393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megálltak a hadműveletek Ukrajnában – a sár lett az úr

10perc.hu
2023. 11. 23.

A nyugati fegyverek és lőszerek késése az ukrán frontról most nem olyan feltűnő, mert a sár megszilárdította a frontvonalakat.

Mind a két fél jól kiépített állások mögött védekezik, a front legnagyobb részén megmerevedtek az arcvonalak. Mind a két fél nagyon jól tud védekezni, de egyiknek sincs meg az a tűzerőbeli, mennyiségi és/vagy minőségi fölénye, ami szükséges lenne az áttöréshez – elemezte az Infostart kérdésére az orosz–ukrán háború jelenlegi állását Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A katonai szakértő emlékeztetett, hogy Valerij Zsaluznij vezérkari főnök, aki a sikeres ukrán védelem agya volt, nemrég publikált egy írást, amelyben arról értekezett, hogy megállt a front, nem tud egyik fél sem érdemleges eredményeket elérni, és a politikának kellene valamilyen döntésre jutni.

"Ebből rögtön óriási veszekedés is lett, mert az ukrán politikai vezetés egyelőre nem akar tárgyalni, még hisz abban, hogy lehetséges visszafoglalni területeket. Az oroszok pedig ugyanúgy nem tudnak teret nyerni, nem is nagyon akarnak" – magyarázta.

A nyugati fegyverszállítások is akadoznak, például az Európai Unió az ígért lőszerek nagy részét nem tudta eljutatni. Az Egyesült Államokban sem áll jól Ukrajna ügye, mert választási év jön, megindult a kampány, és amíg nagyjából egységes az amerikai álláspont Izrael támogatásában, addig Ukrajna ügye, különösen a Republikánus Párt szavazói körében, meg a szélsőjobboldali szárnyán nem annyira népszerű téma. Ezért most az Ukrajnának szánt segély belpolitikai viták célpontja.


Ebben a sárszezonban csak az épített utakon mozoghat a nehéz technika      Fotó: Telegram


Az amerikai támogatás apadni látszik, nőtt viszont a német, és ami nagyon fontos: leszakadt az ég. A hatalmas felhőszakadások elkapták Ukrajnát. Az ország területének több mint hetven százaléka művelt, ez borzasztó könnyen elsarasodik, járhatatlanná válik, beálltak a frontok.

Ezért nem akkora tragédia, hogy kevesebb nyugati segítség érkezik, mert az időjárás lényegében megállította a hadműveleteket. Ebben az úgynevezett raszputyicában vagy sárszezonban csak az épített utakon mozoghat a nehéz technika, azt meg mind a két fél tüzérsége belőtte.

„Öngyilkos akció lenne nagyobb támadást indítani. Az ukránok már fel is hagytak a magukéval, az oroszok még próbálkoznak Avgyijivkánál, de irgalmatlan veszteségekkel" – mondta Kaiser Ferenc.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek