Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci BL: triplázva ért csúcsra Pep Guardiola és a Manchester City

10perc.hu
2023. 06. 11.
Foci BL: triplázva ért csúcsra Pep Guardiola és a Manchester City

A spanyol szakember az első vezetőedző lett, aki két csapattal is triplázni tudott egy szezonon belül: az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City előtt a 2008/09-es idényben a Barcelonával is megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát a BL mellett.

Kezdjük a lényeggel: a Manchester City nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022/23-as kiírását, mivel az isztambuli fináléban 1-0-ra legyőzte az Internazionale együttesét. Ezzel az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City lett a nyolcadik triplázó európai csapat, amelyik képes volt BL-t nyerni.

A trófeát először elhódító angol együttes a 68. percben a spanyol Rodri hajszálpontos lövésével szerzett vezetést, minimális előnyét pedig a lefújásig megőrizte. A Manchester City a legrangosabb európai kupasorozat 23. győztese lett.

Ugyanakkor noha az olasz klubok az idei mindhárom európai kupadöntőben érdekeltek voltak, de mindhármat elvesztették. Az Európa-ligában a Roma kikapott a Sevillától, az Konferencia-ligában pedig a Fiorentina szenvedett vereséget a West Ham Unitedtől, míg a BL-ben az Internazionale maradt alul.


Az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City lett a nyolcadik triplázó európai csapat, amelyik képes volt BL-t nyerni     Fotó: Facebook/Manchester City


A siker kovácsa az a Pep Guardiola, aki ezzel az első vezetőedző lett, aki két csapattal is triplázni tudott egy szezonon belül, ugyanis a Manchester City előtt a 2008/09-es idényben a Barcelonával is megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát a BL mellett. A szakember kijelentette, a győzelmük a csillagokban volt megírva.

„Nagy volt a nyomás, hiszen mindenki azt várta, hogy BL-t kell nyernünk. Talán a legfontosabb a sikerhez vezető úton, hogy annak ellenére is bíztak bennem, hogy nagyon sokáig nem tudtuk megnyerni a Bajnokok Ligáját. Elmondani is alig tudom, mennyire boldog vagyok, de ennek a meccsnek a hibáiból is tanulnunk kell” – fogalmazott Guardiola.

Rangos listára került fel a City is a maga triplájával. A Bayern Münchennek és az FC Barcelonának már kétszer is összejött az a bravúr, hogy a legrangosabb európai kupasorozat mellett megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát is. A bajor és a katalán együttesen kívül még a skót Celtic Glasgow, az egyaránt holland Ajax Amsterdam és PSV Eindhoven, az angol Manchester United, valamint a Manchester City döntőbeli riválisa, az olasz Internazionale volt képes ilyen kimagasló szezont produkálni.


Erling Haaland 12 góljával lett a 2022/23-as sorozat legeredményesebb játékosa     Fotó: Facebook/Manchester City


A siker másik kovácsa, Erling Haaland volt, aki 12 góljával lett a 2022/23-as sorozat legeredményesebb játékosa. A 22 éves norvég gólgép már most a címvédésről álmodik.

„Azt hiszem, már most kijelenthetem, újra meg akarjuk csinálni. Meg akarjuk védeni az idén megszerzett címeinket. Egy-két hónap és minden kezdődik elölről és mi pedig újra csak nyerni akarunk majd. Úgy gondolom, hogy még nagyon sokat fejlődhetek. Csak 22 éves vagyok, rengeteg jó év van még előttem. Az pedig, hogy Guardiola, a világ legjobb edzője mellett dolgozhatok, csak azt bizonyítja számomra, hogy nagyon jó helyen vagyok” – árulta el Haaland.


Bajnokok Ligája, döntő

Manchester City (angol)-Internazionale (olasz) 1-0 (0-0)

Isztambul, Atatürk Olimpiai Stadion, 71 412 néző. Jv.: Szymon Marciniak (lengyel)

Manchester City: Ederson - Akanji, Ruben Dias, Ake - Stones (Walker, 83.), Rodri - Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 36.), Gündogan, Grealish – Haaland.

Internazionale: Onana - Darmian (D'Ambrosio, 84.), Acerbi, Bastoni (Gosens, 76.) - Dumfries (Bellanova, 76.), Barella, Brozovic, Calhanoglu (Mhitarjan, 84.), Dimarco - La. Martínez, Dzeko (Lukaku, 57.).

Gólszerző: Rodri (68.)

Főkép forrása:
Facebook/Manchester City
Címkék:
#Labdarúgás

További cikkek