Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Manfred Weber Magyar Péter mentelmi jogáról nyilatkozott

10perc.hu
2024. 10. 08.
Manfred Weber Magyar Péter mentelmi jogáról nyilatkozott

A Magyar Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber a Magyar Péter mentelmi jogának kiadásáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a jogállamiságban való hit megköveteli a politikai tisztánlátást.

A legnagyobb európai parlamenti frakció, az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber, a Magyar Péter mentelmi jogának kiadásáról nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy az eljárás teljesen normális. Weber a Magyar Nemzet kérdésére reagálva elmondta, hogy „ez egy normális eljárás”, és emlékeztetett, hogy több ilyen eljárás is folyamatban van, amelyeket a jogi szakbizottság fog megvizsgálni. Megkapta Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP delegációvezetőjének levelét is, aki a mentelmi jogról első körben véleményt adó szakbizottság tagjainak levelet küldött - közölte a Telex.

Weber éles kérdést tett fel: „Ha hiszünk a jogállamiságban, miért politizáljuk át az ügyet?” Az Európai Néppárt elnöke a magyar elnökség teljes bukását jellemezte, míg Orbán Viktor miniszterelnök szerdán mutatja be az elnökségi programot. Weber megerősítette, hogy az Európai Néppárt nevében ő fog először felszólalni, majd ezt követően Magyar Péter következik.

Weber rámutatott, hogy „világos, hogy először az elnökségről fogunk beszélni”, de érdemes összehasonlítani a legutóbbi, 2011-es elnökséggel, mivel akkor teljes szintű hozzáférésük volt a Tanácshoz, most viszont több tagállam nem küld minisztereket a budapesti informális ülésekre. Kifejtette, hogy Orbán Viktor teljesen elszigetelte magát, de arra nem akart tanácsot adni, hogy a néppárti vezetők bojkottálják-e az informális EU-csúcsot, amelyet a tervek szerint Budapesten tartanak novemberben.

Az előző elnökség alatt számos jogszabályt zártak le, de Weber azt nem tette hozzá, hogy most, egy új ciklus elején csak nehezen megoldható ügyek maradtak, és az uniós intézmények is átalakulóban vannak, így sokáig nem is volt kivel tárgyalni az Európai Parlamenttől.

A miniszterelnök békemisszióját Weber a háború meghosszabbításaként értelmezte, megjegyezve, hogy Putyin nem fog megállni Ukrajnánál, és hogy Orbán álláspontja a magyar történelem fényében érthetetlen. Emellett kiemelte a magyar nép iránti szolidaritás fontosságát, különösen az árvizek miatt, hangsúlyozva, hogy a támogatásuk létfontosságú.


Főkép forrása:
Magyar Péter (Facebook)

További cikkek