Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Háború: óriási ukrán győzelem, Kijev visszafoglalta az úgynevezett Bojko-tornyokat

10perc.hu
2023. 09. 12.
Háború: óriási ukrán győzelem, Kijev visszafoglalta az úgynevezett Bojko-tornyokat

Keleten, az orosz csapatok által májusban elfoglalt Bahmut körül csaknem két négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza, míg Moszkva kategórikusan cáfolja az ukrán katonai sikereket.

Amennyiben igaznak bizonyul, akkor a háború eddigi legnagyobb sikerét aratta Kijev. Az ukrán hadsereg ugyanis közölte, hogy visszafoglalta a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri gáz- és olajfúró platformokat, az úgynevezett Bojko-tornyokat, amelyeket Oroszország 2015-ben foglalt el.

Oroszországot megfosztották attól a képességétől, hogy teljes mértékben ellenőrizze a Fekete-tenger vizeit, és ezzel Ukrajna sok lépéssel közelebb került a Krím visszaszerzéséhez - közölte az ukrán hírszerzés.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes az ukrán erők délen és keleten végrehajtott újabb sikeres műveleteiről számolt be a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint. A politikus elmondta, hogy keleten, az orosz csapatok által májusban elfoglalt Bahmut körül csaknem két négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza, ezzel a három hónapja tartó ellentámadás kezdete óta 49 négyzetkilométert szabadítottak fel a város közelében.


Az ukránok visszafoglalták a stratégiai jelentőségű Bojko-tornyokat, amelyeket Oroszország 2015-ben foglalt el     Fotó: Telegram


- Az ukrán fegyveres erők ellentámadása nehéz, de az elért előrehaladás lenyűgöző, figyelembe véve annak körülményeit - jelentette ki Victoria Nuland megbízott amerikai külügyminiszter-helyettes a Jaltai Európai Stratégia (YES) nemzetközi fórumon.

Nuland különösen az ukrán erők déli frontszakaszon kivívott eredményeit tartotta figyelemreméltónak, annak ellenére, hogy az előrehaladás "kilométerről kilométerre halad". Ennek okát a politikus abban látja, hogy az orosz erők néhány hónap alatt az elmúlt száz év legnagyobb védelmi rendszerét építették ki az általuk megszállt területek peremén.

Moszkva kategórikusan cáfolja az ukrán katonai sikereket. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz külügyminisztérium szóvivője tizenkét ukrán szárazföldi támadás elhárításáról és három, a Fekete-tengeren közlekedő, partra szálló egységet szállító rohamcsónak megsemmisítéséről számolt be.


Moszkva kategórikusan cáfolja az ukrán katonai sikereket    Fotó: BBC/Reuters


A tábornok szerint a különböző frontszakaszokon elszenvedett ukrán emberveszteség meghaladta a 610 főt. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg négy vezetési és megfigyelőpontot, két hadianyagraktárt, egy harckocsit, egy svéd Arthur tüzérségi helymeghatározó radart, egy P-18-as lokátort és 42 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai és az Ukrajnával határos oroszországi régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi vagy dróntámadást. Az orosz Központi Választási Bizottság szerint Zaporizzsja megyében egy pilóta nélküli repülőszerkezet megsemmisített egy szavazókörzetet. A támadásnak, amelynek helyszínét nem nevezték meg, a tájékoztatás szerint nem voltak sérültjei. A Krím körzetében nyolc ukrán drónt lőttek le.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

Hirdetés

További cikkek