Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Moszkva bombazáporral „köszöntötte” Kijevet az ukrán főváros alapításának 1500. évfordulóján

10perc.hu
2023. 05. 28.
Moszkva bombazáporral „köszöntötte” Kijevet az ukrán főváros alapításának 1500. évfordulóján

Nem kevesebb, mint 54 drónt indítottak az oroszok, amelyből negyvennek Kijev volt a célpontja, miközben az ukrán elnök tanácsadója bejelentette, megkezdődtek az ellentámadás előzetes hadműveletei.

Oroszország újabb hatalmas, éjszakai dróntámadást hajtott végre Ukrajna fővárosa, Kijev ellen, és a bombázások miatt legalább egy ember meghalt – közölték a BBC riporterével helyi tisztviselők. Vitalij Klicsko Kijev polgármestere szerint egy ember akkor halt meg, amikor drón roncsai rázuhantak egy benzinkútra.

Összességében Oroszország rekordméretű, 54 úgynevezett kamikaze drónt indított ukrán célpontokra, amelyek közül 52-t sikeresen lelőttek – jelentette az ukrán légierő. Csak Kijevben több mint 40 drónt sikerült megsemmisíteni.

Oroszország az elmúlt hetekben fokozta Kijev elleni támadásait, hogy megnehezítse az induló ukrán ellentámadást. Ma Ukrajna 12 régiójában aktiválták a légiriadót, az északnyugati Volintól a délkeleti Dnyipropetrovszkig. Vitalij Klicsko a közösségi médiában közzétett bejegyzésében arra kérte a kijevi lakosokat, hogy "maradjanak a menedékhelyeken", mert újabb a dróntámadások várhatóak.

Egyes tisztviselők azzal vádolták Oroszországot, hogy szándékosan vette célba pont most Kijevet, miközben a lakosok a főváros 1500 évvel ezelőtti alapításának évfordulójára, a háború előtti egyik legnépszerűbb állami ünnepre készültek.


A várt ellentámadás a küszöbön áll    Fotó: The Guardian/AP


Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij elnöki tanácsadója bejelentette, az előzetes hadműveletek már megkezdődtek az orosz megszálló erők elleni ellentámadás előkészítésére. „Ez egy bonyolult folyamat, amely nem egy nap, egy bizonyos dátum vagy egy óra kérdése” – mondta Mihajlo Podoljak a The Guardiannek adott interjújában. „Ez egy folyamatban lévő megszállás megszüntetésének folyamata, és bizonyos folyamatok már zajlanak, mint például az utánpótlási vezetékek megsemmisítése vagy a vezetékek mögötti raktárak felrobbantása.”

Az elnöki tanácsadó közölte, a támadás intenzitása napról napra növekszik, de ez elég hosszú ideig fog tartani. Azt is megjósolta, hogy az ellentámadás felgyorsulásával egyre több orosz, de Vlagyimir Putyin és rendszere ellen harcoló lázadó csoport fog behatolni Oroszországba, mint például az nemrég Belgorod régióban történt.

Az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok szombaton a közösségi médiában úgy fogalmazott: "Eljött az idő, hogy visszavegyük azt, ami a miénk!" Ez pedig azt jelenti, hogy a várt ellentámadás a küszöbön áll.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek