Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Döbbenetes vallomás! „Mindenkit megöltünk, még az ötéveseket is”

10perc.hu
2023. 04. 19.
Döbbenetes vallomás! „Mindenkit megöltünk, még az ötéveseket is”

A Wagner-csoport két korábbi tagja, akik a börtönből elnöki kegyelemmel mentek a frontra – és tucatszám gyilkolták a civileket – megrázó vallomást tettek egy emberi jogi szervezetnek.

„Azt akarom, hogy Oroszország és más nemzetek megtudják az igazságot. Nem akarok háborút és vérontást” – indokolta Azmat Uldarov egykori Wagner-harcos, miért vállalta az interjút az orosz Gulagu.net nevű emberi jogi szervezettel, amit egy orosz disszidens, Vlagyimir Osecskin alapított. Uldarov mellett egy másik egykori Putyin-zsoldos, Alekszej Szavicsev is megszólalt.

A CNN megjegyezte, hogy a férfiak állításait nem tudták igazolni, annyit viszont sikerült megtudni tőlük, hogy mindketten személyesen Vlagyimir Putyintól kaptak kegyelmet, hogy aztán a börtönből a frontra mehessenek ártatlanokat ölni.

Uldarov, aki a felvételen láthatóan ittas állapotban beszélt, elmondta, hogy a gyilkosságokat parancsra követte el. Hasonlóan érveltek annak idején a náci háborús bűnösök is, hogy miért vettek részt a zsidók megölésében – számolt be az RTL.


Uldarov a felvételen láthatóan ittas állapotban beszélt     Fotó: CNN


A férfi szerint a Putyin magánhadseregét vezető Jevgenyij Prigozsintól azt a parancsot kapták Bahmutnál és Szoledárnál, hogy senkit se hagyjanak életben. „Saját kezűleg hajtottam végre a parancsot – gyerekeket öltem meg. Mindenkit megöltünk – nőket, férfiakat, időseket, gyerekeket, beleértve az ötéveseket is. Az egyik közülük sikított félelmében, belé a biztonság kedvéért még később is belelőttem, hogy biztosan meghaljon” – mondta Uldarov.

Alekszej Szavicsev azt vallotta, hogy egy februári fogolycsere után azt a parancsot kapták, hogy mindenkit öljenek meg, aki 15 évesnél idősebb. Mintegy 10 tinit végeztek ki, de Szavicsev további 70 gyilkosságot is bevallott. Azt mondta, ha nem ölte volna meg ezeket az embereket, akkor a többi wagneres őt gyilkolta volna meg.

„Mindegy, hogy kunyhó vagy ház, a lényeg az volt, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy egyetlen élő ember sem maradt bent. Ezért önök elítélhetnek engem, szívük joga, de én is élni akartam” – avatta be a jogvédőket motivációjába Szavicsev.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek