Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újabb nagy veszélyű hurrikán érkezik az Egyesült Államokba

10perc.hu
2024. 10. 08.
Újabb nagy veszélyű hurrikán érkezik az Egyesült Államokba

A Milton hurrikán közeledtével Florida lakóit életveszélyes következmények fenyegetik.

A Milton hurrikán a közelmúltban a legmagasabb, ötös kategóriába emelkedett, de már visszatért a négyes szintre, miközben Florida felé tart. Az amerikai tisztviselők figyelmeztetnek az életveszélyes következményekre, és Ron DeSantis kormányzó arra hívja fel a figyelmet, hogy az evakuálásra szánt idő gyorsan fogy - közölte a BBC.

A Helene hurrikán, amely a 2005-ös Katrina óta a leghalálosabb vihar volt az Egyesült Államok délkeleti részén, mindössze 10 nappal a Milton megjelenése előtt végigsöpört, és legalább 225 ember halálát okozta, míg több százan eltűntek. Florida 67 megyéjéből 51-ben vészjelzés van érvényben a Milton közeledtével. DeSantis elmondta, hogy „sajnos a Helene áldozatai közül néhányan a vihar útvonalában vannak”.

Ken Graham, az Országos Meteorológiai Szolgálat igazgatója hangsúlyozta, hogy a Milton rekordgyorsasággal vált ötös kategóriájú hurrikánná, hiszen 24 óra alatt a szélsebessége 80 csomóval (148 km/h) erősödött, ami a harmadik legmagasabb érték, amit feljegyeztek. Az NWS szerint a hármas vagy magasabb kategóriájú hurrikánok jelentős emberéleteket követelhetnek, és súlyos károkat okozhatnak.

A Milton várhatóan kedden gyengül a Mexikói-öböl fölött, de a vihar várhatóan szerdán teljes erővel csap le a sűrűn lakott Tampa Bay városára. A Nemzeti Hurrikánközpont arra figyelmeztetett, hogy özönvízszerű esőzések és áradások várhatóak. A csapadék mennyisége helyenként 38 centimétert is elérhet, míg a part menti területeken 3-4,5 méteres viharhullámok alakulhatnak ki.

Florida lakóit arra figyelmeztették, hogy készüljenek fel a legnagyobb evakuálásra, amióta az állam a Helene hurrikán nyomás alá került. A hatóságok már megkezdték az evakuálási parancsok kiadását, míg a benzinkutaknál hosszú sorok alakultak ki.

Keith Turi, a szövetségi katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője pozitívan értékelte az evakuálás mértékét, mondván: „Bátorít a most zajló evakuálás mértéke.” Tampa és Orlando repülőterei is felfüggesztették a légi közlekedést a vihar miatt. A hurrikán súlyos következményei ellenére az elnökválasztási kampány sem maradt érintetlen, mivel a rossz időjárás miatt több eseményt le kellett mondani.

Biden elnök már 500 katona bevetését rendelte el Észak-Karolinába, hogy a kormány segélymunkásaival és a Nemzeti Gárdával együttműködve segítsenek a vészhelyzet kezelésében.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#USA

További cikkek