Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Már nemcsak megkapják a Challenger 2 harckocsikat, de kezelni is tudják az ukrán katonák

10perc.hu
2023. 03. 27.
Már nemcsak megkapják a Challenger 2 harckocsikat, de kezelni is tudják az ukrán katonák

A tankok leendő legénysége több hetet töltött azzal Angliában, hogy megtanulja kezelni a remélt ukrán ellentámadásban jelentős szerepet játszó harckocsikat.

Egyre többször hallani, hogy az ukrán hadsereg rövidesen megindítja ellentámadását, noha arról nem sok szó esett, hogy a front mely szakaszán. Noha Volodimir Zelenszkij elnök szerint ha nem érkezik meg minél gyorsabban a nyugati segítség, nem lesznek képesek offenzívába kezdeni, sokan ezt az oroszok megtévesztésének tartják.

Ráadásul már úton vannak hazafelé azok az ukrán katonák, akiket Angliában képeztek ki a Challenger 2 harckocsik kezelésére. És ami még ennél is lényegesebb, hogy a britek által szállított modern tankok is rövidesen megérkeznek Ukrajnába, azaz akár be is vethetik mind a 14 harckocsit a megindítandó ellentámadáskor. A brit védelmi minisztérium nem közölte, jelenleg hol vannak a Kijev megsegítésére szánt tankok – írta a The Guardian.

Az ukrán harckocsizók több hetet töltöttek az Egyesült Királyságban, és Ben Wallace brit védelmi miniszter kijelentette, a kiképzésük befejeződött, remek munkát végeztek. „Az ukrán katonák jobban felszerelkezve, de nagy veszélyben térnek vissza hazájukba. Továbbra is kitartunk mellettük, és mindent megteszünk, hogy támogassuk Ukrajnát, ameddig csak kell” – közölte Ben Wallace, aki meg is látogatta az ukránokat a kiképzés helyszínén, a dorseti Bovington táborban.


A Nyugatról kapott tankok jelentős fejlesztést jelentenek az ukrán haderő számára     Fotó: The Guardian


Az ukrán katonák kiképzése magában foglalta a parancsnoki, a harckocsi vezetői és a Challenger 2 harckocsi-legénységi közös munkáját, valamint a célpontok hatékony azonosítását és megsemmisítését. A Challenger 2 tankok a világ legmodernebb és legkifinomultabb tüzérségi rendszereivel vannak felszerelve.

„Mindannyiunkat lenyűgözött az a fajta hozzértés és tanulnivágyás kompetencia szintje, amit az ukránoknál tapasztaltunk. Nincs kétségünk afelől, hogy a leghatékonyabban fogják használni a Challenger 2 tankokat az elkövetkező csatákban, amikor a hazájuk védelmében harcolnak” – közölte John Stone hadnagy, aki a kiképzést vezette.

A 14 brit Challenger 2 tankon kívül Nagy-Britannis 20 Bulldog páncélozott csapatszállítót és 30 AS-90 önjáró tüzérségi löveget küld Ukrajnának, míg az Egyesült Államok számos M1 Abrams-et küld, melyek a szintén nagy számban érkező Leopárdokhoz hasonlóan jelentős fejlesztést jelentenek az ukrán haderő számára.

Főkép forrása:
The Guardian/AP

További cikkek