392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1: pokoli szaúdi futam, holtverseny Hamilton és Verstappen között

10perc.hu
2021. 12. 05.
F1: pokoli szaúdi futam, holtverseny Hamilton és Verstappen között

A sportág történetének első Szaúdi Nagydíját az év versenyén végül a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nyerte kihívója, Max Verstappen előtt, így a jövő hétvégén Abu-Dzabiban dől el kettejük harca a vb-címért.

A világ legnagyobb horrorfilm rendezője sem tudta volna jobban összerakni a Forma 1 első Szaúdi Nagydíját. A most debütáló pályán egyszerűen nem lehetett úgy elrajtoltatni az éppen aktuális mezőnyt – legyen az F1 vagy éppen F2 –, hogy ne legyen baleset az aszfaltcsíkon, és a hétvégén összesen négy alkalommal kellett piros zászlóval megszakítani a különböző kategóriák versenyeit.

Az F1-ben a két vb-rivális hatalmasat csatázott már az edzéseken is – kettőn Lewis Hamilton (Mercedes), egyen Max Verstappen (Red Bull) volt a leggyorsabb –, míg az időmérőn a holland már-már a kezében érezhette a pole pozíciót, ám elrontotta az utolsó kanyart, így a hétszeres világbajnok brit indulhatott az élről.

Noha sokan azt hitték, hogy a Mercedes első sor el is döntötte a futamot, az hatalmasat tévedett. Ugyanis volt itt minden, ami a szabályokon belül és azon túllépve is az autóversenyzéshez tartozik. Előbb Mick Schumacher csapta a falhoz az autóját, és jött a safety car, ami egyben mint egy jeladás, megváltoztatta a verseny képét.

Ugyanis a Mercedesek azonnal kimentek kereket cserélni, míg Verstappen maradt a pályán, és átvette a vezetést. Noha abban a pillanatban még úgy tűnt, hogy a mögötte sorakozó Hamilton-Bottas párosnál van a gumielőny, ám a stewardok piros zászlóval megszakították a futamot, így a stratégiai előny máris a hollandé lett.



Jött az új rajt, és Hamilton ugyan elment a holland mellett, aki az első kanyarban - a pályát elhagyva - visszaelőzte, sőt, a címvédő még egy pozíciót veszített, mert Ocon is elment mellette. Közben a másik Red Bull-lal Sergio Pérez a falnak csapódott, melynek következményeként még ketten ütköztek a mezőny hátsó részében, így újabb piros zászlós megszakítás következett.

Jött az újabb rajt, ám ekkor a bírák Verstappent hátrasorolták a pályaelhagyás miatt Ocon és Hamilton mögé. Ám a holland pazarul indult a harmadik rajtnál, és mire elhagyták az első kanyarkombinációt, már az élen száguldott, miközben a brit visszaesett a harmadik helyre. Ráadásul Verstappen közepes keveréken állt fel a rajtrácsra, így immár neki volt gumielőnye.

Miután Hamilton leelőzte a Hungaroringen győztes franciát, a két rivális elkezdte a váll-váll elleni csatát, melyben hol az egyik, hol a másik súrolta a szabályosság határát. Az egyik alkalommal Verstappen csak úgy tudott az élen maradni, hogy elhagyta a pályát, így a csapata szólt, adja át riválisának az első helyet.

A holland a pálya egyetlen olyan pontján akarta elengedni Hamiltont, ahol rögtön utána visszatámadhatott volna, ám a hétszeres világbajnok nem vette át a vezetést. Kis híján leparkoltak egymás mellé, ám végül Hamilton megunta, rálépett a gázpedálra, ám hátulról eltalálta a Red Bullt. Pár kör múlva megint megismételték ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a brit előzött, és Verstappen úgy támadott vissza, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.



Folytatódott a csata, aztán megint megismétlődött a jelenet, miszerint Verstappen elhagyta a pályát, így maradhatott az élen, ám ezúttal Hamilton tett arról, hogy másként ne tudjon továbbmenni. Viszont a versenybírák már nem nézték el a sokadik pályaelhagyást, és adtak egy 5 másodperces időbüntetést a hollandnak.

Ezzel el is dőlt a csata, és a Mercedes hétszeres világbajnoka megnyerte az év legizgalmasabb versenyét. A 36 éves Hamiltonnak ez az idei nyolcadik és pályafutása 103. futamgyőzelme, melyet a plusz egy vb-pontot érő leggyorsabb kört megfutva aratott. Ezzel utolérte Verstappent összetettben, így a jövő hétvégén, Abu Dzabiban holtversenyből indulva dönthetik el, ki lesz 2021 világbajnoka.

Harmadikként Hamilton csapattársa, a finn Valtteri Bottas ért célba úgy, hogy az utolsó métereken vette át a dobogós helyet a ragyogóan teljesítő Ocontól (Alpine).

Végeredmény, Szaúdi Nagydíj, Dzsidda

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 2:06:15.118 óra, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 11.825 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 27.531 mp h., 4. Esteban Ocon (francia, Alpine) 27.633 mp h., 5. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 40.121 mp h., 6. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 41.613 mp h., 7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 44.475 mp h., 8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 46.606 mp h., 9. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 58.505 mp h., 10. Lando Norris (brit, McLaren) 1:01.358 perc h.

A vb állása

Pilóták: 1. Verstappen 369,5 pont, 2. Hamilton 369,5, 3. Bottas 218, 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 190, 5. Leclerc 158, 6. Norris 154, 7. Sainz 149,5, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 100, 10. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 77.

Konstruktőrök: 1. Mercedes 587,5 pont, 2. Red Bull 559,5, 3. Ferrari 307,5, 4. McLaren 269, 5. Alpine 149, 6. Alpha Tauri 120, 7. Aston Martin 77, 8. Williams 23, 9. Alfa Romeo 13.

Főkép forrása:
Facebook/ Mercedes

További cikkek