Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A frissesség ura akarsz lenni a hűtődben? Ezt kell tenned!

10perc.hu
2023. 06. 28.
A frissesség ura akarsz lenni a hűtődben? Ezt kell tenned!

Élelmiszereink hidegen és frissen tartása nem egyszerű feladat, de néhány praktikával megelőzheted, hogy ételeid idő előtt romlásnak induljanak.

A forró nyári napokon már az is kihívást jelent, hogyan hűtsük le magunkat – élelmiszereink hidegen és frissen tartása talán még nehezebb feladat. A jó hír az, hogy néhány praktikával megelőzheted, hogy ételeid idő előtt romlásnak induljanak. Az alábbi tippek segítségével jelentősen meghosszabbíthatod finomságaid élettartamát még a legnagyobb hőségben is.  

Figyelj a hűtőd belső hőmérsékletére!

A különböző polcoknál és rekeszeknél más-más hőmérséklet uralkodik, ezért javasolt megválogatni, mit hova helyezel el benne. A legalsó polcra, amely a leghidegebb, a nyers húsokat és tojásokat ajánlott rakni, középre a felvágottak és a tejtermékek kerülhetnek, míg a legfelső szintre a felbontás után hűtést igénylő termékeket és a megkezdett, de el nem fogyasztott maradékokat lehet berakni.


Rakd tárolódobozokba az ételeidet, mert egyből mehet is a sütőbe vagy mikróba, ha fel szeretnéd melegíteni az ételt    Fotó: Pixabay


Ne zsúfold tele a hűtőteret!

Ahhoz, hogy folyamatosan megfelelő hőmérséklet legyen a hűtőszekrényedben, biztosítanod kell a levegő optimális áramlását. Ezt úgy érheted el, ha soha nem pakolod zsúfolásig tele a hűtődet. Ha teret hagysz a levegő keringésének, a hűtés is sokkal hatékonyabb lesz, és ételeid sem mennek tönkre idő előtt.

Rakd tárolódobozokba az ételeidet!

Főzés után ne fazekakban rakd a hűtőbe az elkészült ételeidet. Ezzel nemcsak a helyet foglalod a hűtődben, de a villanyszámládat is pörgeted, ugyanis a fazékban lévő élelmiszer lehűtéséhez sokkal több energiára van szükség. De dobozok helyett természetesen használhatsz üvegedényt is, amely azért praktikusabb, mert egyből mehet is a sütőbe vagy mikróba, ha fel szeretnéd melegíteni az ételt, ráadásul környezetbarát is.


Az élelmiszerpazarlás elkerülése céljából segíthetnek az újabb készülékek telefonos applikációi is    Fotó: Freepik


Tedd hátra a hűtődben a frissen vásárolt árut!

Bevásárlás után úgy helyezd el a hűtődben a friss árukat, hogy azok hátrébb kerüljenek, így a régebbi élelmiszerek szem előtt lesznek, és azokat fogod előbb elfogyasztani. De az élelmiszerpazarlás elkerülése céljából segíthetnek az újabb készülékek telefonos applikációi is. Ezekkel bármikor ellenőrizheted hűtőd tartalmát.

Tartsd tisztán hűtőszekrényedet!

Az élelmiszerek frissen tartása érdekében fontos figyelni a hűtő tisztaságára is. Alkalmazhatsz hagyományos módszereket a tisztításra: a polcokat és rekeszeket át lehet mosni vízzel hígított ecettel, vagy át lehet törölni szódabikarbónával beszórt nedves szivaccsal, majd egy tiszta ronggyal.

Főkép forrása:
Haier

További cikkek