A Munkáspárt állatjóléti reformja részeként tilos lesz élve főzni a homárt és a rákot Nagy-Britanniában -írja az Economx. A londoni kabinet pénteken közzétett állatjóléti stratégiájában hangsúlyozta, hogy az „élve forralás nem elfogadható leölési módszer”, és útmutatót tesz közzé az engedélyezett eljárásokról.
Az iparági reakciók
Az étteremtulajdonosok és a tengeri élelmiszeripar hevesen bírálták a döntést, kiemelve, hogy a növekvő bérek és egyéb költségek mellett újabb bürokratikus terheket ró a vállalkozásokra. James Chiavarini, két nyugat-londoni étterem tulajdonosa a The Telegraphnak azt mondta: „Az áramütés nevetséges dolog. Mit tegyünk? Betuszkoljuk őket a konnektorba?”
Potenciális következmények
Iparági szakértők szerint az élő főzés betiltása a fagyasztott tengeri termékek importjának növekedéséhez vezethet. David Jarrad, a Nagy-Britanniai Kagylótenyésztő Szövetség vezérigazgatója szerint: „Ha valaki élő rákot vagy homárt szeretne venni, nem fog érte fizetni, ha az már elpusztult… Az éttermek egyszerűen külföldről importálhatják a fagyasztott termékeket.”
John Loag, egy skóciai homár- és rákexportáló vállalat munkatársa hangsúlyozta, hogy az iparág már így is nehéz helyzetben van a növekvő költségek és bérek miatt, és a tilalom tovább nehezíti a működést.
Szélesebb körű reformok része a változtatás
A tilalom a Munkáspárt szélesebb körű reformjának része, amely véget vet a vadászatnak, és potenciálisan megtiltja a ketrecek használatát csirkék és sertések esetében. A kritikusok szerint a párt ezzel „háborút indít a vidék ellen”, miután áprilistól az örökösödési adóval is sújtotta a gazdákat: az egymillió fontnál nagyobb értékű gazdaságokra 20%-os kulcs vonatkozik.