Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Honnan ismered meg az eredeti magyar porcelán régiségeket?

10perc.hu
2024. 07. 11.
Szponzorált tartalom
Honnan ismered meg az eredeti magyar porcelán régiségeket?

Az eredeti és sértetlen magyar porcelán nemcsak a hazai régiség piacok, hanem a külföldiek közkedvelt kincse is.

Legyen szó egy eozinos festésű Zsolnay porcelánról, vagy éppen egy finoman megmunkált Herendi étkészletről, netán egy Hollóházi porcelánról, ne hagyjuk őket a szekrény mélyén kallódni. Foglaljanak el központi helyet otthonunkban, vagy forduljunk egy régiség kereskedőhöz és tegyük pénzzé kincseinket!

Otthonunk műkincsei sokat érhetnek!

A modern kor és a letisztult építészeti stílus a legtöbb magyar háztartásból kiszorítja az ízlésesen díszített régi porcelán készleteket. A régiség felvásárlás lehetőséget nyújt arra, hogy pénzzé tegyük azokat az értékeket, amelyekhez nem kötődünk érzelmileg. Ezek olykor egy műkincsgyűjtő, vagy egy olyan személy számára, aki az antik lakberendezési stílust követi, valóságos kincset jelenthetnek. De honnan tudjuk, hogy igazi magyar porcelán lapul a szekrényben, nem pedig csupán egy régen vásárolt étkészlet, vagy egy hamisítvány?

Így tudhatod meg, hogy eredeti Zsolnay porcelánnal van dolgod

Hazánk egyik legcsodálatosabb kézműves alkotásai a Zsolnay porcelángyárban készülnek Pécsett. A gyönyörű eozinos festésű Zsolnay porcelánokat szívesen vásárolják szerte a világban. A dísztárgyak különböző Zsolnay porcelán jelzésekkel azonosíthatók, melyek elárulják a termék korát, gyártóját, sőt a tervezőjét is. A műkedvelők számára a márka egyedi jelzései igazolják gyűjteményük eredetiségét, illetve emelik kollekciójuk értékét.

Nehéz a Zsolnay azonosítása

A csalók a Zsolnay termékeket sokféle módszerrel kísérlik meg hamisítani. Például az eredeti kerámiáról vesznek negatívot, majd kiöntik egy masszával, aztán kiégetik, s végül próbálják valami hasonló anyaggal befedni. A porcelán beazonosításhoz szakértő segítségre van szükség. A porcelán eladás előtt mindenképpen érdemes értékbecslőhöz fordulni, hogy ne érjenek a későbbiekben kellemetlen meglepetések.

Az eredeti Herendi porcelán értéke

A porcelángyár elődjét 1826-ban, néhány kilométerre a Balatontól nyitotta meg Stingl Vince. Az eredetileg fajansz- és kőedény készítő műhelyről senki nem gondolta volna, hogy világhírű lesz. A Herenden alapított manufaktúrát 1839-ben Fischer Mór vásárolta meg. A Herendi Porcelánmanufaktúra kézműves termékei hamar elnyerték a magyar királyi udvar tetszését, sőt később Kossuth Lajosét is.

Ezeknek a Hungarikumoknak szintén olyan ismertető jegyei vannak, amelyek nem engedik, hogy más porcelánokkal összetévesszük a Herendi műalkotásait. A kézzel festett minták annyira jellegzetesek, hogy hamisításukat nem érdemes megkísérelni a csalóknak, mert képtelenség becsapni egy jó szakember szemét, aki pontosan tudja, mit tart a kezében.

Ha szeretnénk túladni antik tárgyainkon, akkor minden esetben érdemes olyan személyhez fordulnunk, aki kellő ismerettel rendelkezik a régi magyar porcelánokkal kapcsolatban. Ha szerencsénk van, akkor őseink olyan dolgokat hagytak ránk, amelyek ellenértékéből jó pár puccos teadélutánt tudunk szervezni az eladott családi porcelánok árán.

További cikkek