Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A legtöbbet akarod kihozni egy grillpartiból? Nos, itt a nagy titok…

10perc.hu
2023. 06. 25.
A legtöbbet akarod kihozni egy grillpartiból? Nos, itt a nagy titok…

Több olyan részletre kell odafigyelni az előkészületek és a sütés közben is, ami akár buktatója is lehet a grillpartiknak.

A grillezést túlzás nélkül mindenki szereti, hiszen amellett, hogy megannyi receptúra és elkészítési mód áll a rendelkezésünkre, szűk családi körben vagy akár egy nagyobb baráti összejövetelen egyaránt telitalálat lehet. Összegyűjtöttük, mit kell leginkább szem előtt tartani, ha zöldséget, gyümölcsöket, húsféléket szeretnénk elkészíteni a grillrácson.

A grillezést sokan alighanem a legegyszerűbb konyhai műveletek között tartják számon és valóban nem nagy ördöngösség. Nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is egyre népszerűbb, mégis kellő odafigyelésre van szükségünk, hogy ne csak egy „valahogy” megsült ételt helyezhessünk végeredményként a tányérokra, hanem egy olyan finomságot, amitől mindenki elégedetten csettint majd az asztalnál.

A tökéletes grillezés titkainak ismertetését Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelemi igazgatója a pácolás rejtelmeivel kezdte. A szakember szerint a pácolás aranyszabálya a következő: olajban keverjük el az ízlés szerint kiválasztott fűszereket és savas hozzávalókat, majd ebben a pácban hagyjuk állni a húsokat 2-6 órán át.

Minél több ideig pácolunk, annál jobban érnek be az ízek, ugyanakkor a halaknál és a zöldségeknél fél óra is megteszi a hatását. A húspácokba szinte mindig ajánlott valamilyen krémes és/vagy savas állagú adalékot is hozzáadni, így például balzsamecetet, mustárt vagy paradicsompürét; a halak esetében pedig a recept elengedhetetlen hozzávalója a citrom.


Túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak      Fotó: Freepik


Kovács Péter szerint a húsok és a halak mellett bátran nyúlhatunk zöldségekhez (gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék) és gyümölcsökhöz is (alma, körte, barack, vagy akár a plantain, azaz a főzőbanán). A húsokhoz visszatérve, ami nagyon fontos, hogy csak akkor sózzuk meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznénk azokat: a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag.

Most jöjjön a nagy titok! A szeletelt bacon remek grillezni való, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, salátákhoz, grillszendvicsekhez, illetve más húsokhoz is passzol. Grillen tökéletesen elkészíthető és bármilyen izgalmas kombinációban prémium élménnyé varázsolja a fogást.

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogyha például a hússzeleteket túl vastagra vágtuk, akkor nagy valószínűséggel nem sülnek át, és idővel a külső rétegük megég, fogyaszthatatlanok lesznek. Tehát igyekezzünk hasonló méretű darabokat egyszerre kisütni, és a sütési időt a forgatással kitolhatjuk egészen addig, amíg a vastagabb darabok is tökéletesen átsülnek.


A hússzeleteket ne forgassuk folyamatosan, elég csak egyszer-kétszer, sőt szurkálni, nyomkodni szintén nem érdemes, mert attól kiszáradnak     Fotó: Freepik


Amennyiben fanyársakat használunk, akkor ezeket a sütés előtt legalább fél órával áztassuk vízbe. A grillrácsot kenjük meg olajjal vagy dörzsöljük át szalonnával, mielőtt feltesszük a tűzre és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel és jobb íze is lesz a fogásnak.

Ugyanakkor a hússzeleteket ne forgassuk folyamatosan, elég csak egyszer-kétszer, sőt szurkálni, nyomkodni szintén nem érdemes, mert attól kiszáradnak, így inkább használjunk lapátot vagy csipeszt ezekhez a folyamatokhoz. Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már ruganyosnak érezzük, akkor átsült.

Végül, de nem utolsó sorban: túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak. A jó grillnek az is a titka, hogy bátran kísérletezzünk a különböző pácokkal, amíg meg nem találjuk a kedvenc pác-hús kombinációnkat.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek