Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A nap, amikor egy kis nép szabadságvágyát eltiporták az oroszok

10perc.hu
2022. 11. 04.
A nap, amikor egy kis nép szabadságvágyát eltiporták az oroszok

1956. november 4-én a szovjet hadigépezet megindította a mindent elsöprő támadását a magyar szabadságharc ellen. Esély sem volt a magyar győzelemre…

A magyar szabadságért és függetlenségért kiálló nemzet – illetve annak jelentős többsége – bízott a forradalom győzelmében, hitt a Szovjetunió szavában még akkor is, amikor Moszkvában, Pekingben vagy a keleti tömb más fővárosaiban már döntöttek a magyarok sorsáról – írta meg a moszkvater.com portál.

A Kremlben egyre többen a fegyveres beavatkozás mellett tették le a voksukat. Az egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a testvéri pártok támogatják a szovjet intervenciót. És amikor Dulles amerikai külügyminiszter október 30-án hivatalos jegyzéket küldött Moszkvának, miszerint az Egyesült Államok nem tekinti potenciális katonai szövetségesének a kelet-európai államokat, megpecsételődött a magyar forradalom sorsa.

A szovjet vezetés – noha tárgyalásokat folytatott a magyar politikai vezetéssel – október 30-án eldöntötte, egy új, mindent elsöprő katonai hadművelettel elsöpri a magyar forradalmat. Ez lett a Forgószél (Vihr) hadművelet, melyet Mamszurov altábornagy tervezett meg. November 2-án a Magyarországon állomásozó öt szovjet hadosztály mellé további főleg közép-ázsiai katonákból álló tizenkettő vonult be.

November 3-án éjfélre a szovjet csapatok teljesen körbekerítették Budapestet. A hadműveletet november 3-án éjfélkor a Mennydörgés (Grom) jelszóra indították meg. November 4-én hajnalban az ország egész területén megindult a mindent elsöprő szovjet támadás.


A fővárosban a felkelők fokozatosan felvették a harcot a támadókkal      Fotó: Wikipedia/Fortepan


Mindenhol körülvették a Magyar Néphadsereg laktanyáit, helyőrségeit, és ahol nem adták meg magukat az első felszólításra, ott azonnali tűzcsapás volt a reakció. Elfoglalták az összes repülőteret, a Budapestre és az osztrák határhoz vezető útvonalak stratégiai pontjait.

A Budapestért folyó csatát a Budaörsi úti laktanya megtámadásával kezdték, hamarosan valódi háborús helyzet alakult ki, és a kora reggeli órákban már a város szinte minden kerületében a szovjet ágyúk és harckocsilövések robaja hallatszott. Vidéken a Vörös Hadsereg – Dunapentelét (a mai Dunaújvárost), Veszprémet és Pécset leszámítva – nem ütközött jelentős ellenállásba.

Ugyanakkor a fővárosban a felkelők fokozatosan felvették a harcot a támadókkal. Óbudán és Csepelen a nemzetőrök álltak ellen a szovjet támadóknak, Soroksárnál, a Jászberényi úton, a Kőbányai úton, a Csajkovszkij parknál pedig a hivatásos katonák kerültek szembe a szovjetekkel.

A legerősebb fegyveres ellenállás a város ipari övezeteiben bontakozott ki, ezek ellen a szovjet hadvezetés egyidejűleg vetett be légicsapást és erős tüzérségi támadást. Legtovább Csepelen és Újpesten álltak ellent a felkelők. November 11-ére a szovjetek gyakorlatilag megtörték a fegyveres ellenállást az országban. A Forgószél végleg elsodorta egy kis nép szabadságharcát…

Főkép forrása:
Wikipedia/Fortepan

További cikkek