Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Valóban megérik az árukat az erkélynapelemek?

10perc.hu
2023. 09. 18.
Valóban megérik az árukat az erkélynapelemek?

Hazánkban is többen támogatnák a használatának az engedélyezését, amit egyelőre a törvény nem enged.

Miután Németországban a hétszeresére nőttek a mini napelemek eladásai 2023 első három hónapjában éves alapon, a szakértők szerint akár 12 millió modult is telepíthetnek az országban az évtized végéig. Emellett Európában például Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban, valamint az Egyesült Királyságban és Svájcban is nagy a kereslet a technológiára – írta a haszon.hu.

Ezekben az országokban a kormányzatok igyekeznek megkönnyíteni a napelemek rendszerbe állítását, egyszerűbbé téve az engedélyezést. A mini napelemek beszerelése egyszerű, nem igényli szakember alkalmazását, mert mindenki maga is meg tudja csinálni: egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba - nyilatkozta Christian Ofenheusle, az Empower Source vezetője a Deutsche Wellének.

A HVG megjegyzi, az erkélynapelemeknél nagyon fontos az optimális beállítás: mindig dél felé kell nézniük. Azonban amíg a világ naposabb régióiban egy 400 wattos mini napelem körülbelül 800 kilowattóra energiát állíthat elő egy év alatt, Közép-Európában ennek nagyjából a felét.

Németországban az egyedülállók átlagosan 1500 kilowattóra energiát fogyasztanak évente, egy négyszemélyes család pedig nagyjából 4000-et. Tehát egy mini napelem nem képes fedezni egy lakás éves fogyasztását, azonban a villanyszámlát lényegesen csökkentheti.


Egy ilyen mini napelem 25 évig üzemelhet, tehát 16-19 évig hozhat tiszta hasznot a németeknél a jelenlegi energiaárak mellett    Fotó: Pixabay


Az online kereskedők 400-1200 euróért (durván 150 ezer - 450 ezer forint) árusítják a mini napelemeket Németországban. Jelenleg egy kilowattóra áram ott 30-50 eurocentbe (115-200 forint között) kerül, így a megtérülés átlagosan 6-9 év. Egy ilyen mini napelem 25 évig üzemelhet, tehát 16-19 évig hozhat tiszta hasznot a németeknél a jelenlegi energiaárak mellett. Akár a hazánkban is elterjedhetnek az erkélyekre szerelhető napelemek.

„Kezdeményezzük az erkélyi napelemek telepítésének és üzemeltetésének engedélyezhetőségét! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfelelő elszámolás mellett egyszerűsödhessen a napelemes rendszerek telepítése az olyan egyszerűbb megoldásokkal együtt, amilyen az erkélypanelek használata" - jelentette be Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere a Facebookon néhány napja.

Az erkélyekre, vagy akár a kerítésekre szerelhető napelemek használatát gyakorlatilag tiltják Magyarországon. Azonban a kerületi polgármester úgy véli, a megújuló energiaforrások szerepe egyre jobban felértékelődik, ezért fontos, hogy támogassák a térnyerésüket.

Ezért döntött úgy a II. kerületi testület, hogy egyeztetéseket és jogszabály-módosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy elterjedhessenek az olyan „költséghatékony napelemes megoldások, mint például az erkélynapelemek”. Emellett azt is fontosnak látják, hogy „biztosított legyen az egyszerű, átlátható, a felhasználóknak megtakarítást eredményező szaldós elszámolási rendszer és szabályozási környezet.”

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek