Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin az új világrend építésére készül: BRICS-csúcs a nyugati hegemónia ellen

10perc.hu
2024. 10. 23.
Putyin az új világrend építésére készül: BRICS-csúcs a nyugati hegemónia ellen

Vlagyimir Putyin a BRICS-csúcson hangsúlyozta a tagállamok együttműködését, a kereskedelmi viták rendezését és a bővítést 34 ország részvételével.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán beszédet mondott az Oroszországban zajló BRICS-csúcson, ahol a tagállamok közötti együttműködés három fő területét nevezte meg - közölte az Index. A rendezvényen, amely csütörtökig tart, körülbelül 32 ország képviselteti magát, köztük 24 legmagasabb szinten.

Putyin hangsúlyozta, hogy a BRICS országok „határozott gazdasági, tudományos, demográfiai és politikai potenciállal” rendelkeznek, és a világgazdaságban betöltött szerepük már folyamatosan meghaladja a G7-országokét. Az elnök célként jelölte meg a BRICS tekintélyének megerősítését és a sürgős globális problémák megoldásának elősegítését, hozzátéve, hogy a csoport célja a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok elmélyítése.

Putyin kifejtette, hogy a BRICS-országok „nem szavakkal, hanem tettekkel mutatják meg felelősségüket a világ helyzetéért”, és kiállnak az egyenlőség, a jó szomszédság és a kölcsönös tisztelet elve mellett. A csúcstalálkozón emellett szó esett a kereskedelmi viták rendezésére szolgáló mechanizmusok létrehozásáról is.

A Kreml elnöke felhívta a figyelmet a BRICS-országok egészségügyi együttműködésének erősítésére, beleértve a nukleáris medicinát is, valamint említést nyert egy orosz etikai kódex, amely a mesterséges intelligenciára vonatkozik.

Putyin a találkozó során a BRICS további bővítését is fontosnak nevezte, utalva arra, hogy 34 ország jelezte csatlakozási szándékát. Az elnök emlékeztetett, hogy a legutóbbi dél-afrikai csúcson megállapodtak a csatlakozni szándékozó államok listájáról, és hangsúlyozta, hogy ezeket a döntéseket a kazanyi zárónyilatkozatban rögzíteni kell.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek