Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Jövőre kezdődhet el az új Nemzeti Galéria építése a Városligetben

10perc.hu
2024. 10. 02.
Jövőre kezdődhet el az új Nemzeti Galéria építése a Városligetben

A Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek szerint 2024-ben elkezdődhet az új Nemzeti Galéria építése a Városligetben.

A Városliget újabb fejlesztési szakasza közeleg, amelynek részeként 2024-ben megkezdődhet az új Nemzeti Galéria építése – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A projekt a Magyar Zene Háza mögötti területen fog megvalósulni, amely a Városliget átfogó kulturális és zöldfelületi fejlesztésének része. Az elmúlt években már számos fejlesztés történt a területen, többek között a KRESZ Park felújítása és a BalloonFly környezetének megújítása is lezajlott - közölte a 24.hu.

Gyorgyevics kiemelte, hogy az új Nemzeti Galéria építése „zárókőként” szolgál majd a Városliget átalakításában. Az intézmény jelenleg a Budavári Palotában működik, de a tervek szerint az új helyszínen modern környezetben fogadja majd a látogatókat, egy fedél alatt bemutatva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeit.

Az épület tervezését a japán SANAA építésziroda és a magyar Bánáti + Hartvig Építész Iroda közösen nyerte el még 2015-ben. A tervek alapján az épület több mint 53 ezer négyzetméternyi területet foglal el, és három pinceszintje, valamint négy emelete lesz. Az építési költségek azonban jelentősen megnőttek az eredeti elképzelésekhez képest, már 2020-ra is közel háromszorosára emelkedtek, és a költségek tovább nőhetnek.

Az új Nemzeti Galéria építését azonban politikai és gazdasági kihívások övezik. A projekt hosszú évek óta csúszik, és a fővárosi vezetés, élén Karácsony Gergely főpolgármesterrel, többször is kifejezte ellenérzését. Karácsony már 2022-ben jelezte, hogy meglepődne, ha a kormány 2023-ban vagy 2024-ben elegendő forrást tudna biztosítani a munkálatok megkezdéséhez. Az építési engedélyt Budapest Főváros Kormányhivatala ugyan kiadta, de azt a Városliget Zrt. 2023 januárjában szüneteltette a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt. A fővárosi önkormányzat alkotmányossági aggályokat is megfogalmazott, különösen a világörökségi területen való építkezés kapcsán. A projekt ellenzői szerint a Városliget történelmi öröksége és zöldfelületei sérülnek az építkezés miatt, és a Fővárosi Önkormányzat által 2020-ban hozott rendelet is eltörölte a galéria építési helyét a területről.

Az építkezés támogatói között azonban ott van Orbán Viktor miniszterelnök is, aki 2022-ben, a Néprajzi Múzeum megnyitóján kijelentette: „Még, még, még, Európa legnagyobb kulturális beruházásának teljesen el kell készülnie. Úgy érzem, megkaptuk a felhatalmazást a teljes program megvalósítására.”

A kérdés, hogy az építkezés valóban elkezdődhet-e 2024-ben, még mindig nyitott. Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója és a Városliget projekt miniszteri biztosa szerint az építkezés csak akkor kezdődhet el, ha a gazdasági környezet kedvezőbbé válik, és a kormány egyedi döntést hoz az állami beruházások felfüggesztésének feloldásáról. Jelenleg az építkezést blokkoló rendeletek továbbra is érvényben vannak.

Az optimista becslések szerint az épület 2028-ra készülhet el, de a projekt körüli bizonytalanságok miatt továbbra is kérdéses, hogy ez a határidő tartható-e.


Főkép forrása:
jaime.silva/Flickr
Címkék:
#Budapest

További cikkek