387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elfajul a háború! Az Egyesült Államok kazettás lőszert küld Ukrajnának

10perc.hu
2023. 07. 08.
Elfajul a háború! Az Egyesült Államok kazettás lőszert küld Ukrajnának

A nagy tiltakozás ellen az amerikai külügyminisztérium azzal érvelt, hogy miközben Oroszország kazettás lőszert polgári lakosság ellen is bevet, addig az ukrán erők az ország területének védelmében használják majd.

Az Egyesült Államok újabb 800 millió dollár értékű katonai segítséget küld Ukrajnába - írta az RTL a Guardian alapján. A csomag, ha minden igaz, ENSZ-egyeményben tiltott kazettás lőszereket is tartalmaz.

A külügyminisztérium sajtóközleménye szerint a szállítmány több fajta precíziós lőszert, rakétákat, légvédelmi és harckocsi-elhárító eszközöket, valamint harci járműveket foglal magába, és olyan DPICM-ek kategóriájába tartozó „rendkívül hatékony tüzérségi eszközöket, amelyeket az Egyesült Államok ezt megelőzően nem küldött Ukrajna számára”.

A DPICM (dual-purpose improved conventional munition) úgynevezett kazettás lőszer, amely bevetésekor számos további apró robbanóeszközt bocsát ki magából, megsokszorozva a pusztító hatást. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, hogy a lőszerekkel kapcsolatos aggályokról az amerikai adminisztráció egyeztetett a szövetségeseivel és partnereivel.

Jake Sullivan azzal érvelt, hogy miközben Oroszország kazettás lőszert polgári lakosság ellen is bevet, addig az ukrán erők, az ország területének védelmében használják majd, és minimalizálják a polgári lakosságot fenyegető kockázatot a kazettás bombák bevetése miatt. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fog háborúba keveredni Oroszországgal, és nem bocsát Ukrajna rendelkezésére fegyvert ahhoz, hogy azt saját területén kívül használja fel.


2021-ben világszerte legalább 149 civil halt meg vagy sebesült meg a kazettás lőszer következtében     Fotó: The Guardian/Reuters


Az amerikai fegyverszállítmány bejelentése előtt az ENSZ főtitkára szóvivő-helyettese útján közölte, hogy továbbra sem támogatja a kazettás lőszerek (cluster munitions) alkalmazását. Farhan Haq elmondta, hogy Antonio Guterres kiáll a kazettás lőszerek betiltásáról szóló ENSZ-egyezmény mellett (Convention on Cluster Munitions; CCM), amit 15 éve kötöttek, és amelyhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között nem szerepel az Egyesült Államok, Oroszország és Kína.

Mindenesetre a döntés alaposan megosztja a nyugati világot. Pénteken Németország megerősítette, hogy ellenzi a kazettás lőszerek Ukrajnába küldését. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a katonai szövetség nem foglal állást a kazettás lövedékekkel kapcsolatban, ezt egyénileg kell megtennie a szövetségeseknek.

Az emberi jogi szervezetek azonban élesen bírálták az elnök döntését, és megjegyezték, hogy a Cluster Munition Monitor szerint 2021-ben világszerte legalább 149 civil halt meg vagy sebesült meg a kazettás lőszer következtében. Paul Hannon, a taposóaknák betiltásáért és a kazettás lövedékek koalíciójának kormányzótanácsának alelnöke szerint a Biden-adminisztráció döntése hozzájárul az ukrán civilek szörnyű szenvedéseihez az elkövetkező években.


Ilhan Omar demokrata kongresszusi képviselő – aki a nemzeti védelmi engedélyezési törvény kazettás lőszerek értékesítését tiltó módosításának társvezetője – azt mondta: „Ha az Egyesült Államok vezető szerepet kíván játszani a nemzetközi emberi jogok terén, akkor nem szabad részt venni az emberi jogok megsértésében. A kazettás lőszerrel való kereskedés helyett mindent meg kell tennünk a használatuk megszüntetése érdekében.”

Innentől kezdve nem lehet Washington erkölcsi fölényéről beszélni ebben a háborúban. Oroszország joggal vádolja majd az Egyesült Államokat képmutatással. Megosztja az amerikaiakat és nyugati szövetségeseit – ez az, amire ebben a helyzetben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a legnagyobb szüksége van.

Főkép forrása:
BBC/Joel Gunter

További cikkek