Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

100 éves lett Jimmy Carter, az Egyesült Államok volt elnöke

10perc.hu
2024. 10. 01.
100 éves lett Jimmy Carter, az Egyesült Államok volt elnöke

Jimmy Carter, az Egyesült Államok 39. elnöke kedden töltötte be 100. életévét, ezzel az első amerikai elnökké vált, aki elérte ezt a mérföldkövet.

Jimmy Carter, aki 1924. október 1-jén született a georgiai Plainsben, kedden ünnepelte 100. születésnapját, ezzel ő lett az első amerikai elnök, aki egy teljes évszázadot élt meg. Az egykori demokrata elnök életútja lenyűgöző, hiszen a gazdasági világválság idején egy kisvárosi farmer fiaként indult, majd a Fehér Házba vezetett útja, később pedig világszerte elismert humanitáriussá és a béke szószólójává vált, amit Nobel-békedíjjal is elismertek - közölte az APNews.

Carter egyetlen elnöki ciklusát 1977 és 1981 között töltötte be, de politikai pályafutása után sem tétlenkedett. 1982-ben feleségével, Rosalynn-nel megalapították a Carter Központot, amely a béke megteremtésére, betegségek elleni küzdelemre és a remény terjesztésére fókuszált. Ez a központ azóta is aktív szerepet játszik globális humanitárius kezdeményezésekben.

Unokája, Jason Carter, aki a Carter Központ igazgatótanácsának elnöke, meghatóan nyilatkozott nagyapja életéről és hozzájárulásairól. „Nem mindenki él meg 100 évet ezen a földön, és amikor valaki ilyen hosszú időt tölt el a jótékonyság és az emberek szolgálatában, az igazán különleges” – mondta Jason Carter.

Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Joe Biden is köszöntötte Cartert, méltatva hitét az emberi jóságban és barátságukat. Biden kiemelte Carter rendíthetetlen erkölcsi erősségét, és köszönetet mondott azért a hozzájárulásért, amit az egykori elnök nemcsak Amerikának, hanem az egész világnak adott. Plainsben és Atlantában egyaránt rendezvényeket tartottak Carter tiszteletére, beleértve egy zenei gálát, ahol több mint 1,2 millió dollárt gyűjtöttek a Carter Központ programjai számára.

Carter és felesége, Rosalynn, a Fehér Házból való távozásuk után aktív szerepet vállaltak a Habitat for Humanity munkájában, és még kilencvenes éveikben is részt vettek építkezési projektekben világszerte. A volt elnök a közelmúltban bejelentett hospice-kezelése ellenére továbbra is aktívan érdeklődik a világ eseményei iránt, és várja, hogy leadhassa szavazatát a 2024-es elnökválasztáson Kamala Harris alelnökre.

Jimmy Carter élete során számos kihívást legyőzött, beleértve a rák diagnózisát, baleseteket és csípőprotézis műtétet. A 100. születésnap alkalmából Jason Carter elismerte, hogy a család nem számított arra, hogy ilyen sokáig együtt lehetnek még, de nagypapája élete a hit erejére épült, és most is Isten tervét követi.




Főkép forrása:
Norhfoto
Címkék:
#USA

További cikkek