Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Hiába lehet meg a zsinórban ötödik csoportkör, eurómilliókat bukik a Ferencváros

10perc.hu
2023. 08. 31.
Hiába lehet meg a zsinórban ötödik csoportkör, eurómilliókat bukik a Ferencváros

Ha a zöld-fehérek főtáblára is jutnak a Konferencia-ligában, jóval szerényebb prémiumokban részesülhetnek, mint az előző években.

A Ferencváros labdarúgócsapata 2019 óta az Európa-ligában háromszor, a Bajnokok Ligájában pedig egyszer jutott főtáblára. A zöld-fehér klub ezúttal a harmadik számú európai kupasorozat, a Konferencia-liga csoportkörének sorsolásán lehet érdekelt, amennyiben a playoff körben búcsúztatja a Zalgiris Vilniust. Az FTC a litván együttes elleni párharc első, idegenbeli mérkőzésén 4-0-ra nyert, így megnyugtató előnyből várja a mai, budapesti visszavágót.

A 34-szeres magyar bajnok kasszájába az elmúlt négy évben a 2020-2021-es szezonban folyt be a legnagyobb bevétel, amikor bejutott a legjobb 32 csapat közé a BL-ben és szerzett is egy pontot hazai pályán a Dinamo Kijev ellen a csoportkörben. A Ferencváros azon az őszön összesen 18,45 millió euróval (7,02 milliárd forinttal) gazdagodott.

2022-ben, azaz az előző idényben még az európai tavaszt is megérték Sztanyiszlav Csercseszov vezetésével, akkor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 8,95 millió eurót (3,41 milliárd forintot) utalt a IX. kerületi klubnak az Európa-liga-szereplés után.


Máthé Csaba vezetésével meglehet a zsinórban elérhető ötödik csoportkör    Fotó: fradi.hu


Nos, ugyan a zsinórban elérhető ötödik csoportkör hatalmas dicsőség, ám a korábbi pénzeső töredéke hullhat a Fradira. Ha az FTC kiejti a Zalgiris Vilniust, akkor 2,94 millió eurós rajtpénzt már biztosan megkap ezen az őszön is. Az nb1.hu azt írja az UEFA honlapján elérhető dokumentum alapján, hogy a Ferencváros a BL-selejtező első köréből való kiesés után 150 ezer eurós bánatpénzt is kapott.

Mindez ugyan nem kevés, de a Bajnokok Ligájában 14,8 millió eurót, míg az Európa-ligában 3,63 millió eurót kapnak a főtáblás csapatok. Arról nem beszélve, hogy egy győzelem a BL-ben is majdnem többet ér a Konferencia-liga megnyerésénél. Ugyanis a Bajnokok Ligájában 2,8 millió euró, az Európa-ligában 650 ezer euró, míg a Konferencia-ligában pedig 500 ezer euró jár a csapatoknak a 3 ponton felül.

Az EKL-ben a döntetlenért 166 ezer eurót fizetnek. Ugyanebben a sorozatban a csoport megnyeréséért 650 ezer, a második helyért 325 ezer eurót ad az UEFA. A Fradi tavaly 1,1 millió euróval gazdagodott azzal, hogy csoportja élén zárt az Európa-ligában.


Ma este újra együtt ünnepelhet a csapat s a szurkolótábor    Fotó: fradi.hu


Az EKL-csoportkörből továbblépő klubok az említett összegen felül hozzájutnak még 300 ezer euróhoz is. A legjobb 16 közé kerülésért 600 ezret (BL: 9,6 millió, EL: 1,2 millió), a negyeddöntőért egymilliót, az elődöntőért kétmilliót, a döntőért 3 milliót, a végső győzelemért további 2 milliót utalnak.

Ezzel szemben a Bajnokok Ligájában több mint ötször annyi összeg, 15,5 millió jár a fináléért, az Európa-ligában pedig 4,6 millió üti a markát annak a két csapatnak, amely döntőbe jut. A végső győzelemért a BL-ben további 4,5 millió, míg az EL-ben 4 millió euró jár.

Főkép forrása:
fradi.hu

További cikkek