Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Húsz Leopard már ugrásra kész az ukrajnai fronton! Ám nagy kérdés, mekkora a harci értékük…

10perc.hu
2023. 09. 19.
Húsz Leopard már ugrásra kész az ukrajnai fronton! Ám nagy kérdés, mekkora a harci értékük…

Az Ukrajnába szállított 1A5-ös variáns az 1980-as években állt hadrendbe először az NSZK haderejében, a páncélvédettsége messze elmarad még a kései hidegháborús orosz harckocsiktól is.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy két héttel ezelőtt megérkeztek Ukrajnába az első Leopard 1A5-ös típusú harckocsik Dániából. Korábban a skandináv ország, Hollandia és Németország állapodott meg abban, hogy ilyen tankokat bocsájt a kijevi vezetés rendelkezésére és kiképzést nyújt az ukrán legénységek számára az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében.

Közben az X-en már közzétették az első képeket az ukrán haderő számára eljuttatott Leopard 1A5-ös harckocsikról. Eddig 20 ilyen jármű érkezett meg a frontra, a következő hónapokban ez a szám nagyjából 140-re nőhet – írja a Portfolio.


A harckocsik páncélvédettsége messze elmarad a Leopard 2-esektől, de még a kései hidegháborús orosz harckocsiktól is    Fotó: X/Ukrainian Front


A Leopard 1-es harckocsikat már a legtöbb NATO-tagországban kivonták a hadrendből, és helyüket a sokkal korszerűbb, nagyobb harcértékű Leopard 2-esek vették át. Azonban még a Leopard 1-ek is eséllyel vehetik fel a harcot az orosz hadsereg által egyre nagyobb számban bevetett, ősrégi T-55-ös vagy T-62-es tankokkal. Az újabb T-72-es, T-80-as, vagy főleg a T-90-essel szemben viszont már kevesebb az esélyük.

Az első Leopard 1-eseket az 1960-as években vetették be. Az Ukrajnába szállított 1A5-ös variáns az 1980-as években állt hadrendbe először az NSZK haderejében. Ugyanakkor a harckocsik páncélvédettsége messze elmarad a Leopard 2-esektől, de még a kései hidegháborús orosz harckocsiktól is, ami nagy hátrányt jelenthet az ukrán haderő számára, ha támadóműveletekre akarja használni a kapott járműveket.

Főkép forrása:
X (Twitter)

Hirdetés

További cikkek