egyhamar. A 7. menetig Fury egyszerűen leiskolázta az ukránt, ültek a testütései, illetve a felütései, és ha néha-néha nem a közönségnek bokszolt volna, talán idő előtt be is fejezhette volna a meccset.

Azonban Uszik valami elképesztő akaraterővel, mélyről felkapaszkodva magához tért, és a 8. felvonástól elkezdett pontos, kemény találatokat célba juttatni, ráadásul az egyik ütésétől eltört Fury orra.

Az igazi fordulópont a 9. menetben jött el

A lőtávot megtaláló Usyk látványosan megrendítette Furyt, akinek a talpa alól elkezdett kifolyni a talaj, és szédelegve próbált kimenekülni a helyzetből. A drámai, döbbenetes akció szó szerint a köteleken akadt meg, ugyanis a vezetőbíró a felvonás legvégén rászámolt a szorító szélén eső-kelő, de álló Furyra!

Ekkor úgy nézett ki, hogy az ukrán zárja le a fantasztikus ringcsatát, ám jött az újabb fordulat. Most a brit jött vissza a meccsbe, és a hátralévő három menetben mindketten ütötték-vágták a másikat, mert érezték, van esélyük a győzelemre.

Kiütni egyikük sem tudta a másikat, így jöhettek a pontozók

Craig Metcalfe Fury mellett tette le a voksait (114-113), Mike Fitzgerald (114-113) és Manuel Oliver Palomo (115-112) viszont Usyk mellett.

Megosztott döntéssel a 37 éves, fordított alapállású ukrán klasszis ülhetett fel a cirkáló után nehézsúlyban is a kategória trónjára!

Fury ugyan elveszítette a veretlenségét, azonban már most dörzsölhetik a szurkolók a kezüket, ugyanis a szerződés szerint ősszel jöhet a visszavágó.

„Ez volt az egyik legfurcsább döntés a boksz történetében. Elismerem, hogy pár menetet megnyert, de a többségében én voltam a jobb. Azt hiszem, megnyertem a küzdelmet, de nem fogok itt ülni és sírni, valamint kifogásokat keresni. Visszatérek, és ősszel visszaveszem azt, ami engem illet"

- mondta mérgesen Fury a ringben, de odament legyőzőjéhez, és sportszerűen gratulált neki.

Uszik – aki amatőrben még középsúlyúként bunyózott – Joshua után az újabb brit ellen bizonyította azt, hogy az ökölvívásban sem a méret a lényeg. Az ukrán majd 25 év elteltével – 1999-ben Lennox Lewis volt az utolsó vitathatatlan bajnok nehézsúlyban – egyesítette a nagy világszervezetek öveit.

"Nagyon köszönöm a csapatomnak, hogy hittek bennem, hogy felkészítettek erre a meccsre. Ez egy fantasztikus eredmény a családomnak, nekem és a hazámnak. Természetesen készen állok arra, hogy októberben újra megküzdjünk egymással"

– jelentette ki a királykategória 37 éves ukrán uralkodója.

Ugyanakkor már a ringcsatát követően kiderült, nem biztos, hogy a vitathatatlan címért fog újra összecsapni Uszik és Fury, ugyanis az IBF jelezte, az ukránnak a szervezet hivatalos kihívójával, a szintén brit Anthony Joshuával kell legközelebb kiállnia, különben megfosztják az övétől.

Uszik kétszer már legyőzte Joshuát, méghozzá fölényesen, így a bokszvilág inkább egy újabb Fury elleni szuperrangadóra lenne kíváncsi. Ami a ma hajnali ringcsatát látva egyáltalán nem meglepő.

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek